Nezávislý blog Michala Jonáše o hrách všeho druhu

Tak nám naše druhá Mafia ze čtvrtka na pátek slavnostně vyšla, ale já a se mnou mnoho dalších neskrývá jisté rozčarování, které asi nakonec zapříčiní to, že dvojka v historii asi nebude brána jako ta lepší z dvojice dílů. Jestli si pamatujete, tak jsem byl prve z preview verze velice nadšen, nicméně teď po vydání si z nás 2K Games dělají tak trochu dobrý den. Každopádně vítězi jsou ti, co si Mafii II objednali jako normální, nebo bohatší digitální verzi přímo ze Steamu, nu a bohužel i piráti. Ti všichni jak vidno, žádné problémy s hrou nezaregistrovali. Zcela jinak na tom byli a jsou LEGÁLNÍ majitelé všech tří verzí hry, jak pro PC, tak i pro PS3 a Xbox 360.

Tak ve čtvrtek a pátek se našlo docela velké množství nadšených fanoušků, kteří si tu svoji kopii odnesli ještě v noci, nebo přes den v pátek. Na slavnostním launchi Mafia II od Xzone v Praze jsme už jen překvapeně koukali na fakt, že s úderem půlnoci se ze Steamu vypařilo dříve vypuštěné demo. Takže pokud si dnes chce někdo ještě hru otestovat, má na počítači smůlu, nebo se musí poohlédnout po jiném zdroji. Ani teď demo ze Steamu stále nelze stáhnout, byť jeho kolonka tam stále je. První fópa… Pokud pak natěšení PC hráči přišli domů a hned hru nainstalovali, dočkali se dalšího nemilého kiksu. Zpočátku ve hře vůbec nefungoval český překlad, takže hrát šlo pouze v angličtině, resp. v polštině.

To se opravilo až později. Druhé fópa… Za voly ale jsou i majitelé konzolových verzí. PS3 varianta, jakožto jasně nejnepovedenější port Mafie II, měla podle slibů dostat, asi jako kompenzaci za horší obrázek a tristní framerate, exkluzivní přídavný obsah (DLC) zdarma ke stažení, vydaný v době launche hry. Rozčarovaní majitelé PS3 originálky ale v lokalizovaném balení nenašli žádný vložený list s kódem pro stažení a zřejmě do tohoto času na českém PSN nic za stahovatelný exkl. obsah není. Kdo si tedy raději zvolil PS3 verzi oproti xboxovce jakožto případný majitel obou konzolí, aby měl DLC zdarma, bohužel zatím ostrouhal. Třetí fópa…

Ani xboxáři na tom ale nejsou, nebo nebyli dobře. Jako na jediné verzi zase v xboxové Mafii II prý nelze spustit hru v původním anglickém znění pro ty, kteří z nějakých dobrých důvodů češtinu nechtějí. Místo angličtiny tam straší ruština. Že by v xboxové verzi hry vůbec angličtina nebyla? Čtvrté fópa… To jsou přitom všechno mrzutosti, na kterých mi vadí asi nejvíce to, že hráči byli dopředu ubezpečováni, co všechno za své peníze dostanou a skutek utek. Špatné ovšem je, že neblahé skutečnosti si nakupující dopředu nemohli ověřit, resp. člověk se musel pídit po internetu a fórech, aby se doznal pravdy a věděl na čem je, jestli není nějaká chyba u něj.

Vito zde vypadá stejně rozmrzele, jako čeští hráči…

Dá se přitom předpokládat, že u nás si Mafii II zakoupily za první dny tisíce lidí (odhaduji to kolem 8-12 tisíc), z nichž určitá část rozlobeně druhý den hru reklamovala, na což minimálně v případě PC verze bez funkční češtiny, jež je uvedena na obalu, měla plné právo. Prodejům ale uškodilo velice brzké vypuštění cracklé verze ještě před uvedením legálních verzí(!), a to včetně češtiny, kterou si ti zkušenější vypreparovanou alespoň mohli vložit do své nakoupené krabicovky. Z tohoto pohledu je mi našich tvůrců líto. Však to nemůže potěšit, když se o něco snažíte a ještě před vydáním originálky už vám v diskuzích plno hráčů nepokrytě přiznává, že mají hru 2x, 3x dohranou.

Ti samí se pak ještě navíc můžou smát legálním uživatelům, které čekaly po vydání jen ty výše zmíněné kiksy, což je za nijak levný peníz, co Mafia II stojí, vskutku “výborná” zkušenost. A celé směřování na Steam, kvůli němuž si musí uživatelé chtě nechtě do počítače instalovat zbytečný balast navíc, pokud o služby Steamu nemají jinak zájem, se naprosto minulo účinkem. Je třeba ovšem říct, že naši tvůrci a zejména domácí distributor Cenega v tom jsou naprosto nevinně. Těžko hru dopředu otestovat, když to Steam do launche samozřejmě blokoval a i na obsah konzolových verzí nemá česká strana zřejmě sebemenší vliv. Škoda i velmi útlého manuálu, přičemž ten plný si musíte navíc postahovat z internetu, a ještě k tomu pouze v angličtině.

A fanoušky i po vyřešení všech těchto porodních problémů zase může štvát další věc. Jak se asi postupně provaluje, hra byla záměrně ochuzena o některé své části, které navíc byly dříve standardní součástí prvního dílu. Volná jízda – v jedničce hned k dispozici a ve dvojce taktéž přítomná, ale z nějakého důvodu v plné hře nepřístupná. To samé část vozového parku. 36 vozidel není na dnešní dobu v polo sandbox hře žádné terno, jenže dalších 12 automobilů je zřejmě schválně uzamčených. Zamrzí už jen to, že hra byla možná záměrně seříznuta, aby bylo na pozdější, asi placené přídavky, jež hře zajistí déletrvající publicitu. Kterážto ať už je kladná, nebo záporná, stejně je potřeba.

Pokud budou DLC s těmito chybějícími věcmi (hlavně s volnou jízdou) zadarmo, beru své výtky zpět, ale v to moc nedoufám. Je to z mého pohledu velká škoda takového lajdáckého přístupu mateřského vydavatele, protože Mafia II je pro mě jinak srdeční záležitost, hra se mi i přes jistá zjednodušení hodně líbí a její styl a grafika mi přijde fenomenální. Však už mi jen stačí sednout do nějakého pěkného vozu a kochat se krásně provedenými detaily města a vozového parku – ve volné jízdě, již si lze do hry doplnit (přes nelibost vydavatele) jsem strávil už dlouhé hodiny. Snad se tak všechno urovná, hráči dostanou to, na co mají nárok a o Mafii II se bude dále mluvit už jen v dobrém. Mno, uvidíme, však já bych jí nic ošklivého i přes ten rozporuplný úvod vskutku nepřál.

Mafii II jsem sice ještě nedohrál (nechávám si jí na volnější čas), ale něco mi říká, že ve výsledku na ní budu mít asi lautr stejný názor, jako Honza Modrák na svém blogu. Docela trefně napsané. Opravdu škoda těch nenaplněných ambicí, když to po preview vypadalo mnohem více nadějněji…