Nezávislý blog Michala Jonáše o hrách všeho druhu

Dnes zažívá svoji videoherní premiéru nové polské studio Ice Fire z města Inowrocław, protože právě vydali svoji prvotinu Pure Farming 2018, jakožto další příspěvek do žánru farmářských a zemědělských simulací. I když by se podle číslovky v názvu mohlo zdát, že Pure Farming už má nějaké ty díly za sebou, není tomu tak a tato hra je zcela prvním titulem studia, když jí vydává velký polský vydavatelský a vývojářský dům Techland. Číslo spíše značí, že s budoucí sérií mají tvůrci dalekosáhlé plány nejen skrze pravidelné balíčky a vylepšení podle přání komunity, ale také skrze další nové díly, jež by podle vyjádření samotných tvůrců měly koncept nastíněný v čerstvém Pure Farming 2018 mnohem více rozvíjet. Např. přes licence dalších značek traktorů a zemědělských strojů.

 

Americká mapa státu Montana v kresbě vývojářů

 

Nová hra sice nezaujme garáží vozidel, jež proti konkurenční sérii Farming Simulator od německých Giants Software (úspěšná řada má na kontě již jubilejních 10 dílů!) není zdaleka tak rozsáhlá, jako spíše velkou porcí až 5 unikátních a samostatných lokací, rozesetých po celé zeměkouli. Jakkoli jsou všechna vozidla skutečná a licencovaná, celkem hra nabízí menší počet strojů od 18 značek než zmíněný konkurent: Agromash, Akpil, DAF, Galucho, Gomselmash, Gregoire, JCB, Landini, Linover, McCormick, Metaltech, Michmet, Mitsubishi, Redlands, Sipma, Skybury, Wielton a Zetor. Tedy bez předobjednávkových přídavků 87 strojů (13 traktorů / 8 kombajnů / 4 dopr. vozidla / 62 příslušenství, což si stejně myslím, není pro startovní hru nové značky vůbec špatné. Přece jen se pro zbrusu nový titul, nota bene ještě od nových vývojářů, licence dohadují složitě, protože výrobci jen neradi spojují svá jména a pověst s novými a neznámými produkty, o kterých pořádně neví, jestli jsou kvalitní a stojí za to.

 

Kreslená pohlednice z Kolumbie na kávových polích

 

To nejzajímavější na hře jsou bezesporu unikátní regiony. Začínáte na rozlehlé mapě státu Montana v USA, jež má rozlohu 25 km². Pak své farmářské království můžete rozšířit do Japonska, Kolumbie, Itálie a u vybraných edic hry i do Německa v povodí Rýna. Přitom všechny lokace nebyly vybrány náhodou, ale v každé lze provádět trochu jiné farmaření. Severní Amerika se hodí na chov dobytka, ostatně přírodní kraj Montany je svým kvalitním skotem velmi proslulý, (však uvidíte v příchozím Far Cry 5) a také na vysazování ovocných sadů. V zemi vycházejícího slunce upotřebíte unikátní stroje pro obhospodařování rýžových polí a později i plantáží křenu Wasabi. Zatímco v Kolumbii vyděláváte na kávě, paprikách a konopí, do Itálie své podnikání rozšíříte za účelem osázení vinic a pěstování oliv. A nakonec bonusové Německo je taková středoevropská tuctovka s řepkou olejkou, rajčatovými keříky a ohrádkami pro německé ovečky.

 

Italská mapa kombinuje alpské štíty s toskánskými loukami a vinicemi

 

Nehrál jsem zdaleka všechny farmářské simulátory, ale něco mi říká, že takto rozlehlé a unikátní mapy, navíc v opravdu hojném počtu, tu ještě asi nebyly. Pokud si celkovou nabídku Pure Farmingu shrneme, dostaneme následující obsah hry: pěstovat lze brambory, hrušky, chili papričky, jablka, ječmen, kávu, konopí, olivy, papriky, pomeranče, pšenici, rajčata, rýži, řepku, švestky, třešně, vínko, zelí, žito. Tedy 19 plodin. Chovat pak můžete 5 druhů zvířat: ovce, prasata, králíky, krávy a kuřata. Produkce pokrývá hnojiva, mléko a vajíčka. A konečně má být ve hře minimálně na 20 typů domů, míst a zařízení: banky, čerpací stanice, garáže, hotely, kravíny, ohrady, olivové háje, parky, plantáže, políčka, sady, sila, sklady, skleníky, solární elektrárny, sýpky, továrny, větrné elektrárny, vinice a vinařství. Většinu z toho si můžete zakoupit a používat. Navíc se jednotlivé mapy od sebe liší několika zvláštními pamětihodnostmi. Tak např. v Itálii vás čeká aktivní vulkán (asi Etna), v USA mají přírodní rezervaci a v Japonsku zase zenové zahrady a jejich typické pagodové domy.

