Nezávislý blog Michala Jonáše o hrách všeho druhu

p45mini.jpgUž je to pár týdnů, kdy mě odešel můj počítač, resp. sloty pro paměti na základní desce. Ta stále indikovala, že paměti nejsou vůbec nainstalované, takže se ani nespustil start počítače. Na přesné určení závady jsem přišel díky čtveřici stavových diod, které měla základní deska MSI K8N Diamond vzadu na tzv. USB bracketu, tedy vývodu dalších USB portů.

Jedná se o stavové diody, které vlastně lépe nahrazují známé pípací chybové kódy, protože dokáží pomocí červené a zelené barvy indikovat několik desítek stavů, od aktuálního stavu desky až k různým chybám. MSI tuto funkci dříve známou jako D-Bracket montuje skoro na všechny své základní desky a to i na své nejlevnější modely, což ostatní výrobci vesměs nedělají. Dříve jsem měl vždy procesory od AMD, ale v poslední době mě hodně štvou jejich neustálým nahrazováním patic.

Takže jsem měl funkční procesor, ale záhy jsem zjistil, že je mi už k ničemu, protože dnes už se nedělá ani jedna základní deska se stejnou paticí, kterou nahradila zase úplně nová. Tudíž si jen kvůli tomu musí člověk vlastně pořídit kompletní nový základ počítače. Nechtěl jsem zase moc utratit, protože cpát peníze do upgrade kompu se mi moc nechtělo, tak jsem nakonec zvolit zhruba střed. Procesor jsem zvolil Intel Core 2 Duo E-8200, protože už je dělají na 45 nm a mají 6MB L2, přičemž jsou výkonnější než srovnatelné Athlony za stejnou cenu a také nestojí moc.

p45maxi.jpg

I když se mi poškodila deska od MSI, dal jsem ještě tomuto výrobci druhou šanci a zvolil jeho P-45 Platinum (MS-7512), což je ve své řadě zhruba střední třída v polovině nabídky. MSI jsem zvolil také kvůli několika hlediskům. Za prvé mě zbyla rozšiřující PCI karta s WiFi a Bluetooth, kterou jsem chtěl použít, za druhé tu má MSI solidní telefonickou podporu kdyby něco a za třetí jsem chtěl opět nějakou desku s těmi stavovými diodami. Samozřejmě jsem si napřed stáhl návody od všech mnou vybraných desek a krásně tak porovnal jejich funkce. 

Nakonec jsem si tedy vybral MSI, ale proč o tom vlastně píšu? Je vidět, že během těch několika let mezi novou a starou deskou u MSI trošku popřemýšleli a vylepšili právě systém stavových diod. Nyní už to nejsou ty klasické velké bubliny, ale jen drobné asi dva milimetry široké diodky, které nejsou normálně vůbec vidět. Nyní má každá součást desky dokonce vlastní diodu (červené, zelené a modré), která indikuje její správný chod. Tudíž každý slot na paměti má vlastní, všechny PCI porty, oba můstky, sběrnice, atd., takže je diodami deska doslova posetá a při chodu svítí jako vánoční stromeček.

p45uvnitr.jpg

V manuálu jsou pak rozebrány všechny stavy, takže krátké juknutí do příručky a je vám hned jasné co se děje, nebo neděje. Dovedu si představit to martýrium, když vám odejde nějaká komponenta, vy nemáte náhradní na zkoušku a vůbec nevíte kde je zakopaný pes. Právě stavové diody toto krásně řeší, vždy tak snadno zjistíte, kde je chyba. Navíc deska indikuje i stavy celého počítače, tedy i jednotlivé fáze bootování, zavádění BIOSu, atd. Také kvituji, že oproti mé předchozí desce už ta nová nemá vůbec žádné aktivní větráčky, pouze pasivní chlazení skrze heatpipe a docela monstrózní pasivní chladič, který je ale naštěstí dobře umístěný, takže by neměl vadit ani rozměrnějším větrákům na procesor.

Takže nakonec jsem hodně spokojený, počítač šlape jako hodinky (všechny ostatní komponenty kromě skříně jsem si nechal a použil), je skvěle tichý a ještě mám pod stolem vánoční stromeček po celý rok. Výkon se také poměrně razantně zvýšil už jen díky přechodu na vyšší paměti 800 MHz (dříve jen 333-400 MHz) a vyšší propustností sběrnice, která může mít po přetaktu až 1600 MHz. Mimochodem na přetaktování je deska jako stvořená, nastavit a vytunit lze ohromné množství veličin, nebo lze zvolit instantní D.O.T. přetaktování jednoduše pomocí jumperu, nebo volbou přednastavených hodnot v BIOSu.

Oficiální www stránka desky je zde.