Nezávislý blog Michala Jonáše o hrách všeho druhu

cyberpunk 2077 board banner

 

Počítačová a konzolová hra Cyberpunk 2077 z produkce polského studia CD Projekt je na trhu od roku 2020, kdy se po prvotních porodních bolestech záhy etablovala mezi ty nejlepší akční sci-fi tituly s otevřeným světem. Však má na agregátoru Metacritic výtečné Ø hodnocení až 87 %. Pokud jste základní hru i velký datadisk Cyberpunk 2077: Phantom Liberty z minulého roku jako já již dohráli, ještě než za několik let přijde na svět druhý díl vyvíjený pod kódovým názvem Project Orion, můžete se směle znovu ponořit do působivě temných kulis megapole Night City. A to v licencované akční deskovce Cyberpunk 2077: Gangy Night City.

Desková hra Cyberpunk 2077: Gangy Night City totiž z digitálního Cyberpunku 2077 z pera šikovných polských autorů přímo vychází, však na ní singapurské vydavatelství CMON s CD Projektem úzce spolupracovalo. Ilustrátoři CD Projektu např. ochotně dodali krásné artworky, takže deskový Cyberpunk je svými půvabnými kresbami i celkovým grafickým stylem svému předobrazu z jedniček a nul naprosto podobný. Ano, znalci originálu tu budou hned jako doma! Ani po stránce hratelnosti není Cyberpunk 2077: Gangy Night City žádný velký originál.

 

  • Platforma: stoly a podlahy
  • Datum vydání: 2/2024 (česká verze 4/2024)
  • Výrobce: CMON (Singapur)
  • Vydavatel: CMON (Singapur)
  • Český distributor: ADC Blackfire Entertainment
  • Země výroby: Čína
  • Žánr: licencovaná akční sci-fi desková hra se souboji o území
  • Česká lokalizace: ano
  • Multiplayer: ano (1-5)
  • Herní doba: 90-120 minut
  • Přístupnost: 14+
  • Hmotnost krabice: 4 kg
  • Rozměry krabice: 322 x 322 x 90 mm (v x š x h)
  • Cena: od 2210,-

 

Hlavní autor stolní adaptace Cyberpunku, slavný americký designér Eric M. Lang, si totiž hodně usnadnil práci. Jako koncept a hlavní osu využil mechaniky své starší převahové akční deskovky z roku 2017 The Godfather: Corleone’s Empire, kterou k nám v češtině jako Kmotr: Impérium Corleonů dovezlo vydavatelství Blackfire Entertainment. To ostatně stojí i za českým překladem Cyberpunku 2077: Gangy Night City. Tudíž i tento nový počin je akční sci-fi stolní hrou, v níž jako šéfové gangů bojujete o převahu a přítomnost v různých distriktech Night City. Pokud deskového Kmotra znáte, tak si jistě pamatujete, že jste jako mafiánští doni po New Yorku vysílali a přesouvali unikátní figurky, kterými jste proti ostatním bojovali o vliv v každé ze čtvrtí Velkého jablka.

A u gangů je to nemlich to samé. A právě tu velkou podobnost bych novému produktu určitě vytknul, však škarohlídi mohou klidně namítat, že Cyberpunk 2077: Gangy Night City je pouze Kmotr převlečený do hávu sci-fi budoucnosti. Cyberpunk 2077: Gangy Night City sice nemá ty epesní plechové krabičky pokladniček na špinavé prachy, nicméně má v rukávu výrazně větší a opravdu obří oboustranný herní plán města Night City o rozměrech 90 x 60 cm. Herní plán plně odpovídá půdorysu počítačové předlohy jako kdyby vznikl z videoherní mapy. Na jedné straně najdete město s menším počtem čtvrtí (ať se o ně můžete pěkně zhusta mlátit) pro 1-3 hráče, zatímco druhá strana s rozlehlejšími lokacemi je pro 4-5 hráčů (5 s rozšířením Cyberpunk 2077: Gangy Night City – Rodiny a psanci).