 

Hra nabízí trojici unikátních a samostatných herních režimů

 

Tvůrci se také chlubí mnoha úpravami hry, které na poslední chvíli zakomponovali do prodejní finálky podle ohlasů a požadavků hráčů jejich rozpracovaných verzí. Takto pozměnili úhly kamer, zlepšili kabiny vozidel, upravili pérování, přepracovali minimapku či zvýšili výkupní cenu některých plodin. Přitom se bude na dalších úpravách a novém obsahu ještě dále makat, takže hra by měla být časem větší a kvalitnější. Líbí se mi přístup našeho královohradeckého distributora Playmana, který zvolil velmi rozumnou cenu, pročež se PC verze dá koupit již za necelých šest stovek. V případě bohatěji vybavené Deluxe edice s pohlednicemi, samolepkami traktorů (bohužel si je musíte vystřihnout sami), ocelovým přívěskem Zetor a bonusovou mapou Německa za necelých osm set. Navíc má hra české titulky a také oficiálně licencované české traktory Zetor ze současné modelové řady původně brněnské zbrojovky.

 

V základní edici najdete 4 světové lokace

 

Za velmi atraktivní věc považuji 3 unikátní herní režimy: Mód Moje první farma vás provede tutoriálem a přesně v různých navazujících úkolech vysvětlí, co a jak. V tomto režimu se vlastně krok za krokem naučíte všechno z farmaření, takže tvůrci doporučují tuto část absolvovat jako první. Pak se můžete přesunout na Volné farmaření, což je vlastně takový svobodný a otevřený režim, v němž máte absolutní volnost a všechny možnosti a stroje již od začátku přístupné. Samozřejmě, že si je musíte napřed zakoupit… A konečně tím papírově nejtěžším režimem jsou Farmářské výzvy. Tato kolonka obsahuje 20 extrémních scénářů pro zkušené zemědělce, kdy se musíte vypořádat např. s hrozícími požáry a svoji úrodu rychle sklidit dříve, než shoří na troud.

 

Nástin provedených úprav hry podle požadavků a přání komunity

 

Nakonec zmíním chytrý tablet s aplikací Smart Farm, což je užitečné zařízení, které máte připnuté na palubní desce všech strojů a skrze něj se dozvídáte mnoho užitečných informací. Je to vlastně vtipná verze mobilní aplikace vložená přímo do hry, jež vám poskytuje velmi podrobný náhled na různé statistické informace typu kolik vlastníte polí, jakou máte techniku, jaká je výtěžnost vašich pozemků a najdete zde také podrobnou přehledovou mapu. A právě přes tablet Smart Farm si mimo jiných nakupujete nové plodiny pro zasetí a také novou techniku do vaší garáže. Hra podporuje fanouškovské mody. Na první kroky a pohled vypadá polská novinka Pure Farming 2018, zejména ve světle nižší ceny, dost lákavě a já jejím vývojářům držím palce, aby pro zavedenou sérii Farming Simulator vytvořili opravdu dobrou konkurenci.

 

[warning]

Pure Farming 2018 u nás vydává Playman pro PS4, X1 a PC. K mání jsou dvě edice, standardní a Deluxe s bonusovou mapou Německa a dvěma stroji navíc v cenách od 599,-. Hra je k dospozici jak v digitální (Steam), tak i v krabicové verzi na 1 DVD. PC verze zabere 4,7 GB dat na pevném disku, musí se online zaregistrovat na Steamu a stahuje si 2,5 GB velkou aktualizaci.

[/warning]

 

 

Na další zajímavé obrázky rozkrývající obsah hry se mrkněte v galerii: