Nezávislý blog Michala Jonáše o hrách všeho druhu

xboxonelogoVlastně všechno, co mám k novému Xboxu One, jsem řekl na včera natáčeném podcastu českého Eurogameru, kde jsme se o této konzoli bavili snad dvě hodiny a nebudu zastírat, že se mi vůbec nelíbí. Nicméně velmi mne štve hlavně naprosto jasné zacílení pouze a výhradně na amerického zákazníka, kdy jsem si až říkal, že ta konference snad ani neměla být přenášena mimo Severní Ameriku. Jestli tak žasnete a těšíte se na ty prezentované televizní funkce Xboxu, můžu vám s klidem říci, že tady u nás z toho nepůjde prakticky nic.

V USA má drtivá většina domácností nějaký set-top box pod televizí, protože místní nabídka kabelovek je tam obrovská. A většinou je v tom i internet, takže další bedýnka pod televizí je nutnost. A právě takovou bedýnku Xbox One potřebuje (sám žádný tv tuner nemá), aby nabídl ty všechny televizní funkce, jako je živý programový průvodce, ovládání programů, nastavení nahrávání apod. Vezměte si, že dnes už má u nás skoro každý plochou televizi s integrovaným tunerem, ať už terestriálním, kabelovým, či satelitním a neznám model tv, který by měl HDMI výstup. Takže konzoli pro tv funkce přímo s televizí (třeba pro nahrávání pořadů) vůbec nepropojíte.

Možná ale máte doma starší telku a k ní nějaký set-top box. Potřebujete tedy takovou krabičku s HDMI výstupem (ten se běžně strká do televize). Jenom pak musíte HDMI kablík ze set-top boxu zapojit do Xboxu One a teprve z Xboxu zpět do televize. V tomto případě máte z poloviny vyhráno. Jenže pozor! Aby konzole dokázala se set-top boxem komunikovat a ovládat ho, potřebuje znát minimálně jeho kódy pro dálkové ovládání. A tady v Evropě se prodávají vesměs jen poloznačkové a neznačkové set-top boxy z Číny, u kterých jsou zdrojové kódy pro ovládání prakticky nedostupné.

A aby xbox uměl zařízení ovládat pro tv funkce, potřebuje nutně ty zdrojové ovládací kódy. Na americké přístroje to asi nebude pro Microsoft težké sehnat, ale nedovedu si představit, že to samé se povede pro tu plejádu neznačkových krabiček tady v Evropě, tím spíše u nás. Jinak by musel mít xbox nějaký sofistikovaný učící režim pro kódy dálkových ovládání, podobně, jako to mají univerzální dálky. Jenže v tomto případě nejsou zpravidla výsledky na 100% a některé kódy a tlačítka nelze vůbec rozpoznat, což pro xbox nemusí stačit. Takže z toho plyne, že zatím nám můžou být tv/record funkce konzole naprosto šumák, protože ty jen tak snadno v Evropě fungovat prostě nemohou.

A navíc si málokdo uvědomuje, že ještě bude třeba do xboxu zapojit kablík s IR čidlem (bude v balení) a toto čidlo nasměrovat přesně před IR čočku set-top boxu, aby mohlo krabičku jako druhý dálkový ovladač řídit. To jen přes HDMI kabel není možné. I proto jsem tak zatím k nové xbox konzoli naprosto skeptický, protože 99% na konferenci oznámených funkcí buď nevyužiji, nebo tady u nás ani nebudou dostupné/využitelné. No, teď už jen doufám, že na výstavě E3 Microsoft konečně ukáže taky něco pro hráče a nikoli jen rodinné televizní funkce pro výhradní americké zákazníky jako doposud…