Nezávislý blog Michala Jonáše o hrách všeho druhu

Je smutným pravidlem, že se obecně nedá v rámci Xbox Live platit tuzemskou platební kartou, protože domácí hráči jsou registrovaní třeba na svoji adresu, ale na jinou zemi a PSČ. Což značí, že tato adresa ne zcela odpovídá kontaktům k platební kartě. Však dříve s tím problém nebyl, po určité době si to ale Microsoft uvědomil a platby nepovolil. Když si tedy chcete nakoupit Gold účet pro online hraní, nebo si zakoupit Microsoft Points pro nákup obsahu, jste většinou odkázáni na prodávané stírací kuponky, jež jsou i u nás běžně k dostání.

Přitom platí, že předplatné online Gold účtu a stírací kupony s bodíky pro nákup obsahu zakoupené kdekoliv v Evropě jsou platné na jakýkoliv účet vystavený na nějakou evropskou zemi. Tzn. pokud byste si nakoupili třeba stírací bodíky v USA, tak vám na evropský účet nepůjdou vložit a opačně. Jenže ony kuponky jsou u nás docela drahé, o něco dražší, než v zahraničí, takže levněji to vyjde právě při zakoupení přes konzoli, což ale oficiálně do podzimu zatím u nás není možné. Jenže i v tomto existují drobné výjimky.

Tak za prvé ani mně samozřejmě nefunguje dříve zadaná platební karta pro nákup dalšího předplatného zlatého účtu pro online hraní. Zkoušel jsem si to zaplatit kartou kolikrát. Jenže každý rok pravidelně, si Microsoft strhne na tu samou kartu částku za další roční předplatné, aniž bych cokoli s účtem dělal. Kdysi jsem si tedy nechal zaškrtnuté automatické obnovování předplatného. Takže MS si inkaso povolí, ale já osobně už kartu v rámci placení na Xbox Live použít nemůžu. Tedy alespoň přímo v dashboardu konzole.

Za druhé to ale čas od času testuji a nedávno jsem takto zjistil, že platba za nákup Microsoft Points nikoli skrze dashboard, ale přes přihlášení na xbox.com v počítači kupodivu funguje, přitom před několika měsíci, když jsem to také zkoušel, mi platba nebyla umožněna. Takže po pravdě moc nechápu, jak to, že jednou platba kartou proběhne a jindy podruhé už nikoli. No snad to kompletně vyřeší ten oficiální český Live tento podzim, zatím se spokojím s tím, že jsem nákupem ušetřil oproti stíracím kupónkům docela dost peněz a nebudu v tom tedy raději dál vrtat. 🙂