Nezávislý blog Michala Jonáše o hrách všeho druhu

skull king banner

 

Karetní rodinná párty přebíjená Skull King: Král lebek stejně jako minule recenzovaná zábavná karetka Cover Your Assets: Co je moje, to je moje! není žádným novým objevem, nýbrž léty prověřenou klasikou na stoly i na cesty pro celou rodinu, hráče i nehráče. Její první edice vyšla již v roce 2013 jak pod stejným názvem Skull King, tak pod alternativním Grandpa Beck’s Scheming and Skulking. Jenže až letos jsme se dočkali oficiální české a slovenské verze, kterou lokalizovalo vydavatelství Ravensburger a rovnou ji nechalo vyrobit u nás v České republice. Skull King se za tu více než jednu dekádu dočkal celkem osmi vydání, přičemž to současné, z něhož vychází verze od Ravensburgeru, bylo vydáno poprvé v roce 2022.

Skull King: Král lebek je dalším karetním počinem od malého rodinného vydavatelství Grandpa Beck’s Games ze Spojených států, jaké se na menší, nenáročné, kompaktní, přenosné a rychlé karetní hříčky přímo specializuje. I zde jako milý bonus najdete jeden z rodinných receptů klanu Becků. Nyní je to ostružinový koláč od Loni Beck. Skull King: Král lebek je jednoduchá karetka postavená na mechanice štychů známých např. z mariáše. Ve stručnosti si vykládáte karty na stůl, načež ty silnější přebíjejí ty slabší. A jak asi tušíte, některé karty jsou napadnutelné jen určitými druhy, takže ani vyložení velmi silné karty nemusí znamenat úspěch.

 

  • Platforma: stoly a podlahy
  • Datum vydání: od 2013
  • Výrobce: Grandpa Beck’s Games (USA)
  • Vydavatel: Ravensburger Verlag (Německo)
  • Český distributor: Ravensburger CEE
  • Země výroby: Česká republika
  • Žánr: rodinná karetní párty hra
  • Česká lokalizace: ano
  • Multiplayer: ano (2-8)
  • Herní doba: 30-45 minut
  • Přístupnost: 8+
  • Hmotnost krabice: 360 g
  • Rozměry krabice: ‎130 x 110 x 45 mm (v x š x h)
  • Cena: od 206,-

 

I Skull King patří do rodiny her, jaké ze své podstaty mají jasné výhody: nízkou cenu, kompaktní balení na cesty, jednoduchá pravidla, rozumnou herní dobu do 45 minut nebo široký počet hráčů od 2 do 8. Jenže Skull King ke štychování přidává ještě druhou zásadní mechaniku sázení. A to na své karty, nikoli soupeřovic! Pokud nevíte, co přesně štych znamená, zde je malé vysvětlení: Zde se jedná o vyložení jedné karty určité hodnoty lícem vzhůru postupně každým pirátem od prvního po směru ručiček. Kdo zahraje kartu s nejvyšší hodnotou nebo funkcí, vezme si všechny karty, tedy štych, k sobě. Další zajímavostí po sázení na vlastní úspěch je rozdávání karet ve vzestupné tendenci. Standardní partie se hraje na 10 kol, přičemž v prvním dostanete kartu jedinou, až v desátém kole karet deset.

Jakmile máte všechny své karty rozdané a prohlédnuté (soupeřící piráti je nesmí vidět!), musíte si vsadit na to, kolik si asi myslíte, že v tomto kole vyhrajete štychů. Tedy, že seberete hroudičku vyložených karet všech hráčů. Může to být jediný štych nebo klidně všech deset, když načínáte poslední kolo. Menší počet je jistotka, ale s vyšší sázkou můžete vydělat výrazně více. No, často je to, řeknu vám, věru těžké rozhodování! V krabičce najdete hlavně 110 hracích karet, musím říci, že docela pěkně ilustrovaných. Mimo jiných od ilustrátora skvělé série Brass, aktuálně nejlepší deskové hry na světě podle hodnocení na komunitním webu Board Game Geek.

