Nezávislý blog Michala Jonáše o hrách všeho druhu

loco.jpgJelikož mám rád všeliké vláčkoviště, vlaky a železnici, nedám dopustit na hry s touto tématikou, hlavně na unikátní Microsoft Train Simulator, s možností stahování mnoha českých tratí i vlaků (včetně pražského metra!), který je dnes mimochodem k dostání v budgetové edici Ubisoft Exclusive doslova za babku třeba zde. Z podobného soudku je i nová hra z domácích luhů a hájů LocoMania. Není to ale žádný simulátor jako MSTS, ani mix simulátoru a vláčkoviště jako Trainz, nicméně je to dost zajímavá logická hříčka, zabalená do hávu železnice a mašinek. V čem LocoMania tedy spočívá? Představte si klasické vláčkoviště v jednoduché, ale funkční počítačové grafice, které tvoří deska s herním světem, posetým roztodivně klikatícími tratěmi s mnoha semafory, nádražími, vyhýbkami a hlavně několika vjezdy, jimiž vjíždějí a vyjíždějí vlaky do vláčkoviště.

Před každým vjezdem je semafor, který vlak vždy zastaví a až vy uznáte za vhodné vláček pustit dál do světa, semafor můžete přehodit. Pointou hry, podobně jako u amatérské freewarovky Dispečer (řízení provozu na skutečném nádraží) a mnoha dalších logických her, je vypravit všechny vjíždějící vlaky co nejrychleji tak, aby mapu opustily určeným výjezdem, popř, ještě předtím projely stanovenými nádražími ve správném pořadí. Když vlak pustíte dále, jeho trasu korigujete výhradně skrze přehazování vyhýbek a ovládání semaforů. Vlak totiž nelze zastavit jinak než uvedenými pomůckami, souprava umí pouze změnit směr jízdy. Každý vláček má nad sebou barevnou ikonku, která koresponduje se stejnou barvou na vjezdech v mapě, takže je nabíledni, že se vlak musí vypravit do "opušťáku" se stejnou ikonkou. Když jej navedete na jiný výjezd, vlak se před ním zastaví a vy musíte couvat a soupravu poslat do správného směru.

Stejně tak se vlaky zastaví, když se potkají v protisměru, na žádné nehody se tu nehraje. Celé je to stíženo tím, že většinu vlaků musíte před opuštěním mapy vypravit i do jednoho, či více nádraží, kde vlaky musí zastavit (stop přikážete opět jedině návěštím, nebo přehozením vyhýbky do jiné koleje). Když některá nádraží stojí mimo jízdní směr vlaku, pak musíte umně vlak provést správnými zatáčkami tak, aby se dostal do opačného směru jízdy, v nouzi poslouží i couvání. Podobně některé expresní vlaky musí opustit kolejiště do určitého časového limitu, takže nesmí u vjezdu do mapy na semaforu čekat ani chvíli. A nakonec si tvůrci přichystali poslední těžkost, když občas do mapy vjedou vlaky s nebezpečným materiálem, jenž musí do výjezdu dovézt bez jakékoli zastávky kromě té při vjezdu do kolejiště.

Po mapě se můžete volně pohybovat se zavěšenou kamerou, k dispozici je jak možnost natočení, tak i změna výšky. Nepostradatelnou pomůckou je i přehledná mapa kolejiště, kde vidíte aktuální situaci na kolejích, včetně všech vlaků. Kliknutím se můžete nad vlak okamžitě přesunout, stejně jako na kteroukoli část mapy. Velmi dobrá je i možnost vyznačení dráhy vlaku žlutou linkou mezi kolejnicemi, takže víte dlouho dopředu, jaká je jeho aktuální trasa a podle toho pak můžete upravit nastavení vyhýbek. Za každý vlak jedoucí do mapy se vám odečte jeden bod, naopak za opuštění mapy správným východem obdržíte dva plusové body. Další body pak dostanete za každou zastávku na správném nádraží, ovšem mínus jeden bod je za každou změnu směru jízdy vlaku. V každé úrovni totiž musíte dosáhnout určitého počtu bodů, kdy se mapa sama ukončí jako splněná a zpřístupní se další z celkového počtu dvanácti. Dokončení jedné úrovně trvá u těch počátečních a jednodušších na první pokus kolem 10-20 minut, ovšem ty složitější s rozsáhlejší spletí kolejí, křižovatek a vyhýbek zaberou na první pokusy často i hodinu a více.

V hlavním režimu hry, kdy se odemykají další tratě, není provoz časově omezen, takže hra není přehnaně stresující, i když se samozřejmě počítá co nejmenší čas, jenž je možné také porovnat s ostatními hráči v online žebříčku přístupnému u každé úrovně. Teď mám za sebou přesně polovinu map a stále mě hra na dispečera baví, když po kolejišti jezdí kromě amerických i české lokotky a vagóny (v nastavení si volíte mezi CZ a USA vlaky na mapě). LocoMania je tedy veskrze příjemná logická hra, která ale nemá potenciál pro delší hraní v kuse, nýbrž je dobrá pouze pro každodenní zhruba hodinové sezení, kdy se snažíte pokořit novou mapu, nebo naopak vylepšit svůj čas v nějaké již zvládnuté. Škoda jen několika výraznějších chyb, kdy např. nový vlak vjede klidně do mapy občas i tehdy, když na jeho koleji dávno supí další souprava právě poslaná ven za mapy. Kamera automaticky sledující vlak z mírného nadhledu se zase zbytečně zasekne o každý most, nebo překážku nad vlakem a podobně plovoucí kamera i v maximální výšce nabourá do kopce před vlakem, na který jste si přáli kameru zaměřit, místo aby vrch obešla a zaměřila se na tento vlak. Podobně ovládání semaforů a vyhýbek trpí menší přesností, takže čím výš je kamera, tím hůře se myšítkem trefíte tak, aby došlo ke změně.

Ohromnou škodou je pak absence jednoduchého editoru, nebo alespoň generátoru tratí (to umí stará V-Rally 2 na konzolích!), protože 12 map se brzy omrzí a každého pak nemusí bavit soustavné vylepšování času. Ovšem LocoMania se prodává za veskrze příjemnou cenu necelých tří stovek a navíc má i českou lokalizaci, takže za tyto peníze je tato logická hříčka pro virtuální dispečery určitě solidní investicí.

Oficiální www stránka LocoManie je zde.

Mé hodnocení: 7/10