Nezávislý blog Michala Jonáše o hrách všeho druhu

pavilionmini.jpgNa minulém Invexu mě zaujal velmi pěkný a stylový notebook od HP, který se ostatně již nějakou dobu na západě od našich hranic prodává, ovšem k nám se dostal až minulý rok. Jedná se spíše o domácí a multimediální řadu notebooků, než o plnohodnotné pracovní nástroje, čemuž odpovídá velmi pěkný design i barevné zpracování počítače.

Pro mě to je jeden z nejhezčích notebooků na trhu, spolu s laptopy od Apple a Sony Vaio. Kombinace lesklé černé a stříbrné zvýrazňuje speciální finiš laku v podobě tenoučkých zaoblených linek, které pokrývají jak panel před klávesnicí, tak i horní víko s displejem. To je navíc vyrobeno ze speciálně tvrzeného pastu, aby si zachovalo pěkný lesklý vzhled bez škrábanců. Celek tak vypadá nesmírně poutavě a v záplavě černých krabiček pěkně živě.

Jak je u HP již docela tradicí, disponuje přístroj celou řadou vychytávek, které konkurenční stroje většinou nemají. Na psaní většinou používám jeden výborný starší notebook HP a ten stejně jako nový Pavilion umožňuje vypnutí touchpadu tlačítkem na jeho horní straně, aby při psaní nebyl aktivní. Rozdělení USB portů s jedním konektorem na pravé straně pro myš a zbylou dvojicí na levém boku je praktickým prvkem. Velmi se mi líbí také dotyková tlačítka nad klávesnicí, kde je i ploška pro nastavení hlasitosti. Po ní stačí posunovat prst a dotyková ploška zařídí změnu zvuku.

Unikátní funkci skrývá šachta pro kartu Express Card (nahrazuje PCMCIA), v níž se ukrývá miniaturní dálkové ovládání pro přehrávání hudby a videa. Přitom se nemusí ani spouštět operační systém. Notebook se prodává ve třech konfiguracích lišících se výbavou a samozřejmě i cenou, přičemž nejlépe vychází prostřední volba. Ta nabízí dvoujádrový procesor, 1GB pamětí, 80GB pevný disk a samostatnou grafickou kartu nVidia GeForce Go 7400 s vlastní 128 MB pamětí. Z další výbavy notebooku chybí snad jen Bluetooth, který je výsadou nejvyšší verze, stejně jako webová kamerka, silnější procesor a větší disk. Nicméně malinký Bluetooth modul do USB stojí kolem tří stovek, takže se to dá oželet.

Přiznám se, notebook se mi velmi líbí, jak provedením a designem, tak i svojí výkonnou konfigurací, nicméně donedávna mě odrazovala cena. Nechce se mi dnes již dávat za použitelný notebook více než 25-30 tisíc a zmiňovaná prostřední konfigurace přitom běžně vyjde kolem třiceti tisíc, což je už na mě moc. Na webových stránkách HP jej dokonce nabízejí za ukrutných 33 tisíc bez daně! Nicméně včera mě přistál v emailu leták s nabídkou jednoho velkého prodejce, kde nabízejí právě “mojí” prostřední konfiguraci o nějakých 5-6 tisíc laciněji, než konkurence! Pavilion tak vyjde na méně než 25 tisíc včetně daně, což je za nabízenou výbavu vynikající cena.

Pihou na kráse je, že včera neměli skladem ani jeden stroj a dnes jim dorazí od dodavatele pouze jediný notebook. Ale jsme v ČR a zde prostě neplatí, že se inzeruje skladové zboží, všichni se ohánějí kolik zboží mají v nabídce, ale když pak člověk čeká na zásilku mnoho týdnů, zjistí, že mnoho inzerovaných věcí ani nedokážou sehnat, což je např. případ obchodu Vltava.cz, který je tím skoro pověstný a v žádném případě bych ho nezařadil mezi seriózní obchody na českém internetu.

Proto jsem nakonec zvoli splátky bez akontace a bez navýšení, protože okamžitě bych se stejně notebooku nedočkal a takhle se nemusím najednou moc vydávat. Čekám zásilku někdy v průběhu příštího týdne a až mi dorazí domů, podělím se o o své dojmy opět na tyto stránky.

Pěkná recenze notebooku včetně fotografií je zde.