Nezávislý blog Michala Jonáše o hrách všeho druhu

AvatarmovieV současnosti tento technologicky vyspělý snímek po kinech dobývá taktéž trh s DVD a Blu-Ray nosiči, aby na bonusy bohatší rozšířená verze ještě přišla později (BR disk totiž žádné nemá). Kromě toho se i u nás nechá koupit střízlivá, ale moc pěkná obrázková kniha artworků a animací, podle kterých vykrystalizoval celý film i hra od Ubisoftu. Kniha má název Avatar – Cesta do světa Jamese Camerona a jedná se o čerstvý přetisk a překlad originálního amerického titulu z minulého roku.

Je zajímavé, že předmluvu napsal režisér Peter Jackson (Pán prstenů) a doslov zase sám James Cameron. Kniha se u nás prodává za doporučenou cenu 399,-, přičemž za ni obdržíte v šité vazbě na šířku 105 stran krásných barevných i černobílých ilustrací, skic a artworků, které posloužily pro tvorbu a modelování světa, obyvatel a strojů v Avataru. Nechybí ani drobný textový průvodce, objasňující návrhy a konstrukce určitých částí zdejšího světa, tak jak si to režsér představoval.

Na obrázcích se tak v komentované podobě představí např. orbitální kosmická loď ISV Venture Star korporace RDA, obří nákladní letoun Valkýra s nímž chtěla dopravit nad posvátný strom nálože, útočné a výsadkové vrtulníčky Samson, lidská základna, i velká část pandořina světa, včetně flóry i fauny. Dále se dozvíte, že první verzi Avatara měl Cameron dokončenou již v roce 1995, přičemž se inspiroval ilustracemi ve fantasy časopisech. Však se na konci režisér nechává trochu unést, když praví, že spolu s kolegy stvořil svět, který hrozí už jen tím, že se z něj nebudou chtít vrátit.

Určitě jste si při sledování snímku v duchu říkali “na Pandoru bych se chtěl podívat a skoro by se mi ani nechtělo domů”. Alespoň u mě to takto zafungovalo, však v podání vysokého rozlišení na BR disku je zdejší planeta snad ještě hezčí, barevnější a živější, než na velkém plátně v kině. Pokud vás tak Pandořin svět okouzlil, tak knihu i přes její útlost rozhodně doporučuji, protože i ona vás skrze spousty kresbiček od více než dvou desítek malířů a výtvarníků krásně přenese do pandořiných krás a monumentality lidských a domorodých výtvorů na této planetě i nad ní.

Obálka českého překladu

 

 Obří nákladní letoun Valkýra

 

Artworky létavce – Vřešťáka

 

Nasazení silového brnění AMP Suit

 

Produktová stránka knihy na webu vydavatele CPress s dalšími informacemi je zde (možnost zakoupení). A recenzi filmu jsem psal dříve tady.