Nezávislý blog Michala Jonáše o hrách všeho druhu

 

29. dubna 2021 na Steamu ve finální verzi vyšel zajímavý a dost všeobjímající sci-fi simulátor kolonie a zároveň RPG s prvky přežívání jménem Cryofall. Je to třetí titul malého nezávislého týmu AtomicTorch Studio ze Singapuru, který funguje na indie bázi již osmým rokem. Příhodné, že sídlí na ulici Ubi Avenue, nicméně s Ubisoftem nemá toto studio nic společného, protože jeho zdejší pobočka sídlí jinde. Čtyřčlenné osazenstvo se nevěnuje jednomu žánru, jak je u takovýchto malých studií obvyklé, nýbrž v pohodě stříhá naprosto odlišné tituly jeden za druhým. Jejich prvotinou byla v roce 2013 klasická pixelartová 2D plošinovka z bočního pohledu jménem Dinocide, takže se odehrává v prehistorickém fantasy světě velkých dinosaurů.

Dinocide ovšem ničím nezaujala a tak sbírala vesměs průměrná hodnocení, však si demo stáhněte ZDE. Druhým pokusem bylo jen o rok později akční sci-fi RPG v otevřeném světě VoidExpanse. To už bylo úspěšnější, když dostávalo sedmičkové recenze, načež se také mnohem lépe prodávalo, takže se studio mohlo začít věnovat ještě náročnější a větší hře, s níž si mohli dát načas, protože z obou titulů získali dostatek financí na několik let vývoje. A tak po čtyřech letech od druhé hry tvůrci vypustili úvodní veřejnou alfu své třetí hry Cryofall, která je, jak jinak, zase o úplně něčem jiném než oba předešlé pokusy.

 

 

Ano, znovu se vrací budoucnost se sci-fi zaměřením, ale Cryofall je pohledná pixelartovka v izometrickém 2D náhledu jako vesmírný simulátor kolonie na vzdálené obyvatelné planetě. A aby těch změn nebylo málo, tak zavádí nové prvky přežívání, ale hlavně je to onlinovka. Veškerá grafika byla kreslena pěkně od ruky (nepoužívají se žádné hotové assety) a zasazení hry spočívá v tom, že jste spolu se stovkami dalších pasažérů velké vesmírné lodi ztroskotali na nepřátelské daleké planetě, na níž jste rozprostřeni po širém území, miliony světelných let od Země. Vaší jedinou šancí na přežití je vykasat si rukávy a použít všechny dostupné zdroje kolem vás.

A můžete si vybrat, jestli se ostatními přeživšími spojíte a na planetě nakonec vybudujete funkční ekonomiku, vynaleznete pokročilé technologie a postavíte velkou mírovou kolonii, nebo se naopak budete snažit to ostatním kazit a bořit. Cryofall je onlinovka, takže hrajete připojeni na server, tudíž musíte být stále online. Servery zaručují interakci mezi živými hráči, nicméně parádní je, že si kromě PvP seancí můžete zvolit i mírumilovnější PvE hry, kdy vás okolní hráči vůbec neohrožují a vše si můžete budovat pěkně pomalu, postupně a bez hrozby kazičů jako v singlu. Osobně bych u takovéto hry čekal přinejlepším engine Unity, který má poslední léta na indie hry kvůli přívětivé licenční politice monopol.

 

 

Cryofall je ovšem první titul na interním enginu RENKEI, který si na platformě .NET singapurští tvůrci sami vyvíjejí. Ostatně klobouk dolů, že ve čtyřech zvládají vydat široce zaměřenou online simulaci a ještě na vlastním jádru! Cryofall sice na první pohled vypadá jako roztomilá obyčejná pixelka, ovšem zdání klame. Hra přináší mnoho promakaných prvků jako např. rozvětvený systém výroby nástrojů, farmaření s růstem rostlin, dokonce vaření, technologický progres, hráčskou ekonomiku s nákupy a výměnným obchodem, editor map a také špetku příběhu, který odkrýváte svým průzkumem planety. I postavy mají různé stavy, nechybí podpora modů ani mnoho rozmanitých biomů povrchu tělesa.

A to všechno v pohledném otevřeném světě, střízlivě animovaném, takže velmi nenáročném na výkon počítače, přičemž si později zahrajete v cross platform multiplayeru. Tedy až k PC vyjdou ještě porty pro Linux a Macy. Funkcí má Cryofall opravdu požehnaně, ale i tak stále platí, že musíte mít rádi velmi pozvolně plynoucí přežívací hry, v nichž děláte takové činnosti, jako např. obyčejný sběr kamení pro nástroje a budovy. Jenže když se od prvních šutráků a kamenné sekerky (sice žijete ve vyspělé budoucnosti, ale při pádu na planetu vám nezůstane skoro nic) dohrajete dále, hra se ještě důkladně rozšíří např. o rybaření, ražení vlastní měny, konstrukci rozličných budov a strojů, o vozidla, implantáty až třeba k těžkému průmyslu.

 

 

Víceméně v Cryofallu začínáte jako vyjukaný trosečník v době kamenné a končíte jako naprostý pán části planety, na níž vybudoval naprosto soběstačnou a technologicky pokročilou kolonii, resp. celé sci-fi město budoucnosti. A to jak sami proti AI, tak i ve spolupráci s dalšími (můžete s přáteli společně kooperovat), nebo proti nim. Přehled všech hlavních lákadel Cryofallu najdete TADY. Je skvělé, že si prvních 8 hodin Cryofallu můžete pořádně zahrát zcela zadarmo, přičemž neomezená verze nyní stojí pouze 12,99 EUR. To je pouze kolem 340,-, což je velmi rozumná cenovka za tento titul, jenž mi svojí rozsáhlostí připomínal nedávno testované a podobně rozsáhlé post-apo RPG Dysmantle. Cryofall za bezplatné vyzkoušení minimálně stojí, i když multiplatformovky normálně nehrajete.