Nezávislý blog Michala Jonáše o hrách všeho druhu

wizordum banner

 

Pamatujete na slavnou dvojku kouzelnických fantasy stříleček z první osoby Heretic/Hexen z poloviny devadesátých let? Ty vlastně rozšířily tehdy tak oblíbený sci-fi svět Dooma o fantasy zasazení. Právě touto dvojičkou se inspirovalo slovinské nezávislé pidi studijko Emberheart Games, když na jejím odkazu od roku 2019 vyvíjí velmi podobně laděný titul Wizordum. Je to taktéž frenetická akční střílečka, jež má na Unity enginu veskrze velmi podobný pixelovatý vizuál, ponejvíce tvořený kostičkovými 2D sprity. Wizordum ale i tak vypadá nádherně, protože používá bohatou paletu sytých pastelových barev a má naprosto plynulý pohyb ve vysoké frekvenci.

 

 

Autoři (resp. autor jediný s externími pomocníky) si vysnili středověký fantasy svět jménem Terrabruma, z něhož v současné fázi předběžného přístupu, jež běží od 29. listopadu 2023, ochutnáte první dvojici epizod, resp. necelých dvacet úrovní z lokací Grimbrook Outskirts a Canal Streets. Obě jsou velmi členité a docela rozlehlé, když nabízí podzemní kobky, pozemní zahrady a pasáže, stejně jako nadzemní cimbuří a ochozy. Kouzelnický novic a prozatím bezejmenný hrdina sice neumí skákat a Wizordum krom příjemné orchestrální hudby neobsahuje žádný dabing, ale zase kolem vás najdete množství tajných chodeb, klasické netvory od obřích krys po trolly, ale hlavně nebývale interaktivní prostředí včetně velmi dobré zničitelnosti.

 

 

Rozmlátit jde dokonce i obyčejný keř! Vůbec lokace jsou skvěle a členitě navržené, žádná nuda. Wizordum díky nim působí svěže až barevně vesele. Když keř nezničíte, tak z některých můžete jíst jejich plody pro doplnění života a Wizordum obsahuje taktéž drobný prvek žánru Metroidvania, kdy se do uzamčených lokací podíváte až později. Už v aktuální nehotové fázi hra překvapuje zabudovaným editorem úrovní včetně jejich online sdílení a stahování! Proti bloudění nechybí mapa a soutěžit můžete s celým světem třeba v rychlosti projití každého levelu či ve skóre závislém na likvidaci nepřátel, hledání kořisti a nacházení tajných prostor.

 

 

Wizordum by podle současného tempa vývoje mělo finálně vyjít ještě do konce letošního roku, pročež nyní je hotových asi 30 % práce. Hra to není nijak těžká, protože kvarteto obtížností vyhoví všem a máte zde i rychlé uložení/nahrání pozice. V aktuální slevové akci vás tato počítačová retro fantasy FPS na Steamu vyjde jen na necelé tři stovky a ještě před nákupem si určitě vyzkoušejte demo tamtéž. Po vydání finální verze bude Wizordum jistě výrazně dražší, neboť tato pocta starým dobrým fantasy střílečkám již nyní funguje velmi dobře! A pokud vás zajímá starověký Egypt v podobné hře, tak zkuste třeba vylepšený PowerSlave.