 

 

Plán takřka odpovídá celé digitální mapě 1:1, pouze byl ponížen celkový počet čtvrtí z videoherních 8 na maximálně 6, což bylo nutné pro vyvážení při daných počtech hráčů. A tím jsem zmínil u druhou velkou výhodu oproti starému Kmotrovi, totiž opravdu skvěle poskládaný a zábavný režim sólo hry. Jen za něj bych klidně vyměnil ty plechové pokladničky, byť si Kmotra zahrajete také sami díky komunitnímu sólo módu Challenge The Don!. Co je třeba zdůraznit, že hráčské desky gangů jsou také docela velké (23 x 13,5 cm) + musíte vedle nich vyšetřit místo na své figurky členů gangu a karty, takže potřebujete fest velkou herní plochu. Na druhou stranu má základ v Kmotrovi drobné pozitivum v tom, že pokud mafiány znáte, tak do pravidel Cyberpunku proniknete na první dobrou.

Ani pro nováčky ale nejsou pravidla nikterak složitá, bez sóla a přípravy mají jen 11 stránek. Počítačový originál je ryze příběhovou hrou pro jednoho hráče, což u deskovky samozřejmě nemělo smysl udržet. Proto Cyberpunk 2077: Gangy Night zobrazuje střety gangů o vliv a nadvládu nad Night City. Vy tedy neovládáte jednu postavičku, nýbrž jste vůdcem jednoho z gangů, který může mít až tucet figur na herním plánu. Právě proto je mapa tak veliká. Ve čtyřech potřebujete přehledně šachovat dohromady klidně s nějakými dvaceti a více miniaturami, což by na menší herní ploše bylo moc nahuštěné. Gangy samozřejmě vycházejí z těch v originální videohře. O všech grupách píšu ve velkém představení a porovnání Cyberpunk 2077 videohra versus deskovka ZDE.

 

 

Takže pokud jste si nějaký gang v digitálu speciálně oblíbili, tak ho možná najdete i v papírové podobě. Každá z těchto skupin má i své unikátní speciální schopnosti, které se mi moc zamlouvají. V základní hře najdete kvarteto známých gangů z Night City a když si přikoupíte navíc velké rozšíření Cyberpunk 2077: Gangy Night City – Rodiny a psanci, obdržíte ještě další dvojici. Ještě jsem nezmínil, že mne jako velkého fanouška počítačové předlohy (ta zase vychází z prapůvodního stolního sci-fi RPG Cyberpunk od amerického designéra Michaela Pondsmithe) zaujala opravdu až maniakální míra převedení videoherního Cyberpunku na stoly a podlahy. Originální Cyberpunk jako hra na hrdiny ve své první edici vyšla již v roce 1988 a v nejnovější před čtyřmi roky.

Deskovka se dobře snaží, seč jí síly stačí, aby v mnoha ohledech nastavovala svému předobrazu z Polska velké zrcadlo. A to nejen stejnými ilustracemi a grafickým designem, ale samozřejmě i výběrem slabších i mocných gangů, ostatně i jejich speciální schopnosti na hráčských deskách jsou k tomu, co  na počítači a konzolích umí, velmi přesně vyšité. A tak se bijci z Maelstromu v bitkách vždy více a více rozzuří, za což máte na konci hry (vítězné) bodíky reputace. Takoví hackeři z Voodoo Boys zase mají při střetech výhodu větší palebné síly, pokud se přestřelky účastní jejich hackeři, ve hře zvaní Síťaři. Už jen v sólo hře mi přišlo velmi motivující hrát postupně za všechny gangy, ostatně právě na to je vhodné pořízení rozšiřující sady Cyberpunk 2077: Gangy Night City – Rodiny a psanci.

 

 

Toto jediné rozšíření vydané v češtině (ostatní v angličtině byly vyhrazeny kampani na Kickstarteru) vyjde na necelých dvanáct stovek. Je to hodně, ale za tu rozmanitou hratelnost rozhodně stojí. Však i základní krabice vyjde na více než dva tisíce nejen z důvodu šestačtyřiceti plastových miniatur, ale také kvůli licenci. Po stránce kvantity herního materiálu totiž deskový Cyberpunk není nijak obří hrou, např., karet je ve dvou velikostech jen 130. Tudíž ani příprava a sklízení po partii nezabere mnoho času. Když se vrátím k figurkám, tak desítka z nich je velmi speciálních. Jsou to zpravidla silní pomocníci, tzv. EdgeRunners, v češtině přeložení jako Okrajáři, jež si můžete naverbovat mimo členy svého gangu. Deset je ale hrozně málo, charaktery se brzy začnou opakovat a ani v rozšíření kupodivu žádné další nenajdete.

