Nezávislý blog Michala Jonáše o hrách všeho druhu

arcadegeddon banner

 

Arcadegeddon je nejen spojení slov arkáda a Armagedon, ale hlavně příznačný název nové hry, kterou si samo vyrobilo a v předběžném přístupu i samo vydalo velké nezávislé studio Illfonic, jež má tři pobočky v Severní Americe. Společnost Illfonic vznikla v roce 2007 a v současnosti v ní pracuje přes 80 vývojářů. Ti zpočátku spoluparticipovali na titulech jiných studií, jako např. na Crysis 3 či na Evolve. Dnes jsou známí hlavně hororem Friday the 13th: The Game z roku 2017 a multiplayerovkou Predator: Hunting Grounds, která je o tři roky mladší. Nový Arcadegeddon je jejich pátou hrou, kterou pojali jako živelnou arkádovou střílečku z pohledu třetí osoby ve stylu barevných osmdesátek.

A kvituji, že to není jen obyčejná vyvražďovačka, ale disponuje kupodivu i příběhem, jenž si zahrajete jak sami, tak i v online kooperaci až ve čtyřech hráčích. Hlavním protagonistou je váš chlapec/dívka jménem Plug a jeho/její strýček vousáč Gilly, majitel jedné arkádové herny. Jenže jeho automaty chce nevybíravým způsobem převzít mocná a bezskrupulózní firma FunFUNco. Aby svůj podnik Gilly zachránil, spojí všechny své kabinety do sebe a zapojí je do jedné hry jménem Arcadegeddon. FunFUN se mu ale do software nabourá a vloží do něj nebezpečný virus. A tak se v kůži Pluga, případně jeho přátel, musíte vydat do té velké gamesky a rozdat si to s virem pěkně na férovku, protože vaše herna je již pouze jediná, jež dokázala FunFUNu odolávat.

 

 

Arcadegeddon vyšel digitálně 8. 7. 2021 prozatím pouze na PC (Epic Games) a PS5 napřed v rámci předběžného přístupu, jenž by neměl být delší než 7 měsíců od vydání. Hra mixuje mechaniky PvE i PvP. Příští rok by se mělo dostat i na další platformy včetně Xboxu S/X. Na Epicu Arcadegeddon stojí relativně levných 420,- (na PS5 529,-), přičemž za tyto ceny dostanete docela bláznivou a hodně barevnou arkádovou akční střílečku, v níž hrajete stylem jednotlivých, zhruba půlhodinových až hodinových soubojů s nepřáteli, které propojuje drobný příběh. Hra je pojmenovává jako Challenge, když to jsou vlastně jednotlivé úrovně, mezi nimiž se vždy vracíte do centrály ve strýčkově herně.

Titul pohání Unreal engine 4 a pozor, k jeho hraní potřebujete připojení k internetu, přičemž tvůrci varují, že váš postup se může během fáze předběžného přístupu resetovat, jak budou přidávat nové funkce. Ty budou obsahem minimálně čtyř velkých vylepšujících balíčků. Kupř. ten druhý podzimní přinese možnost hrát bez připojení k internetu pro sólo hráče a nový herní PvP režim, poslední zimní pak nové zbraně a finálka dokonce přikvačí s podporou funkce Crossplay. Arcadegeddon hostuje služba dedikovaných serverů Amazon GameLift, což např. znamená, že seřazování a spojení hráčů do hry (matchmaking) má proběhnout vždy do 10 vteřin.

 

 

Odezva pak nemá překročit 45 ms. Nicméně tvůrci již nespecifikují, do jaké vzdálenosti od datových center takovéto rezervované parametry dostanete. Nejbližší serverové pole pro naši lokalitu totiž má Amazon ve Frankfurtu nad Mohanem, jenž je od Prahy vzdušnou čarou vzdálen 411 km. Franfurt nad Mohanem patří do 21 měst po celém světě, v nichž má Amazon rozmístěnou svoji infrastrukturu. Na stejné online technologii ostatně běží i starší tituly Illfonicu jako Predator: Hunting Grounds, Friday the 13th: The Game a Nexuiz. Arcadegeddon je zajímavý hybrid mezi multiplayerovou a singlovou střílečkou, takže pokud mi autoři pošlou kód (nabídku jsem obdržel), tak o něm určitě ještě podrobně napíšu.