Nezávislý blog Michala Jonáše o hrách všeho druhu

grid2logoPo recenzentské PS3 verzi jsem rozehrál taktéž PC variantu, která je technicky jasně nejlepší. Dlouho jsem neviděl tak obrovský skok v grafice a plynulosti mezi konzolemi a počítačem, jako to předvádí právě GRID 2. Na PC hra vypadá nejen snad o celou dekádu lépe a detailněji, ale hlavně se naprosto skvěle a plynule hýbá – optimalizace je velmi příkladná. Na mém PC si mohu dovolit luxus zcela nejvyššího nastavení grafiky se čtyřnásobným MSAA vyhlazováním, a to ve Full HD. Takto hra jede naprosto plynule mezi 45-55 snímky.

Díky té plynulosti mám zážitek z řízení o dost lepší než na konzoli, kdy se na PS3 hra dosti cuká. Nicméně na volantu je nehratelná i PC verze, na to jízdní model prostě nepamatuje. Však když k drtivým smykům při čistém průjezdu zatáčkou jasně inklinují i jinak v reálu krásně sedící formule a supersporty, je jednak vidět, že to bylo děláno hlavně pro zámořské publikum (ostatně jako všechny poslední závodní hry od Codemasters) a jednak ostrované na nějaký reálnější model, zdá se, nemají vlohy. Co také na PC kvituji, jsou citelně kratší nahrávací časy a stejně jako na konzolích i offline multiplayer na rozdělené obrazovce, který si hodně užíváme.

Zvolit lze pro splitscreen totiž prakticky jakoukoliv variantu závodu ze singlu a k živé dvojici hra samozřejmě doplní celý další startovní rošt umělými jezdci, takže člověk nemusí kroužit osamoceně jako třeba v tomto nedoladěném Gran Turismu 5. K zlosti je ale zlodějské pojetí DLC, kteréžto jsou jen uměle zablokovaná auta a okruhy z plné hry, jež jsou prostě vyjmuté a přítomné na disku. Jen se odemknou za poplatek. Přitom za všechny přídavky dáte kolem šesti stovek, což je zbytečně moc. Jenže kupř. minulý GRID 1 měl už v základu monoposty, které dvojka hodila až do placeného přídavku. Každopádně tohle vydírání legálních uživatelů se mi vůbec nelíbí, protože pokud si hru stáhnete z warezu, tak v ní máte odemčené úplně všechny DLC…

Dobrá, zase vám tak nepojede výborný multiplayer přes internet, nicméně i takové online žebříčky jsou zde zhusta zbytečné a nedodělané. Jinde si ke každému jezdci stáhnete jeho stínový vůz a popř. si můžete proti němu zajet, případně si prohlédnout alespoň záznam jeho jízdy. To zde vůbec nejde, žebříčky jsou jen statické seznamy, z nichž se dočtete snad jen profil hráče na Steamu, přes nějž se musí hra online registrovat. Myslím, že později se hlavně PC verze pomocí šikovné moderské komunity hodně k dobrému promění, určitě přibudou ty chybějící kokpity (třeba přenesené z prvního GRIDu) a vylepší se jízdní model či fyzika.

Ostatně hlavně díky velmi dlouhé a rozmanité kariéře, která docela prakticky střídá různé druhy závodů, je hlavně PC verze za těch 7 stovek stále velmi dobrou koupí, jež se bude časem jen zhodnocovat. Právě ta nižší cena mi je docela dobrou záplatou na ty neduhy GRIDu 2, které lze také zapomenout díky výborné zábavě ve splitscreenu a v kariéře, jíž blahořečím za fakt, že vás nenutí nutně vyhrávat všechny závody.