Nezávislý blog Michala Jonáše o hrách všeho druhu

Jeden den na Floridě jsme v partě věnovali návštěvě nějakého parku s proslulými adrenalinovými horskými drahami. Nejbližší našemu dočasnému domovu na Floridě se ukázal park Busch Gardens na okraji města Tampa. To znamenalo několik hodin pohodové jízdy po dálnici přímo od nás skoro až k místu parku. Busch Gardens je takový mix zoologické zahrady se zábavním parkem.

Chovají tu různá zvířata, a to i vzácné druhy. Není to tak ledajaká zoologická jen pro diváky, ale je zapojena i do chovu velmi ohrožených druhů. Tuto část včetně safari jsme ale vypustili a celý den věnovali jen zábavní části parku, kde se nachází asi desítka různých horských a vodních drah. My nakonec zvládli celkem osm jízd na těch  sedmi největších a nejšílenějších drahách, včetně šíleného kostitřasu na pravé dřevěné dráze, která dá vašim zádům opravdu festovní masáž! Nicméně následující fotografie jsou hlavně ze dvou nejstrašlivějších. První byla červená Sheikra, pojmenovaná podle ptáka, který často padá střemhlav k zemi.

A to je přesně to, čím je Sheikra, postavená v roce 2005 nákladem 13 milionů dolarů, unikátní. Nejdříve vás pomalu vyveze asi do 60-70 metrové výšky, z níž se poté spustíte volným pádem pod 90 stupni zcela kolmo k zemi, což si ještě jednou zopakujete. Druhá várka obrázků ukazuje další adrenalinovku, horskou dráhu Kumba, postavenou v roce 1993. Ta je nižší, když padáte “jen” z výšky asi 40 metrů, ale zase jede pekelně rychle kolem 100 km/h skoro 3 minuty a obsahuje ukrutně utažené výkruty a lopingy, při nichž zažijete enormní přetížení. Sheikra má šílený pád, ale tato byla celkově hodně drsnější.

Fotografie asi hodně drsné jízdy nezachytí, ale vězte, že po těch osmi jízdách bych dal jedinou další a už bych na sto pro hodil šavli. Úděsný zážitek skýtají dvě videa, které poctivě na iPhone natočil můj kamarád přímo za našich jízd. Varuji ovšem, že kolega byl poněkud citlivější povahy a jízdy často pepřil hutnými nadávkami a neustálým hekáním. 🙂

 

[nggallery id=3]

 

Autentická videa z naší jízdy natočená kamarádem:


 

 

 

Oficiální www stránky parku Busch Gardens jsou zde.