Nezávislý blog Michala Jonáše o hrách všeho druhu

echoes prsten banner

 

O příběhové karetní sérii echoes už jsem jednou psal zhruba před půlrokem. To jsem zrecenzoval podtitul echoes Prsten, celkově čtvrtý produkt v pořadí, jaké se vine od roku 2021, kdy vyšel první díl nazvaný echoes Tanečnice. Ne všechny z osmi vydaných krabiček byly přeloženy do češtiny, ale nyní mám na stole další počeštěný díl echoes Housle, jenž stejně jako ten minule představený echoes Prsten nabízí opět řádně tajemný příběh pro kooperativní pátrání pro jednoho až šest hráčů. Aktuálně si v češtině zahrajete pětici titulů, přičemž varuji, že když byste si chtěli zahrát i ty další nelokalizované, dejme tomu v angličtině nebo v němčině, tak to pozor, protože zde posloucháte mluvený dabing, takže víc než dobrá znalost cizího jazyka je nutnou podmínkou!

Pro všechny ostatní mají české edice echoes jednu podstatnou výhodu, a to, že to jsou zkušenými herci v čele s Václavem Neužilem z Dejvického divadla profesionálně nadabované tituly, do jakých byste to vzhledem k jejich nízké cenovce neřekli. Nadto mají triviální pravidla na pár minut prosvištění a doslova kapesní formát jak zabalené, tak i na stole, takže si je můžete vzít a hrát i na cestách. Dají se užít i sólo, jedinou podmínkou je dobrý poslech, abyste kvalitně slyšeli veškerý zvukový podkres a dabing, jaký obstarává nutná mobilní bezplatná aplikace (Google Play / Apple App Store), jež je jedna taktéž v češtině pro všechny tituly z řady. Je tady ale jeden menší zádrhel.

 

  • Platforma: stoly a podlahy
  • Datum vydání: 2022 (česky 3/2024)
  • Výrobce: Ravensburger Verlag (Německo)
  • Vydavatel: Ravensburger Verlag (Německo)
  • Český distributor: Ravensburger CEE
  • Žánr: kooperativní karetní audio hra
  • Česká lokalizace: ano
  • Multiplayer: ano (1-4)
  • Herní doba: +- 60-120 minut celkem
  • Přístupnost: 14+
  • Hmotnost balení: 191 g
  • Rozměry krabice: 129 x 102 x 34 mm (v x š x h)
  • Cena: od 145,-

 

Aplikace potřebuje přístup k fotoaparátu skrze službu Google Play pro RR, takže si apku nemůžete stáhnout na PC a notebooky, ani ji spustit přes webové stránky. A ne všechny mobily jsou s ní kompatibilní. Pro více informací si přečtěte minulou recenzi echoes Prsten. Řada echoes totiž není jen mluvící, ale také skenovací, kdy její kartičky skenujete fotoaparátem v mobilu, načež Google RR rozpozná obrázek na kartě a přehraje její zvukovou smyčku. Příběh echoes Housle se odehrává na pozadí habsburského Rakouska roku 1788, kdy máte od samotného vládce říše za úkol vyšetřit podivné vraždy, které se staly ve Vídeňském divadle Burgtheater.

Příběh typicky rozlousknete za hodinu až dvě, tudíž jsou karetky echoes podobné únikovým stolním hrám, kdy se také celé odehrají za jednu, dvě partie. Stejně jako dříve představný echoes Prsten i Housle mají šest kapitol a dva stupně obtížnosti pro nováčky a pro zkušené detektivy. Pokud echoes hrajete poprvé, určitě zvolte lehčí variantu s polovinou destiček předmětů. Zatímco když už máte nějaké tituly echoes za sebou, klidně můžete hrát na dedukci náročnější verzi se všemi destičkami osmnácti různých předmětů. Hraní probíhá úplně stejně jako u Prstenu. Po zvukovém úvodu do děje si mobilem skenujete karty předmětů a poslechem se snažíte dopátrat pravdy každé kapitoly skrze přiřazení tří správných karet z devíti či osmnácti.

 

 

Je jasné, že pokud se vám to nepovede a podle zvukových smyček zvolíte špatné karty, délka hraní se tím může znatelně prodloužit, takže ve hře dobře utratíte klidně několik hodin ani nevíte jak. Nakonec ještě musíte všechny rozlousknuté kapitolky správě seřadit za sebe, až pak si můžete gratulovat, že jste tento historický a tajemný případ rozluštili. Je nabíledni, že v tomto konceptu neustále skenujete karty a znovu a znovu posloucháte zvukové či hlasové smyčky, takže s opakováním těchto mechanik je i titul echoes Housle trochu stereotypní. A to hlavně, když hrajete sami, protože ve více hráčích, a já doporučuji nejlépe tři až čtyři pátrače, si radíte, dohadujete se, klábosíte o nejlepším výsledku, čímž je hraní výrazně zábavnější než v jednom či dvou.

Osobně se mi echoes Housle líbily více než minulý echoes Prsten, protože zvukové pasáže Housle často prokládají kvalitními nahrávkami vážné hudby, čímž výrazně zvyšují atmosféru partií. Ostatně z těch osmi příběhů řady echoes jsou Housle po echoes Das Orakel, jež ale nebylo do češtiny přeloženo, druhým nejlépe hodnoceným titulem hráčů a majitelů na portále Board Games Geek (hodnocení 7.0/10). Je třeba se ovšem smířit s tím, že je to malá karetka na jednu až dvě partie maximálně na několik málo hodin, přičemž znovuhratelnost je naprosto nulová.

 

 

Jenže zrovna echoes Housle dnes seženete za naprostý pakatel, dokonce pod 150,-, takže si myslím, že to jedno, dvě zahrání (záleží na tom, jestli si partii nadávkujete, nebo se budete snažit celý příběh dohrát na jeden zátah) ani nevadí. Každopádně jsou echoes Housle velmi atmosférickou, malou a jednoduchou hříčkou ideálně na nějaký temný a propršený večer pro menší společnost. Jen ty svíčky si, bohužel, musíte odpustit, protože na to skenování karet mobilem potřebujete vhodné osvětlení. Stejně jako jiné tituly z řady echoes jsou i echoes Housle včetně jiných jazykových variant vyrobeny u nás v České republice. Český návod si v PDF stáhnete ZDE.

 

Hodnocení GamesBlogu: 8/10