Nezávislý blog Michala Jonáše o hrách všeho druhu

rattusobalK této deskové hře jsem se dostal vlastně náhodou. Měl jsem svátek a můj oblíbený obchod s hrami Svět Her mi poslal k tomuto výročí kupónek na 50,- slevu. A tak jsem nechtěl o slevu přijít, takže jsem hledal nějakou vhodnou deskovku do 700,-, která by nebyla složitá a dala se hrát i při dvojici hráčů. A narazil jsem na zajímavý Rattus (latinsky krysa). Ta vás vlastně postaví do role jakýchsi ploditelů, kteří se snaží svými civilizacemi osidlovat různé země na pěkné a rozlohou docela kompaktní (hra se vejde i na menší stůl) mapě středověké Evropy. Jenže v roce 1347 právě začal řádit mor, který slibuje vyvraždit prakticky polovinu tehdejší populace – tedy i vaše figurky.

Cílem hry je přežít v co největším počtu vašeho rodu stejně propuknuvší mor, kterému se nedá zabránit, protože jej šíří krysy. Takže hráč, který má na konci hry nejvíce svých kostiček na hracím plánu, tak vyhrává partii jako ten, který nejlépe odolal morové ráně. Hra je pojetím velice jednoduchá a má také minimum herního materiálu, takže příprava partie je hnedle hotová. Stačí jen rozmístit půl tuctu karet středověkých povolání (tito pomocníci vám proti moru mohou pomoci, ale také uškodit), nasadit pár kostiček na herní plán jako první zárodky vašich civilizací a dále pouze rozmístit žetony krys do každé země. Ve středověku byla špína normální, takže krysy žily skoro úplně všude…

Velmi střídmý je i jeden tah hráče, který si hned zapamatujete. Na začátku v 1. fázi si můžete k sobě vzít jednu kartu povolání, tedy pokud chcete využít jejích služeb, což nemusíte.  Kartiček je jenom šest, takže je můžete brát klidně i od hráče a můžete jich mít kolik chcete. Nu a pak už v 2. fázi svého tahu osidlujete jednu vybranou zemi svým rodem, což znamená přiložit jednu kostičku své barvy na vybranou lokaci. Čím více kostiček populace totiž budete mít na herním plánu, tím se sice zvyšuje šance, že je zkosí mor, ale také si zvyšujete šanci, že na konci hry vám ještě dost kostiček zbude a vy budete největší civilizací v Evropě a vyhrajete hru. V tom vám může pomoci kartička Rolníka, díky němuž můžete nasadit o jednu kostičku více. Počet nasazovaných kostiček je přitom závislý od počtu krys v každé zemi.

Když máte nové osídlení hotové, tak nastává poslední a 3. fáze vašeho tahu, a to posunutí morové nákazy (černá figurka neustále putující Evropou jako hrozba moru) na jednu ze sousedních zemí. Tím lze pěkně škodit protihráčům, protože tam, kde po skončení každého tahu zůstane morová figurka, může propuknout mor, jenž třeba zdecimuje obyvatelstvo jiných hráčů, což se vždycky hodí. Napřed ale infikujete krysami jednu nebo dvě sousední země vedle lokace s morovou figurkou. Tak a nastává ta nejlepší část hry, tedy možné propuknutí moru. To se otočí všechny žetony krys v zemi s morovou figurkou lícem nahoru (v každé zemi jim může být klidně i několik, jak je tam hráči na konci svého tahu umisťují ze společné zásoby lícem dolů) a vyhodnotí se.

Herní plán Rattusu, vlevo rozmístěné karty pomocníků

Samozřejmě, jen za předpokladu, že v dané zemi je nějaká populace a jsou tam žetony krys, ale to většinou není problémem, protože morovou figurku hráči přece rádi posouvají do zemí, kde sídlí jejich protihráči. Takže na každém žetonu krysy je jednak číslo (třeba 2+), které značí, že mor propukne, pokud je v dané zemi daný či vyšší celkový počet kostiček. Takže v našem příkladu to znamená, že když jsou v zemi dvě a více kostiček, tak jsou zdejší lidé prasata, nemyjí si pořádně ruce a propukne mor! V tom zase pěkně škodí kartička Rytíře, s nímž můžete jednak morovou figurku posunout až o dvě země (normálně pouze do jedné sousední) a navíc zvyšuje počet kostiček v lokaci o další dvě. Takže i když jsou v napadené zemi pouze dvě kostičky, stále na ně bude fungovat i krysí nákaza s číslem 4+, vyžadující celkem čtvero a více kostiček v lokaci, aby mohl propuknout mor.

Po oteční všech žetonů krys v dané lokaci už se pak uvidí, jestli mor podle ikonek na lícové straně zasáhne jen hráče s největší populací v zemi, nebo úplně všechny, anebo jen majitele různých kartiček povolání. Zasažení si pak musí příslušný počet kostiček své populace stáhnout z mapy Evropy a hodit si je zpátky do své zásoby. A to je vlastně celá podstata hry. Velmi jednoduchý princip, kdy si nejprve volitelně vezmete jednu kartu pomocníka, poté nasadíte novou populaci na libovolnou zemi, kde ale musí být krysy, abyste nakonec někomu zatopili, přenesli k němu mor a s pomocí žetonů krys mu vyhubili co nejvíce jeho populace. Dá se říci, že na jednu stranu jakoby plodíte nové osazenstvo, ale na druhé straně zase pomocí moru navzájem likvidujete populace protihráčů, takže hra obsahuje velký prvek škodolibého škodění.

Možná jsou tak pravidla snad až moc střídmá a hra tak není moc rozmanitá, ale zase se v ní dá dobře škodit, je snadno pochopitelná (snad první deskovka, kterou jsme přesně odehráli a pochopili zcela už během úvodu první partie), pěkně zpracovaná a hlavně docela rychlá. V maximu kvarteta hráčů jí po zajetí dáte klidně už za 30-40 minut. Osobně bych ale snížil čísílka na líci krysích žetonů na nižší počty kostiček v jedné zemi. V první polovině hry se nám totiž v obou partiích stalo, že počet nasazených kostiček na herním plánu byl ještě malý (typicky 1-3 kostičky na jednu zemi), ale skoro všechny zpočátku rozmístěné žetony krys (před startem se do každé země vloží jeden speciálně označený žeton krys) měly vysoké hodnoty populace v zemi, takže nám absolutně neuškodily. To se stávalo až později a hlavně na úplném konci hry, kdy mor povinně propuká úplně všude!

To se v posledním tahu, indikovaném např. tím, že jeden z hráčů zcela nasadí všechny své kostičky, nebo dojde zásoba nových krys, prostě otočí úplně všechny zbylé žetony krys na herním plánu (po otočení a vyhodnocení se totiž žetony v průběhu hry odhazují mimo plán) a ještě se vyhodnotí, což nám občas ještě pěkně zpustošilo civilizace, protože někdo měl třeba v jedné zemi klidně i 6 a více kostiček, jenže za hru se v zemi sešly třeba 3-4 žetony krys, které nestihly rozšířit mor, takže to pak bylo na konci doslova vraždění neviňátek. Každopádně se hra všem líbí, je to jedna z těch jednodušších deskovek pro méně náročné hráče, kdy jsou partie rychle hotové a do hodiny je stihnete klidně i dvě. Pozor ale, hra neobsahuje český manuál, ale anglický (herní materiál je jinak zcela bez textu), ale v původní grafice jej lze stáhnout (viz. níže).

Oficiální web hry Rattus na stránkách jejího vydavatele Z-Man Games a český manuál ke stažení na Zatrolených hrách.