Nezávislý blog Michala Jonáše o hrách všeho druhu

stalkercop-boxAktuálně již třetí dějství katastrofické 3D akční střílečky STALKER se u nás prodává za prvé v originálce s českými tutilky, ale za druhé hlavně s několika bonusovými materiály, o které v případě, že si hru stáhnete, samozřejmě přijdete. Pokud je tak hra pro mě dostatečně atraktivní, což STALKER samozřejmě je, tak většinou neváhám a právě takováto napchaná balení si rád objednám. Zvláště, pokud je to navíc za solidní cenu, jako v tomto případě.

A co že se v balení skrývá? Tak předně je to velká plechová krabička s odklápěcím víkem na pantech, ponechaná v barvě kovu a na přední straně vylepšená stejným obrázkem, jaký najdete na obalu hry uvnitř. Plastová DVD krabička s hrou je ale naprosto příšerná, z extrémně měkkého plastu, takže ani nedrží zavřená a těžce se prohýbá. Mě navíc přišla v vylomeným zámkem víka, takže jsem ji rovnou vyměnil za novou z kvalitnějšího plastu, co mi zbyla doma. Potěšil mě na druhou stranu manuál, zvící šedesáti stránek, který je obrázkový i barevný a vskutku podrobný. Na to já si vždy potrpím.

Mimo plechovou bedýnku (tu ale nabízí snad jen Xzone) je největším lákadlem bezesporu bonusová tištěná mapa Zóny s popisky v azbuce a také sada sběratelských pohlednic. No spíše ilustračních obrázků, resp. fotografií, protože se jedná o pět autentických fotek pořízených z nějaké expedice do Černobylu po jaderné katastrofě, včetně záběru na samotnou elektrárnu. Tyto snímky se dají nalézt na internetových stránkách lidí, kteří se do místa havárie dříve vypravili, to ale kvalitu výmluvných fotografií nijak nesnižuje.

V poslední době se mi zdá, že právě takovýchto bohatších balení hlavně počítačových originálek u nás v poslední době přibývá, což rozhodně kvituji. Však to může být jeden z dobrých způsobů, kterak motivovat a zvýhodňovat poctivější zákazníky, kteří si originálku zakoupí. Tedy rozhodně daleko lepší cesta, než do her vkládat různé obtěžující ochrany, které stejně vždy dojdou rozlousknutí a postihuje to tak jen majitele legálních verzí.

Pro ilustraci, jak obsah balení STALKER: Call of Pripyat vypadá, se mrkněte na následující obrázky:

 

stalkercop-obsah

Celý obsah balení “plechové edice”

 

stalkercop-mapa

Barevná mapa Zóny, kde se hra odehrává

 

stalker-pohled

Sada pěti fotografií s reálnými fotkami z Černobylu

 

Oficiální www stránka STALKER: Call of Pripyat je zde a recenzi si můžete přečíst na Eurogameru tady.