 

 

Máme tu řekněme „obyčejné” karty čtyř barev hodnoty 1-14 dublonů. Žluté poklady, zelené papoušky, fialové mapy pokladů a černé pirátské vlajky. Pro vlajky platí, že automaticky trumfují nad ostatními barvami, ať papoušci a spol. mají jakoukoli hodnotu. Vlajka je takové malé esíčko. Jakmile první pirát vyloží určitou barvu, další hráči ji musí ctít také. A tak hromádku sebere ten bukanýr, který vyložil kartu s nejvyšší hodnotou. Zahrát lze i jinou barvu, ale to je jen nouzovka, kdy se do přetahované nezapojíte a o kartu automaticky přicházíte. Jenže to není všechno. Líznout si můžete speciální karty, jaké jsou výrazně hodnotnější než ty obyčejné barevné.

Nezapomínejte, že účelem není pobrat co nejvíce štychů, ale získat přesně tolik, na kolik jste si prve vsadili. Proto se hodí speciální karta Únik, s níž prohráváte vůči všem ostatním kartám, jako by měla sama hodnotu nula. Taková karta je velice užitečná kupř. v situaci, že již máte vyhraný vsazený počet balíčků a další vyhrát nepotřebujete. Pak tu máme Piráty, kteří přebijí všechny číslované karty, tedy i vlajky. Nejsilnější kartou je obávaný pán všeho pirátstva, Skull King, neboli Král lebek. Ten je samozřejmě jediný, když přetrumfne úplně všechny karty až na jedinou – Mořskou panu! Mořská pana je docela slabá, protože sice vykosí jakoukoli číselnou kartu, ale zase ji přehraje jakýkoli pirát. Jenže Král lebek se nechá vždy omámit a podlehne jejím svodům.

 

 

Když jsou v kole všechny karty vyloženy a piráti si pobrali své vyhrané štychy, jde se bodovat. Karetky od Grandpa Beck’s Games se vyznačují velkou variabilitou, neboť zpravidla nabízejí několik odlišných herních režimů, což platí i pro Skull King: Krále lebek. Skóre si totiž můžete počítat na několik způsobů, což  znamená mírně odlišné hraní. Např. za přesný počet štychů získáte 20 bodů (bodovací bloček přiložen), ale každý štych pod či nad plán znamená -10 bodů. Jiné bodování vám vezme polovinu bodů za +-1 štych od vsazeného počtu apod. Na portále Board Games Geek najdete také další možnosti bodování, takže i Skull King: Král lebek oplývá velmi dobrou variabilitou stejně jako dříve recenzovaný Farmářský handl od stejného vydavatelství Ravensburger.

V krabce najdete také další rozšiřující karty  a několik prázdných karet, abyste si mohli nakreslit své vlastní. Skull King: Král lebek je vlastně velmi pokročilou a vtipnou moderní verzí na mariáš vloženou do pirátské tématiky, navíc s rozsáhlými možnostmi přizpůsobení partií a bodování. Vtip se skrývá hlavně v nutnosti sázet na získané štychy, protože jak hra plyne, tak vám do mistrně připravené taktiky skoro vždy někdo hodí vidle, nebo třeba vyhrajete kolo úplně z ničeho. Za hříčku dáte jen lehce přes dvě stovky, vezmete si jí pohodlně na výlet a až v 8 hráčích nabízí překvapivě velkou zábavu a srandy kopec.

 

Hodnocení GamesBlogu: 9/10

 

Český návod si stáhněte ZDE a další komunitní varianty hry najdete TADY. Pro mobily je k dispozici šikovná aplikace na bodování místo bločku.

 

Odlišnosti aktuální edice od starších:

 

  • Přehlednější návod
  • Nový design krabičky
  • Nově ilustrované karty
  • Nová karta Bílé velryby
  • Nové možnosti bodování
  • Nová pravidla pro 2 hráče
  • Nově pojatý bodovací bloček
  • Možnost hrát až v 8 hráčích (dříve 6)