Nezávislý blog Michala Jonáše o hrách všeho druhu

newx360Možná jedním z nějvětších překvapení prezentace Microsoftu na E3 byla krátká zmínka o nové edici Xboxu 360. Ten dostal zcela nový design, určitě občerstvený právě pro sladění s designem Xboxu One. V tomto se mi staronová konzole po stránce vzhledu líbí podstatně více, než videorekordér VHS Xbox One. Zajímavě vypadá už jen to rozdělení povrchu na dvě různě matované části a co je důležité, nový X360 dostane také stejný ventilátor, jaký má Xbox One, tedy tišší a větší větráček, než má X360 dnes.

Zůstává ale nevzhledná cihla v podobě samostatného zdroje, byť nová edice je o něco kompaktnější, lehčí, tišší a energeticky úspornější. Zřejmě se Microsoft zhlédl u Sony, která je proslulá tím, že pravidelně drobně vylepšuje (a u poslední verze PS3 spíše zhoršuje) své konzole. Po stránce funkčnosti se ale nic nemění, hardware i vybavení bude zcela shodné se současnou řadou. To znamená, že i velikosti pevných disků (stále to bude speciální HDD od Microsoftu, nelze použít proprietární z PC jako u Playstationu) budou shodné. Základ má tvořit 4 GB varianta bez Kinectu za 200 dolarů. Následuje 250 GB verze taktéž bez Kinectu za 300 dolarů, což bude cena i rodinné edice 4GB s Kinectem.

newx360console

Někdo říká, že tato drobná modernizace je celkem zbytečná. Nicméně ve světle designově zbastlené poslední generace PS3 dostane Microsoft do rukou nový marketingový nástroj, jak přilákat zase něco nových zákazníků, které může stále nahánět na nový design, menší rozměry a hlavně nižší spotřebu elektriky, na což rodiče rádi slyší. A v neposlední řadě je nová edice také navržena tak, aby v krámech opticky ladila s Xboxem One a na první pohled bylo jasné, že jsou to obě microsoftí konzole. Ano, corporate identity je stále důležitá věc na trhu!