Nezávislý blog Michala Jonáše o hrách všeho druhu

memoirK 60. výročí invaze do Normandie vyšla znamenitá desková hra, jenž si klade za cíl přiblížit tehdejší vojenské operace malým i velkým, bez zdlouhavého osvojování pravidel. Druhou světovou si tak můžete rozehrát i na vašem stole. Jelikož mám s touto hrou ty nejlepší zkušenosti, pro server Gamepro.cz jsem napsal tuto recenzi, tentokráte na hru z papíru a plastu.

Deskových her s tématikou druhoválečných bojů je poměrně dost, ale buď se k nám vesměs nedováží a nebo mají poměrně těžká a obšírná pravidla, s množstvím měření a porovnávání zásahů. Takovéto hry jsou pak určeny pouze pro hardcore vyznavače moderních stolních her a nikoli pro široké publikum. Nicméně Memoir 44 na to jde z jiné strany bunkru. Do atraktivních reálií zasazuje vtipná a jednoduchá pravidla, která se naučí za pár minut úplně každý. Samozřejmě že díky tomu je podíl náhody o něco větší než jinde, ale to nic nemění na výborné zábavě, kterou tato hra dokáže nabídnout.

Memoir 44 pochází od společnosti Days of Wonder. Hra vznikla ve spolupráci s výborem pro oslavy 60-ti let od invaze do Francie, aby poté vyšla jako oficiální hra tohoto výročí. Za dobu svého působení nasbírala několik trofejí, mimo jiné cenu pro nejlepší mezinárodní hru roku Games Award 2004 a nejlepší válečnou hru Award for Excelence. Na začátek bych upřesnil, že hra je určená pro dva hráče, je doporučená od osmi let výše a průměrná doba jedné partie činí 30-60 minut. U nás se prodává v kompletní české verzi za cenu kolem 1600,-.

Po otevření velmi tuhé a těžké krabice na vás vykoukne velmi pěkně provedený rozkládací herní plán, který je dokonce oboustranný. Na jedné straně má nakreslené pobřeží a na straně druhé francouzské vnitrozemí. Memoir 44 je totiž primárně postavená na scénářích, mapujících skutečné válečné operace při osvobozování Francie. Těchto scénářů, majících vliv na počet a rozmístění jednotek, je ve hře 17. Každé balení obsahuje i bonusový tajný kód, po jehož zadání se vám na oficiálních webových stránkách hry zpřístupní další desítky scénářů od tvůrců i fanoušků z celého světa. Tyto náměty jsou ale samozřejmě v angličtině, ovšem rozmístění jednotek se i tak lehce pochopí. Všechny scénáře se dají mnohokráte opakovat a navíc si můžete vymýšlet klidně i nové.

Hrací plán je opravdu veliký a pěkně nakreslený, přičemž je rozdělen na hexová pole (šestiúhelníky). Dále v krabici naleznete poměrně věrné plastové figurky dvou armád, tedy spojenců a fašistů. Obě frakce jsou barevně odlišeny. Nejedná se jen o vojáčky, ale také o překážky, protitankové ježky, tažená děla a část výbavy tvoří i tanky. Na německé straně lehce poznáte obávané Tigery, na spojenecké zase hbité Shermany. Z aršíků lehce vymáčknete samostatná hexová pole pro modifikace terénu (vesničky, mosty, bunkry, atd.) a také znaky speciálních jednotek, které bývají někdy nasazeny. Poslední papírovou výbavou jsou karty rozkazů, tedy pokynů, na jejich základě se může každý oddíl pohybovat.

Na začátku partie rozmístíte na hrací plán pole pro modifikaci terénu a jednotky, všechno na základě zvoleného scénáře. První námět je určen pro seznámení s hrou a zobrazuje skutečné události z června 44, kdy jednotky královské lehké pěchoty měly za cíl obsazení dvou klíčových mostů přes kanál Caen a řeku Orne. Po rozmístění všech jednotek zbývá vylosovat karty rozkazů a jde se do boje. Úkol zní jasně, zničit nepřítele a získat tak určený počet válečných medailí dříve než soupeř. Každé kolo bitvy pak probíhá takto: hráč na tahu si vybere jednu kartu rozkazu, která většinou říká, kolik a jaké jednotky na plánu mohou provést pohyb a útok. Zde je právě ten prvek náhody, protože sice potřebujete provést úder např. jednotkami ve středu pole, ale nemusíte si nafasovat zrovna vymodlený rozkaz pro střední útok.

Dále hráč provede pohyb jednotkami dle rozkazu, přičemž se bere v potaz typ terénu (moře, křoviska, lesy, vesnice, atd.) A poté již následuje bitva, kdy se opět bere v úvahu typ vojska (pěchota, dělostřelectvo, tanky) a vzdálenost od cíle. Útočník si vždy hází speciálními kostkami, značícími výsledek útoku. Zásahy totiž mohou být např. jen na pěchotu, takže po hození tohoto symbolu a útoku na tanky se zásah nepočítá. Nechybí ani minutí cíle a zajímavou událostí může být i ústup, na jehož základě chytne napadenou jednotku panika a ustoupí do hloubi svého týlu. Tímto prvkem jsou všechny boje velmi napínavé, protože nikdy nevíte jak útok nakonec dopadne. Na konec tahu si při úspěšném boji vytáhnete válečné medaile a doplníte svůj balíček rozkazů.

Je třeba říci, že každá jednotka se skládá ponejvíce ze čtyř vojáčků, popř. bojových prostředků a každý útok uzme vždy jednu oběť. Až po rozprášení celé skupiny je daná jednotka zcela zdecimována a náleží za ni jedna válečná medaile. I když jsem na začátku uváděl, že hra je primárně určena jen pro dvojici hráčů, dá se Memoir 44 s malým ústupkem hrát i v šesti lidech. Hráči se rozdělí do dvou týmu po třech, přičemž každý z týmu velí své oblasti na hracím plánu, který je také rozdělen na pravý, střední a levý sektor. Právě na tyto části působí karty rozkazů, takže slabší karta dovoluje ovládání jednotek jen na jedné, ale silnější karta povolí útok na celém plánu.

Zajímavou alternativou je i monstrózní scénář Omaha Beach, který rekonstruuje události vylodění v americkém sektoru Normandie. Ke hře totiž potřebujete rovnou dvě balení hry, kdy oba hrací plány vytvoří jednu velikou vyloďovací pláž. Memoir 44 ovšem může hrát až osmička hráčů na čtyřech spojených plánech, což je pak opravdu bitva gigantických rozměrů. V prodeji jsou také další rozšíření, ale ty nejsou pro hraní již tolik podstatné. I s jedním balením si užijete kopec zábavy, zejména díky skutečným scénářům, velmi pěkně propracovaným plánem, jednotkám i kartám a konečně i díky jednoduchým a jasným pravidlům bez složitého počítání vzdáleností a různých čísel. Daní za to je ovšem větší podíl náhody, která činí dle mého názoru asi 55-60 procent úspěchu ve hře. I díky tomu je ale Memoir 44 znamenitou deskovou hrou nejen pro malé i velké fanoušky vojenské historie.

Oficiální stránky hry Memoir 44 s mnoha obrázky a kompletními informacemi jsou zde.

Zkrácená verze pravidel v češtině pak zde (pdf soubor).