Nezávislý blog Michala Jonáše o hrách všeho druhu

renegade-ops-packTentokrát se v tomto příspěvku nebudu zabývat přímo hrou jako takovou, byť by si to určitě zasloužila, nicméně bych jen dubloval své pozitivní dojmy z plnohodnotné recenze, která vyjde tento týden na Eurogameru. Já bych si spíše trochu zapolemizoval o obtížnosti této hry, protože Renegade Ops tak trochu boří dnešní navyklé a měkké standardy co se náročnosti her obecně týká. Však si vemte, že neustále čelíte dosti drtivé přesile nepřítele.

Ten mnohdy disponuje i takovými hrozbami, jako jsou plamenometné vozy, opravdu mohutné tanky a samonaváděné řízené střely z raketometů. To by zase tolik nevadilo, však váš upgradovatelný kulomet/kanon také není špatným prskátkem. Nicméně Renegade Ops na světlo boží vytahuje jednu zásadní věc, a to delší úrovně typicky mezi 20-30 minutami, které neobsahují žádné automatické ukládání v průběhu hraní a tedy ani žádné checkpointy. To znamená, že pokud vás v průběhu jakékoli z devíti misí zabijí, což není žádným problémem, tak vás hra kopne do zadku, ukáže Game Over a vhodí úplně ven až do úvodní obrazovky.

Pak se musíte pro další postup znovu proklikat přese všechna menu, abyste spustili novou hru. Takže pokud vás zabijí, musíte opakovat znovu celou úroveň úplně od začátku. A doslova maniakální je to v úplně poslední finální části, kdy se po vás požaduje absolvovat půlhodinovou bitku proti desítkám obrněnců nepřítele pouze s třemi nebo pěti pevně danými životy (podle zvolené obtížnosti), což je mimo nejlehčí stupínek s neomezenými životy vpravdě nadlidský úkol! Přiznám se, že tuto finálku jsem absolvoval na první obtížnost, když jsem celou hru jinak asi s pěti opakováními projel docela v pohodě na prostřední stupínek.

 

Gameplay trailer Renegade Ops z X360

 

A klidu vám také nedodá striktní časový limit tří minut na splnění všech hlavních úkolů a rozkazů v kampani, pročež pokud to nestihnete, tak znovu výkop ven do hlavního menu hry a Game Over Man! Naštěstí totální frustraci zachraňuje výborný prvek neustálého sbírání zkušenostních bodíků při hraní třeba stále jedné a té samé mise dokolečka, za něž si můžete v přestávce po skončené misi upgradovat a vylepšovat vaše vozidlo, což vám dává trochu výhody v tom zdánlivě nerovném souboji. Tím se ručka obtížnosti posouvá krapánek zpátky, ale i přesto musím říci, že Renegade Ops je opravdový návrat staré školy her, které se s vámi vůbec nemazlí.

Mně to ani nevadilo. Když se mi nedařilo, tak jsem prostě jednu úroveň opakoval tak dlouho, dokud jsem si postupně nevybavil svoje bojové vozidlo tak, že další průchod už byl o něco snadnější. Ale stejně, pokud vyloženě nehrajete na nejlehčí stupínek, kdy se vám ale nezapočítávají zkušenostní bodíky, je Renegade Ops opravdu hodně náročnou hardcore hrou, byť druhým dechem musím dodat, že také nesmírně povedenou, zábavnou, vtahující a také graficky dokonale impresivní. Myslím, že ta troška vztekání při hraní asi nikoho nezabije!

Oficiální www stránka Renegade Ops je zde.