Nezávislý blog Michala Jonáše o hrách všeho druhu

Je to už drahných 5 let, co vyšly tyto arkádové městské závody jako jedna z titulních startovacích her na Xbox 360. Mezitím se na pulty dostala ještě čtyřka, ale i PGR3 i dnes dokáže hodně dobře zabavit, jako jedny z nejlepších arkádových autíček na xboxu. Sám jsem se k nim nedávno vrátil a brousím je nyní skoro každý den, však jsem byl docela překvapen, že grafika vypadá kupř. o něco lépe, než výrazně mladší Need for Speed: Shift, jenž jsem nedávno také založil do mechaniky xka.

Jasně, exkluzivní vývoj PGR3/4 jen na jedinou konzoli je tak citelně patrný, ale druhým překvapením bylo, že i dnes aktuálně nejen že fungují online žebříčky a možnost stahování stínových vozidel od jiných hráčů, ale stále se ještě pořádají i online turnaje, byť je jinak klasický volný multiplayer již mrtvý a uploadování vyfocených obrázků také. Vzhledem k tomu, že plno účastníků turnajů, jež se jezdí vždy každý den na několik vyřazovaích kol ve stylu pavouka, nemá čas nebo na další kolo zapomenou, se sice zpravidla už nejezdí v plném roštu, ale o to je větší šance, že nějaký ten turnaj vyhrajete, nebo se dostanete aspoň do finále.

Toyota GT-One v plné jízdě v Tokiu

Hratelnost, kterou podporují výtečné a pohodlné arkádové projevy licencovaných sportovních vozidel, je stále vynikající. Což je i podíl mnoha různých typů závodů a jízd, od klasických podniků na umístění, přes jízdy mezi kužely, časovky, průjezdy určenou minimální rychlostí, až třeba ke smykovacím jízdám, kde honíte Kudos body za kousky s autem. V garážích vás čekají herní automaty Geometry Wars, počet vozů se blíží ke stovce včetně dvou vydaných DLC, a potěší i možnost zvolit si obtížnost každého závodu před jeho startem, což se pak odvíjí od bodového i peněžního ohodnocení, za nějž si nakupujete nová auta.

Lokace, kromě Nürnburgringu situované do center světových měst, jako Londýn, Las Vegas, Tokio, nebo New York, jsou dostatečně rozmanité a starou známou a skvělou věcí na sérii PGR  jsou již jen plně animovaní diváci, kteří po nárazu do svodilel uskočí nebo se kryjí. Však dobře projet všechny závody kariéry, což je vlastně rozmanitý sled různých turnajů po celém světě, zabere pěkných pár desítek hodin. No ani po skoro deseti odjetých hodinách se stále vůbec nenudím. Snad jen ty zvuky motorů jsou pouze velmi podobné a umělé samply, jež neodpovídají skutečným motorům a trochu splývají v jeden monotónní zvuk. A příšerné zvukové efekty v menu už mě také docela obtěžují. Ovšem za těch pár stovek, co dnes PGR3 stojí, je tato lehce dostupná hra opravdu výborná.

Oficiální www stránka PGR3 je zde.