Nezávislý blog Michala Jonáše o hrách všeho druhu

bang

Často ke mně domů přijde jeden můj soused a přinese velmi zajímavou karetní hru Bang!. Přímočará pravidla a chytrý koncept nechávají vyniknout opravdu rychlému spádu a akčnímu temperamentu hry, takže bych rozhodně nikdy nečekal, že i karetní hra může být akčnější, než kdejaká 3D střílečka. Pro server Gamepro.cz jsem napsal recenzi této hry (naleznete tamtéž i obrázky a odkazy), kterou nabízím i na těchto stránkách. Občas hraji i další karetní hry, jako je Magic a nebo Doomtrooper, ale zdaleka nejzábavnější je právě Bang!.

V záplavě uniformních sběratelských karetních her tvoří Bang! italského autora Emilia Sciarry doslova čerstvý vítr. V této hře totiž nemusíte pracně budovat stále silnější balíček pro další partie, ani složitě počítat zásahy. Velmi jednoduchá pravidla mají ale znamenitý spád a dá se říci, že podobně akční karetní hru jen těžko objevíte. Však také získala odbornou cenu Origins Award za nejlepší koncept pravidel a grafiku karet. Celá partie velmi rychle plyne, podobně jako pistolnické souboje v nespočtu westernů. Bang! je vlastně jedna velká přestřelka, ve které proti sobě útočí rovnou několik kast z divokého západu.

Předně tu máme šerifa a jeho pomocníky, kteří se snaží nastolit zákon a pořádek. Proti nim bojují bandité a nakonec se tu skrývá ještě odpadlík, který balancuje tak trochu na hraně. Rozdělení úloh závisí na počtu hráčů, přičemž doporučeno je rozmezí 4-7 pistolníků. Nicméně omezeně lze hrát i ve třech. Na hraní ve dvojici ale zapomeňte, to již hra ztratí většinu svého kouzla. Strážci pořádku tak mají za úkol zabít všechny bandity, takže pochopitelně mezi sebou nebojují. Stejně drží spolu zase bandité, nu a odpadlík hraje proti všem a musí zůstat bezpodmínečně poslední naživu.

Vítězem se tak vždy stává jedna z bojujících skupin, které zůstane poslední přeživší hráč. Základem každého kola jsou totiž střelecké souboje. Pomocí zvláštních karet přeneseně střílíte na protivníka, přičemž jinými kartami se útoku lze zase bránit. Např. šerif po odpadlíkovi vystřelí kartou „Bang“, ale oběť má v ruce protikartu „Vedle“, takže ho kulka mine. Na začátku partie si každý hráč vylosuje svojí postavu, přičemž všechny charaktery disponují vždy jednou unikátní vlastností.

Jeden si uzme všechny zbývající karty po zabitém kolegovi a druhý si např. může v každém tahu vzít o jednu kartu navíc. Některé postavy mají o poznání lepší vlastnosti než jiné, což je také jedna z mála nedodělaných věcí Bangu. Obecně má každé kolo tento sled: nejdříve si hráč vezme do ruky dvě karty, potom vykládá neomezený počet karet podle svého uvážení (např. pro vylepšení svých schopností) a útočí na protivníky. Nakonec odloží přebytečné karty a hraje další hráč. I když je hlavní pozornost věnována pistolnickým soubojům, kdy na dalšího hráče různými způsoby střílíte, různorodé karty i tak dělají hru velmi živou a zajímavou.

Můžete totiž protivníka poslat do vězení a nebo mu hodit k nohám odjištěnou bombu, o které nikdo dopředu neví, kdy vybouchne. Nasedněte na koně a ujeďte ostatním, takže na vás již nedostřelí. A nebo třeba použijte kulomet a sejměte všechny protivníky jedním vrzem. Možností útoku i obrany je celá řada. Na nohy vás pak znovu postaví doušek piva a omezenou obranu proti kulkám zase poskytuje barel s vodou. Honba za snižováním životů protivníků (každá postava má zpravidla 3-4 životy, přičemž šerif má k dobru ještě jeden) je tak hodně akční a napínavá.

V případě Bangu stoupá kvalita partie s počtem účastníků. Solidní zábavu skýtá hra ve čtyřech hráčích, ale úplně nejlepší je, když jsou v partii úplně všechny druhy postav, tedy může hrát všech 7 lidí. Díky rychlému spádu a kolům nabitým akcí se i v takto velkém počtu prakticky nikdo nenudí. Navíc v Bangu hraje náhoda podružnou roli. Ke slovu přichází jen při losování postav a lízání karet z balíčku, jinak se dá velmi dobře taktizovat a dohadovat s ostatními hráči. Díky adrenalinové náplni také často nebývá nouze o humorné scény, čímž můžu potvrdit, že Bang! není rozhodně vůbec vážná hra.

Velká obliba Bangu dala postupně vzniknout již čtveřici rozšiřujících balíčků s novými kartami a dokonce i zvláštní doplňující sadě v podobě deskové hry. Většina těchto přídavků se u nás prodává stejně jako původní hra přeložená do češtiny. Navíc se kolem hry prakticky v celé Evropě točí poměrně početná komunita fanoušků, přičemž i u nás je v tomto směru hodně živo. Díky tomu je zejména na internetu k mání snad úplně všechno, co souvisí se hrou Bang! Nechybí podrobná pravidla, diskuze, zobrazení všech karet a čeští fandové dokonce vytvořili i neoficiální rozšiřující balíček nových karet, který je nabízený volně ke stažení, popř. vytištění.

Podobně se také vymýšlejí varianty, jak Bang! sehrát ve dvojici a existuje i návod, kterak to tady zahrát pouze v jediném účastníkovi! V potřebném větším počtu hráčů tak spatřuji jedinou větší výtku, protože pět a více soupeřů se jen tak nesejde. Nicméně když se to nakonec podaří, bude se výborně bavit i ten poslední skrček u stolu.

Když už mluvím o společenských hrách, mrkněte schválně na pěknou recenzi také hodně akční deskovky Space Hulk, ale tu asi budete na rozdíl od Bangu již obtížněji shánět. Á propo, vzpomene si někdo z vás dnes ještě na proslulého Talismana?