Nezávislý blog Michala Jonáše o hrách všeho druhu

overlord.jpgJiž co nevidět dorazí na pulty zajímavá akční adventura Overlord, šiknutá trochou strategických prvků. Kromě PC zasáhne i Xbox 360, z jehož dema jsou mé následující postřehy psané pro nový herní server Hratelne.cz (bývalý Showbizz.cz, který se nyní soustředí pouze na kulturu). Již dlouho tady nebyla hra z té druhé strany barikády dobra a zla. Nicméně Overlord má ambice jít ve stopách oblíbeného Dungeon Keeper a jemu podobných, kdy hlavní hrdina má zlé přesvědčení. Overlord vás vtělí do kůže dříve mocného pána zla, ne nepodobnému hlavnímu padouchovi z Pána Prstenů.

V jeho kůži budete mít za úkol postupně znovu vybudovat svojí rozbořenou věž a pomstít příkoří na vaší osobě. Jenže alespoň ze začátku toho samotní moc nedokážete. Na všechnu černou prácičku máte k ruce postupně budovanou armádu potrhlých skřítků, kteří vždy ochotně položí své černé duše na oltář vaší spokojenosti a cílů. Tato tlupa může časem mít až padesát jedinců, přičemž tyto skřítky můžete jednoduchým způsobem přímo vysílat na místa kam ukážete, popř. dokonce rovnou ovládat jejich pohyb.

Skřítci mají svůj vlastní rozum, který jim přikazuje bezmezně sloužit svému pánovi. Tím pádem jim stačí ukázat a oni sami již rozpoznají, co mají právě dělat. V naprosté většině samozřejmě plundrovat, ničit, demolovat a zabíjet vše živé i neživé, ale někdy také odtáhnout překážku, nebo přenést důležitý předmět. Na Xboxu (hra vyjde ještě pro PC) slouží k přímému ovládání skřetů pravý analog a pro pohyb pána levý, tudíž již nezbývá místo pro jednoduché natáčení kamery. Pro manuální korekci pohledu, mimochodem často nutnou, musíte ještě stisknout jedno z čelních tlačítek.

Tím chci říci, že bohužel ovládání kamery není to pravé ořechové, jak ukázalo i nedávno uvolněné demo. Nicméně po čase se na to dá zvyknout. Hlavní hrdina toho tedy sám moc nezmůže, kromě jediného seku svojí lochaberskou sekerou pak již pouze řídí svoji armádu. Většinu herní náplně tedy obstarává právě interakce skrze své nohsledy. Těch má být v plné hře rovnou kvarteto typů, přičemž každý model se hodí na jiné služby. Ze začátku si vytvoříte pouze svoji ochrannou a plundrovací gardičku hnědých skřetů, jejichž chabá inteligence stačí jen na všudypřítomné ničení a boje, popř. přenášení a odklízení lehčích překážek. Modří spolupracovníci jsou již mírumilovnější a tak dokáží léčit své kolegy a jako jediný model podle své barvy dokáží i plavat.

Rudí „kmérové“ zase milují oheň a poslední rasa zelených mužíčků působí v roli jakýchsi záškodníčků, protože jejich primární určení předurčuje tyto jednotky pro tiché záškodnické mise v týlu nepřítele, což můžou být další kreatury, ale také obyčejní vesničané a chasa. Právě na výběr a používání správné rasy skřetíků klade hra veliký důraz, když jejich veliteli žádné schopnější dovednosti nenadělila. Velmi důležitá bude ale také i stavba a renovace rozbořené základny v podobě temné věže, což je vlastně příbytek temného pána. Zde se můžete teleportovat na klasický pozemský svět, trénovat a plodit své nohsledy, stejně jako růst věže bude symbolizovat i vaši vzrůstající moc.

Zajímavé je, že nemusíte být striktně jen totálně zlí páni, protože vždy bude jen na vás, jestli přijmete roli jen nutného zla a nebo se zcela poddáte vábení temné strany. Navíc je celá hra laděná do humorného stylu s určitým nadhledem, takže to vlastně nakonec vypadá, že je to všelijaké ničení a zabíjení docela legrační záležitost. Když vyšlete na dýňovou farmu své poskoky, kteří za všeobecného jásotu nasadí vydlabané dýně na hlavizny ve stylu Helloweenu a během okamžiku zplundrují celou farmu i s nebohým majitelem a jeho domem, jistě se neubráníte úsměvu. Veškeré tyto činnosti totiž vykonávají vaši skřítci velmi legračním způsobem.

Na ovládání si bude třeba zvyknout, s čímž souvisí i zmíněná složitější korekce kamery. Co se vizuálního provedení týká, není Overlord žádným zázrakem, ale svůj účel plní dobře. Celý svět je hodně živý a barevný a jakoby laděný do pohádkova. Potěší solidní interaktivita a velmi pěkné světelné efekty. Nicméně výhled je velmi omezený z důvodu mlhy již několik stovek metrů od vaší postavy, proto daleké horizonty ve hře rozhodně neuvidíte. Obecně Overlord asi těžko něčím extra vynikne, ale méně používaná hra za zlou stranu a zejména pokročilé využívání třetí ruky v podobě prakticky nekonečných zástupů skřetích slouhů může být čerstvým vítrem v žánru akčních dobrodružství. Obě verze pro počítač i Xbox mají vyjít již začátkem příštího měsíce.

Oficiální www stránky Overlorda najdete zde.