Naštěstí mezi nimi nechybí ikonický oblíbenec Johny Silverhand alias Keanu Reeves! Nosným tématem, okolo kterého se Cyberpunk točí již od dob papírového RPG, jsou implantáty a augmentace. Jakkoli to na první dobrou není v deskovce patrné, protože žádné postavy ani gangy se tu nijak nevylepšují, i tento prvek tady v trochu skryté podobě koexistuje. Balíček 44 karet zbraní totiž skrývá taktéž 26 vylepšení a augmentací, které se vám velmi hodí při soubojích o území. Tady je totiž jedno, kolik figur v lokaci máte, protože vaši palebnou sílu při bitkách s ostatními hráči (hra je silně kompetitivní) indikuje pouze jediná vybraná karta zbraně či implantátu z ruky, jakou po použití dočasně odhodíte na svůj odhazovací balíček.

 

Cyberpunk 2077 pravidlacyberpunk 2077 veletrh

 

Rychle a jednoduše, kdo má v souboji všech gangů, jaké jsou v distriktu přítomny, více symbolů červených pistolí z karet zbraní/vylepšení/okrajářů či schopností gangů, přestřelku vyhrává a protivníkům zlikviduje po jedné postavě. Jedna z pěti možných akcí vašeho tahu, v němž si volíte maximálně dvě, je právě získání nové bojové karty, nicméně samozřejmě to není zadarmo. Za zbraně platíte překupníkům kontrabandem. Kontraband je prvním ze tří zdrojů spolu s eurodolary a informacemi, přičemž zdroje nejjednodušeji získáváte ze čtvrtí, v nichž máte své členy. Když vám lokace patří, dostanete toho více, než když v ní máte méně figurek než jiné gangy. Ale je dobré, že i samotná přítomnost stačí, převahu a nejvíc jednotek nutně mít pro příjem nemusíte.

V gangu máte tři různé specializace vždy po třech figurách: Sólisty, Síťaře a Techniky. Jen Sólista může jako akci bojovat o území, aby jej ovládl a odstraňoval z plánu nepřátelské jednotky. Přes Technika si najímáte silné pomocníky Okrajáře a plníte úkoly, zatímco v počítačích znalý Síťař získává různé efekty (např. body reputace), jak se postupně probourává do IT infrastruktur korporátů ve městě. Krom toho si ve svém tahu jako další akci stavíte skrýše nutné pro pozdější verbování nových jednotek na plán, protože nepřátelští Sólisté vám neustále kosí postavy a tak je nutné je vracet zpět. Každou akci představuje jeden akční žeton, načež jakmile je všechny použijete, musíte se pro jejich další využití prostě vypnout či restartovat, v v terminologii hry obnovit.

 

 

Tím se vám všechny použité akční žetony vrátí do zásoby, získáte užitečné zdroje ze čtvrtí a hlavně si naverbujete nové jednotky na herní plán. Specializace členů od sebe odlišují pouze tvary stojánků, pročež jsou si všechny miniatury velmi podobné a velmi těžko je od sebe odlišíte. Obtížně rozlišitelné figurky považuji asi za největší neduh celé hry, protože nikoli jen krátkozrací hráči s nimi měli velké problémy identifikovat a odlišit správné miniatury. A určitě nedoporučuji jako hlavní počet 2-3 hráče, protože až ve čtyřech a pěti, potažmo v sólu, kdy hrajete proti konkurenčnímu AI gangu a nepřátelskému Okrajáři zároveň, jsou seance pořádně napínavé, zábavné a silně škodící, což je u tohoto typu her zásadní!

Cyberpunk 2077: Gangy Night City určitě není nijak objevným titulem, když vlastně jen občerstvuje mechaniky ze starší (ale stále dobré) deskovky Kmotr: Impérium Corleonů. Poměr výkon-cena vzhledem k střídmějšímu obsahu krabice není moc příznivý, ovšem zejména pro fandy světa Cyberpunku mají deskové gangy i tak hodně co nabídnout. Jejich sólo režim funguje znamenitě (nevadí tu, když vůbec nemáte spoluhráče), pravidla nejsou nijak složitá a vcelku precizně se snaží přenést atmosféru z monitorů a televizí i na váš stůl. Johny se počítá za dva, ani augmentace tu nechybí a bitky o území jsou ve více hráčích pěkný masakr. Škoda malého šiku Okrajářů a špatně odlišených figur, jinak je deskový Cyberpunk veskrze poctivou a hlavně přesnou poctou svému digitálnímu předobrazu.

 

Hodnocení GamesBlogu: 8/10

 

Rozšíření krom 2 gangů a dalších věcí přidá také novou čtvrť Pustiny k hernímu plánu.