Nezávislý blog Michala Jonáše o hrách všeho druhu

echoes prsten banner

 

Na začátek mi dovolte jednu otázku na tělo: jak citlivý máte sluch? Protože v řadě unikátních poslechových či jinak řečeno audio her od vydavatelství Ravensburger jménem echoes vaše uši pořádně zaměstnáte! Malá poslechová karetní hra echoes Prsten je jedním ze sedmi takových titulů, přičemž do češtiny byly přeloženy ještě další tři s podtituly Koktejl, Mikročip a Tanečnice. Ve všech případech se jedná o střídmé až kapesní karetky, jaké mají z titulu své formy několik výhod. Předně stojí pár babek. Konkrétně příběh o prstenu lehce nad dvě stovky. Dále mají naprosto triviální pravidla, jaká z jediného listu pochopíte během minuty a jednak se velmi hodí na cesty, takže třeba na rozložení někde v hospodě či kavárně.

Tam ale možná zase neuslyšíte, co hra říká, protože série echoes je postavena především na pečlivém poslechu krátkých zvukových úryvků. Pro všechny ozvěny je nutná bezplatná mobilní aplikace Ravensburger echoes, jež je v češtině dostupná pro operační systémy Apple iOS a Google Android. Vzhledem k tomu, že aplikace potřebuje přístup k fotoaparátu skrze službu Google Play pro RR, bohužel si prográmek nemůžete stáhnout na PC a notebooky, ani ho spustit přes webové stránky. Řada echoes totiž není jen ukecaná, ale také skenovací, kdy její kartičky skenujete fotoaparátem v mobilu, načež Google RR rozpozná obrázek na kartě a přehraje její zvukovou smyčku.

 

  • Platforma: stoly a podlahy
  • Datum vydání: 3/2023
  • Výrobce: Ravensburger (Německo)
  • Vydavatel: Ravensburger (Německo)
  • Český distributor: Ravensburger CEE
  • Žánr: kooperativní karetní audio hra
  • Česká lokalizace: ano
  • Multiplayer: ano (1-6)
  • Herní doba: +- 60 minut celkem
  • Přístupnost: 14+
  • Hmotnost balení: 190 g
  • Rozměry krabice: 129 x 102 x 34 mm (v x š x h)
  • Cena: od 218,-

 

Po stažení a spuštění apky stačí již jen rozmístit všechny desky a karty na stůl a můžete se pustit do pátrání. Příběh echoes Prsten je rozdělen do šesti kapitol, jaké uvozuje stejný počet pěkně silných destiček s různými výjevy. U prstenu jsou to kupř. dveře, nožík nebo konvice. Ke každé destičce patří přesně tři velké karty s dalšími předměty, jaké během hraní vybíráte z celkového počtu osmnácti karet. Samozřejmě na startu absolutně netušíte, jak ty všechny obrázky se sebou souvisí. Vypravěč v podobě herce Václava Neužila z Dejvického divadla vás akorát uvede do děje: Jedna paní získá jako dědictví prsten, ale když si ho nasadí, začnou se kolem dít podivné až strašidelné věci.

Je v tom nějaké nadpřirozeno, nebo se všechno dá racionálně vysvětlit? Oskenujete a vyslechnete jednu z destiček. Hmm, stejně víte kulové, tak nezbývá, než postupně skenovat jednu kartu za druhou a hledat sebemenší zvukovou a hlasovou stopu, která by kartu propojila s dalšími dvěma, ale hlavně s událostí na destičce. Echoes Prsten díky špičkovému dabingu několika herců a kvalitnímu hudebnímu podkresu umí vykouzlit pořádně tajemnou až skoro strašidelnou atmosféru. Jak posloucháte různé situace, tak se snažíte všechno do sebe spojit. Víte jen, že k jedné destičce pasují tři karty. Alespoň zpočátku vám to nějakou tu chvíli zabere.

 

 

Když už si sebejistě myslíte, že máte kapitolu poskládanou, hra vám záhy ukáže prostředníček a můžete zkoušet, tedy hlavně poslouchat znovu. Echoes Prsten přitom nabízí dvě možnosti nastavení obtížnosti. Jednak můžete první kapitoly hrát s polovičním počtem devíti karet a později zapojit i druhou půlku. Když do aplikace zadáte vaše řešení kapitoly, tedy jednu destičku + trojici karet, Prsten vám pouze prozradí, že určitý počet karet k destičce nepasuje. Lze ovšem aktivovat i podrobnější nápovědu, kdy se navíc dozvíte, jestli karta patří do jiné kapitoly, případně že je na špatné pozici v příběhu. Echoes vlastně funguje na podobném principu skenování karet jako skvělé série Kronika zločinu a Kronika dobrodružství od Mindoku.

Hra je zábavná a plynulá, ale jen v případě, že máte mobilní zařízení, jaké podporuje službu Google Play pro RR. A to nejsou zdaleka všechny mobily a tablety na trhu. Seznam podporovaných zařízení najdete ZDE. U nás doma jsme vyzkoušeli 2 mobily a jeden tablet (Realme C55, Xiaomi Redmi Note 12 Pro, Xiaomi Redmi Pad SE), přičemž skenování karet dokázal jen Redmi Note. Službu Google Play RR je nutno z obchodu stáhnout, takže je nabíledni, že musíte mít mobil připojený k internetu a mít aktivní účet Google. Chválím, že vás aplikace sama vyzve a nabídne zkratku pro stažení služby. Doporučuji si pro hraní udělat pořádnou atmošku, ztlumit světla, zapálit svíce a sesednout si ke stolu.

 

 

Skenovat lze totiž i za hodně špatných světelných podmínek, v tom jsou schopnosti Google RR výborné. Je ovšem velká škoda, že karty neobsahují QR kódy pro skenování se zařízením, jaké Google RR nepodporuje. Můžete ručně opisovat třípísmenné kódy do mobilu, ale to je naprosto zoufalé a totálně nepohodlné řešení, že ho vůbec nedoporučuji. Pokud v obchodu Google Play z vašeho zařízení nenajdete nic na text „Google Play pro RR”, o hraní echoes Prsten ani dalších dílů nemá cenu přemýšlet. Kódy jsou totiž malé a špatně viditelné, a navíc jsou na rubu karet a destiček, takže je musíte stále otáčet. Ostatně ani to zapisování do mobilu na malé klávesnici není pohodlné.

Nepomůže ani ruční stažení a instalace APK balíčku Google Play RR. Pokud zrovna máte podporované zařízení a tento typ her, kdy hodně fotíte a posloucháte vám nevadí, užijete si dost napínavé detektivní pátrání. Výhodou řady echoes je samozřejmě možnost sólo hraní, ale rozhodně lepší je více hlav, dvě klidně stačí. Díky společnému dedukování a rozhodování je hraní rozhodně zábavnější, ale i tak si sólo hráči mohou celou řadu echoes v pohodě zahrát. Série echoes je podobně jako únikovky jen na jediné zahrání, takže jakmile odhalíte všech čtyřiadvacet částí příběhu prstenu, již znovu hrát nemůžete. Nakonec velký palec nahoru, že se hra vyrábí u nás!

 

Hodnocení GamesBlogu: 7/10

 

Anglický návod si můžete stáhnout ZDE (český není v PDF k dispozici).