Nezávislý blog Michala Jonáše o hrách všeho druhu

wwrylogoKdysi jsem se tady rozplýval, jak moje návštěva muzikálu We Will Rock You byla v Londýně famózní. A proto jsem si nemohl nechat ujít nedávné výjezdní představení skoro stejného ansámblu, který na výročí premiéry vyrazil na evropské turné. Tady si ale promotér bohužel těžce neuvědomil spíše komornější ráz akce, kterou ostatně doma v Anglii hostí mírně větší divadlo Dominion na West Endu a nikoli obří a akusticky hrozné haly, kam bylo turné svedeno. Takže v Praze soubor hostila k tomu naprosto nevhodná libeňská Sazka aréna. A podle toho to taky vypadalo.

Už kvůli přehršli představení (v Praze 3x a ještě v Ostravě) přišlo do haly extrémně málo diváků, odhadl bych to na nějaké 3-4 tisíce. Což byla snad vůbec nejmenší návštěva, kterou tam pamatuji. Takže kromě sedících super fandů hned u pódia byla všude jinde atmosféra zcela plytká. Navíc to část osazenstva ve VIP klubovém patře, kam chodím, pojala spíše jako bujarou pitku, než kulturní událost a dělala docela velký hluk. Díky tomu se slabší nazvučení místy zcela ztrácelo a dialogům nebylo na druhém konci haly občas rozumět. Přitom show samotná byla znovu výborná, živá hudba rovnou s dvěma bicími soupravami jela naprosto precizně a opět hlasové dispozice drtivé většiny herců byly perfektní, že ta půldruhá desítka skvělých songů Queen byla znovu velmi působivá.

wwrystage

Momentka z londýnského finále We Will Rock You

I díky té vlažné atmosféře byla první půle taková nemastná a muzikál se vlastně pořádně v hale ohřál až v poslední čtvrtině, kdy to byl stejně jako v Londýně už jasný koncert, vyvrcholený úžasně sborově odzpívanou Bohemian Rhapsody. Viděl jsem to už podruhé, takže jsem si říkal, že dialogů a rozhovorů už mohlo být v díle méně, však kromě hudby to je už jen trochu kýčovitá dějová linka, což je skoro pro všechny muzikály vlastní. Nicméně hudba samá je to hlavní a ta byla znovu naprosto na jedničku s hvězdičkou. Snad jen škoda původně dobrého nápadu, kdy se promotér rozhodl po stranách pouštět na dvou plátnech titulky s překlady všech textů a rozhovorů. Jenže jednak to někdo nestíhal měnit a titulky kolikrát vůbec neodpovídaly scéně a jednak to překládal naprostý analfabet, který písním absolutně nerozuměl.

Však přeložit nosné We Will Rock You, jako “My vám zahrajeme” byl hodně velký úlet! Pokud bych tak měl hodnotit, muzikál v Praze nebyl špatný, ale vysoké kvality londýnské scény nedosáhnul hlavně díky naprosto nevhodné hale (takové Hudební divadlo v Karlíně by byla ta pravá scéna!). Viděl bych to na 60% zážitku z Anglie.