Nezávislý blog Michala Jonáše o hrách všeho druhu

virtualpc.jpgTeď přes zimu se čas od času vracím ke starším hrám a tak jsem narazil na problém s funkčností na Windows XP. Nastavení režimu kompatibility se v naprosté většině případů samozřejmě míjí účinkem, takže jsem vyzkoušel něco alternativního. Microsoft kdysi uvolnil svůj nástroj Virtual PC zadarmo ke stažení, čímž následoval nabídku freeware od jiných subjektů, které také vytvoří další virtuální počítače. Těchto užitečných programů je na trhu povícero, však jsem jich vyzkoušel víc, ale pro moji potřebu mi nejlépe vyhovuje právě Virtual PC.

Sice nenabízí tolik funkcí a pěkný vzhled jako ostatní konkurenti (neumí např. emulovat Linux), ovšem je funkční a jednoduché na pochopení. Nainstaloval jsem si tedy tento program, protože jsem nedokázal spustit např. první Commandos: Behind Enemy Lines na Windows XP. Originální instalace Windows 98 SE se mi již léta válí nepoužívaná doma, tak jsem ji do Virtual PC nainstaloval. Virtual PC totiž jakoby naoko vytvoří zcela oddělený a chráněný virtuální počítač v počítači, který se pak chová jako samostatný stroj.

Tudíž do něj můžete nainstalovat další operační systémy, přičemž takováto instalace běží vlastně v okně jako obyčejná aplikace (lze roztáhnout na celou obrazovku), zatímco vy máte stále spuštěný originální operační systém. Jelikož je všechno oddělené, můžete si takto ve virtuálním počítači např. zkoušet instalovat různé programy, abyste si nezanášeli svůj počítač balastem a viry. Já jsem takto použil Windows 98, takže nyní mám vlastně na počítači dva funkční systémy, které mohou běžet oba najednou: XP a 98, přičemž se nijak neovlivňují. Nyní si tak spustím Virtual PC, otevře se mi v okně plocha Windows 98, které se spustí stejně jako by to byl hlavní systém a můžu v pohodě hrát mé oblíbené Commandos bez nutnosti zdlouhavě řešit instalaci dvou operačních systémů.

Takto fungují např. i hodně staré hry dělané pro DOS, takže program dokáže lépe nahradit známý DOSBox. Jediná potíž je v tom, že Virtual PC detekuje komponenty počítače jako jiné součásti, takže svoji grafickou kartu GeForce mám ve Windows jako  starou S3, nikoli alepoň TNT. Ovšem grafika stejně šlape jak víno, žádný ovladač jsem nemusel do Virtual PC doinstalovávat, vše si program našel a každé komponentě přiřadil nějakou starou emulovanou verzi. Podobně se mi takto tváří SoundBlaster Live! jako SB64. Pokud tedy máte ještě starou instalačku Windows 95-98 a podobně, přes Virtual PC se můžete pohodlně dostat i ke svým starým a na moderních počítačích nefungujícím hrám.

Domovská stránka Virtual PC je zde.