Nezávislý blog Michala Jonáše o hrách všeho druhu

mgs5logoHned první video na úvodní microsoftí konferenci E3 obstaral připravovaný pátý díl ságy Metal Gear Solid. A nutno říci, že mě hodně potěšil, neb tato série asi nemá špatného kousku v těle. Nový Fox Engine se má postarat o plně animované a poprvé v sérii i zcela volné a otevřené prostředí, zřejmě zasazené jednak do Afriky a jednak někam do podobných míst, jako je Afghánistán, čemuž by nasvědčovali ti vojáci s kalašnikovy a sovětskými blembáky. Dále přišly na přetřes očekávané funkce jako plně dynamická denní doba a proměnlivé počasí.

Ostatně bylo by asi divné, kdyby to novogenerační hry neuměly. Na to mají nové konzole výkonu až dost. Menší drobností mají být nové druhy plížení a krytu, jízda v závětří na koni v tomto nevypadá vůbec špatně, nicméně je jasné, že jako všechny díly, i ten nový bude krapet přitažerný za vlasy. Je celkem jisté, že by stráže nenechaly bez povšimnutí cválajícího a osedlaného koně, který jim kříží cestu přes jejich hlídané teritorium. Celkem logické je v tom novém širším světě používání rozličných vozidel, když ve videu byly představeny terénní automobily, náklaďáky, bojová vozidla pěchoty a zahlédnout šel i tank.

Zajímavé, že v protikladu s minulými díly to jsou všechno zatím spíše fantaskní variace na reálná bojová vozidla, přitom se má hra odehrávat v osmdesátých letech a dříve dopravní prostředky byly většinou postavené na skutečném základě. Kojima si ale nikdy neodpustí nějaký drobný vtípek, však jste si asi všimli loga hodinářské společnosti Seiko, když video na stínových hodinkách demonstrovalo plynutí času a změnu denní doby ve hře. Přitom bych neřekl, že grafika je nějak hodně jemná a ostrá, možná, že to zkreslovalo rozlišení videa, ale zdálo se mi, že hra neběžela ve Full HD. Nicméně třeba ty světelné efekty baterek hlídek ve tmě vypadaly naprosto náramně!

Já se těším ale hlavně na opět řádně dramatický a hutný špionážně-thrillerový příběh, jak to umí ostatně i starší hry ze stejného univerza. Konec předváděčky působil v tomto mimořádně dramaticky. A jako fanda Metal Gearu oceňuji návrat starých známých týpků od Solida, přes Ocelota, až k Otaconovi. A že by ten hlavní hrdina, co si jde pro Snakea byl Liquid? Ta páska na oku by tomu pomalu nasvědčovala. The Phantom Pain bude vlastně umístěn mezi dva díly – Ground Zeroes, který ještě nevyšel, a stařičký první Metal Gear. Přitom je zajímavé, že z ohlášených platforem zatím vypadává PS4 (pouze PS3 potvrzena). Že by i Phantom Pain nějakým způsobem vyžadoval Cloud, když na Xbox1 hra vyjde?

Oficiální www stránku najdete zde.