Nezávislý blog Michala Jonáše o hrách všeho druhu

moving out banner

 

Při večeru udílení herních cen The Game Awards 2019 se jako jedna z premiér toho dne představila bláznivá stěhovací arkáda pro jednoho i více hráčů jménem Moving Out od velkého (přes 40 vývojářů) australského studia SMG a švédského vývojáře Devm Games. Tato pěkně chaotická a rozpustilá hříčka o stěhování vás vezme do městečka Packmore, v němž se najednou chtějí všichni stěhovat, i když tam kromě dopravy vlastně nepotkáte živou duši! A na vás jako na expertech na stěhování nejpovolanějších (to spíše v uvozovkách) je vše potřebné co nejrychleji odstěhovat, ať už se jedná o nábytek, kozu, elektroniku či umělecká díla. Jenom toho tady většinou více rozbijete, než v pořádku donesete… Nicméně to vůbec nevadí, protože důležitá je rychlost naložení korby stěhováckého náklaďáčku než pečlivé zacházení s věcmi, které přenášíte.

V SMG jsou vůbec specialisté na roztodivné menší hry, však Moving Out je již jejich třináctým titulem. V drtivé většině tvoří na mobilní platformy, takže doposud žádný majstrštyk na velké domácí platformy nevytvořili. Pokud ale můžu usuzovat, tak jejich předposlední hra Moving Out, (koncept započal Devm Games, ale větší část vývoje obstarali v SMG) je ze všech rozhodně nejpovedenější. Váš zaměstnavatel se jmenuje FART, což je zkratka firmy Furniture Arrangement & Relocation Technician, a pokud jste si vzpomněli na prd, tak máte recht. Fart je jednak anglicky prd a jednak si vaši stěhováci tou námahou občas také pěkně pšouknou, takže se vaše kompanie jmenuje příznačně. Titul je na trhu etablován již nějaký ten pátek, když na PC (Steam), PS4, SW a X1 výhradně digitálně vyšel 28. dubna 2020.

 

 

Je sice docela drahý (v přepočtu stojí více než 600,-), nicméně ve vícero hráčích je to fakt velká sranda. Z těch posledních hříček je Moving Out podobného konceptu kupř. jako řada Overcooked a víceméně skoro to samé co asi o rok vývoje mladší titul Get Packed, jenž je ale exkluzivní pouze pro Google Stadia. Jakoli Moving Out vypadá podstatně lépe a má přehlednější i pohlednější stylizaci, velkou chybou je absence online multiplayeru, který u Get Packed nechybí. A u druhého Overcooked vlastně také ne. Moving Out je ale oproti Get Packed více zaměřený na fyziku (předměty mají různou a citelnou hmotnost i hybnost podle jejich velikosti) a výtvarným stylem je také hodně odlišný. Základní osou hry je kampaň, jejíž křižovatku tvoří pěkně provedené městečko Packmore, po němž si jezdíte se svým červenožlutým stěhováckým náklaďáčkem (viz první obr).

V horním pohledu z ptačí perspektivy se vám v ulicích městečka postupně zpřístupňují různé baráčky pro stěhování jako další úrovně. Těchto domků najdete ve městě třicet. Vaším úkolem je vždy do časových limitů na tři medaile vystěhovat z baráčků a bytů rozmanité věcičky, jako nábytek, spotřebiče, elektroniku, bedýnky apod. Předměty na odnos jednak blikají a jednak si je lze na požádání dočasně ještě výrazněji označit. Tím, že je donesete či vhodíte do korby stěhovacího vozu, se ze seznamu odškrtnou a vy pádíte pro další. Vtip hry spočívá v drobném problému, že svérázné postavičky stěhováků (kupř. s hlavou květináče, kraba, televize, donutu…) mají s předměty v rukou schválně přehnanou setrvačnost, všelijak se motají a klopýtají, stejně jako mají zvláště větší předměty citelnou hmotnost, takže se s nimi pomalu a obtížně manévruje. Zvláště v úzkých chodbách či dveřích.

 

 

Takovým typickým příkladem je velká rohová pohovka, kterou máte prostrčit úzkou chodbou, v níž navíc zavazejí stolky, busty či třeba velké piano. Trochu podlé je od vývojářů to, že bonusové úkoly se dozvíte až po prvním dokončení úrovně, čímž si chytře zvyšují životnost a dobu hraní Moving Out. Např. že nesmíte rozbít žádná skla, nebo naopak rozbít všechna okna v domu, případně se po vás chce odstěhování speciálních komodit nad plán. Za to všechno pak dostáváte mince, za něž se vám odemykají další baráčky na stěhování. Kromě té třicítky základních úrovní nedávno bezplatně do Moving Out přibyl ještě menší režim stěhování dovnitř Moving In, jenž ve stejných baráčcích nabízí další tucet levelů. K tomu ještě musíme přičíst separátní arkádové dovedností úrovně a zvláštní historické exkursy se zpestřujícími úkoly, jako je třebas házení věcí do auta z letícího letadla nad silnicí.

Celkově tak v současné době Moving Out obsahuje dvaašedesát úrovní ve čtyřech různých režimech hraní, což vám vystačí na deset až patnáct hodin. Bez cavyků můžete hrát klidně sami, když pro šikovné maniaky tvůrci doplnili speciální hardcore model ovládání Dual Mover, kdy s dvoupáčkovým joypadem sami ovládáte dvojici stěhováků. Praktičtější je ale lokální kooperace až pro kvarteto hráčů, kdy každý ovládá jednu stěhovací postavičku. Tudíž si pomáháte, rozdělujete si odnosy a ve dvojici taháte těžké a velké předměty, což je vskutku dobrá zábava už ve dvou či třech! Ve čtyřech už si kolikrát na dvorku pěkně překážíte, takže to je ještě větší sranda. Asi nemusím psát, že s větším počtem hráčů rapidně klesají limitní časy zejména pro zlaté medaile, nicméně je praktické, že obtížnost si lze široce přizpůsobit a natáhnout si čas, zakázat překážky nebo zlehčit manipulaci s objemným nákladem.

 

 

A pokud se vám v Packmore hodně zalíbí, k dispozici je i první velký přídavek Moving Out: Movers in Paradise, který Packmore rozšiřuje o východní tropickou a slunečnou čtvrť s dalšími čtrnácti domky na stěhování, desítkou arkádových misí a s novou čtveřicí rozmarných stěhováků. Moving Out není vyloženě nudný ani v osamoceném stěhování (to spíše po pár hodinách stereotypní, protože stále jen přenášíte věci sem a tam), nicméně rozhodně ho spíše doporučím, pokud k sobě máte nejlépe další dva hráče či hráčky, s nimiž si můžete sednout před jednu televizi nebo monitor. Baví vás Overcooked? Pak s Moving Out chybu rozhodně neuděláte. Určitě ale na Steamu vyzkoušejte demo a pokud jste předplatiteli služby Microsoft Xbox Game Pass, pak si Moving Out zahrajete úplně zadarmo!