Nezávislý blog Michala Jonáše o hrách všeho druhu

Far Cry New Dawn banner

 

Sic Far Cry New Dawn nemusí být nutně váš šálek kávy a mnohým tato série připadá jako generický obří svět, který již Ubisoft nedokáže smysluplně naplnit, ale jedno se současným hrám z této řady musí nechat: jsou to naprosto precizní, špičkové a velmi pečlivě připravené produkty, které zvláště na PC nemají dneska obdoby. Žádný jiný distributor vám dneska nedá ve hře tolik možností, úprav, nastavení a přizpůsobení, o naprosto nádherné grafice ani nemluvě. Jo, Metro Exodus je krásná hra, ale Far Cry New Dawn je ještě o kus dále, a to ani nemusíte stahovat volitelný balíček HD textur velikosti necelých 15 GB, s nímž data hry na pevném disku zabírají 40 GB. New Dawn je vlastně první z Far Cry her, která jako sequel navazuje na dřívější díl.

I bez HD balíčku jsou textury a vlastně celá grafika hry naprosto úchvatné, balíček pouze změní malinko rozostřené objekty v blízké vzdálenosti za naprosto ostré a extrémně jemně vymodelované textury, nicméně výsledek je až nepřirozeně ostrý, že to skoro řeže do očí. Právě nyní ve světle vyjebávání s hráči v podání Metra Exodus je rozbalení krabičky s PC verzí Far Cry New Dawn doslova rajské potěšení. Hra je vylisována na 3 DVD, jejichž kopírování mi zabralo přesně 29 minut. Což je podstatně kratší čas, než kdybych celou hru musel stahovat. Samozřejmě potřebujete klienta Ubisoft UPlay, ale Far Cry New Dawn překvapil i další věcí. První záplata má jen 380 MB (už z toho je vidět, jak vyladěný produkt Far Cry New Dawn je) a její stažení je volitelné – po kopírování hry můžete klidně již začít hrát a záplatu si stáhnout později.

 

Obsah PC verze Far Cry New Dawn

Obsah PC verze Far Cry New Dawn

 

Široké využití platformy Far Cry 5 značí také vlastně úplně shodné výsledky integrovaného benchmarku, což je další ze skvělých funkcí, které Ubisoft v posledních letech do svých her vkládá. Zatímco před rokem s ovladačem nVidia GeForce 391.35 mi test na nejvyšší ultra nastavení grafiky při WQHD rozlišení 2560 x 1440 bodů u Far Cry 5 ukazoval minimum 67, průměr 80 a maximum 91 snímků za vteřinu, nyní s nejnovějším ovladačem 418.91 jsou výsledky Far Cry New Dawn prakticky totožné: 63 / 79 / 104. A to i s těmi HD texturami, které na snímkování v mém případě nemají žádný vliv. Nádherná grafika, která je díky květinovému a barevnému prostředí ještě hezčí než u pátého dílu, vůbec neznamená krvavé nároky na PC, protože i Far Cry New Dawn je naprosto špičkově optimalizovaná hra, která můj počítač nějak extrémně nevytěžuje.

 

Výsledky benchmarku Far Cry New Dawn

Výsledky benchmarku Far Cry New Dawn (klikněte na obrázek)

 

Naprosto bezkonkureční je i široká škála přizpůsobení a nastavení nejen grafiky, ale prakticky všeho možného ve hře. Vítám např. volbu velikosti titulků (jsou i v češtině) a vše v nastavení grafiky je vždy prakticky vysvětleno a ukázáno na animovaném obrázku, takže i když grafickým efektům moc nerozumíte, vždy víte, jaký vliv na obrázek bude volba mít. Tištěný manuál samozřejmě chybí, ale v menu naleznete alespoň velmi podrobného průvodce všemi hlavními aspekty Far Cry New Dawn, což je také funkce, kterou naprostá většina distributorů přehlíží. Tištěné manuály Ubisoft přestal přidávat v roce 2010, jako „příspěvek pro snížení uhlíkové stopy a zlepšení životního prostředí”, takže ve Far Cry řadě má jako poslední titul poctivý tištěný manuál Far Cry 2 z roku 2008. Jak nebývale široké jsou možnosti nastavení ve Far Cry New Dawn, ilustruje následující galerie snímků z PC verze hry (porovnejte s týž obrázky Far Cry 5 zde):