Nezávislý blog Michala Jonáše o hrách všeho druhu

Nedávno výrobce deskové hry s miniaturami Mutant Chronicles v otevřeném dopisu oznámil hráčům, že po několika měsících najednou zastavuje výrobu a začne vyprodávat zbývající hry a přídavné figurky. Pro někoho to bylo po tak krátké době výroby a prodeje velice překvapivé, ovšem já se tomu vůbec nedivím. Za prvé svět Mutant Chronicles není pro dnešního typického zákazníka tolik atraktivní.

A fandové to nezachrání, protože jich zase není tolik. Tento svět je totiž poměrně složitý a má spletitou historii, což není zrovna lákadlo pro masové konzumenty deskových her typu Carcassonne, nebo Osadníků z Katanu. Když se podíváme do historie, prakticky každá hra z tohoto světa dlouho nepřežila, snad až na karetní akční hru Doomtroper, která jako jediná měla alespoň méně složitá pravidla.

Je jasné že nákup licence se výrobci tak vůbec nevyplatil, i když prý částka za práva k dnes již prakticky vymřelé herní značce nebyla nijak velká. Fantasy Flight Games chtěli vytvořit konečně přístupnou hru pro širší publikum, což se jim ale podařilo jen z části. Velkou chybou se stala skutečnost, že nová desková hra nebyla kompatibilní se starými figurkami, které byly sice v mnoha případech stejné, ale v nové hře jsou miniatury mnohem větší.

Přitom velká část fandů původních bitev miniatur Warzone očekávala, že své staré figurky opráší a znovu v nové hře použijí. Nakonec se tak nestalo a výrobce vydáváním blisterů s novými figurkami nutil hráče kupovat další a další miniatury. Pro majitele starých to bylo celkem zbytečné. Navíc figurky jsou poměrně drahé a jen málokdo si dovolí do nich investovat větší částku. Takže to byl první hřebíček do rakve.

mutanthra

Tím druhým hřebíčkem se stala kupodivu samotná pravidla. Výrobce sice vymyslel po ukrutně náročných pravidlech Warzone konečně jednoduché zákonitosti se snadným osvojením, ale absolutně nezvládl jejich podání. Originální anglický manuál první edice byl za prvé plný obrovských chyb a nepřesností, a za druhé ani některé aspekty nevysvětloval. Nezkušený hráč tak vůbec nevěděl, jak má postavit armádu, nebo jak přesně hrát.

Navíc v návodu bylo několik fatálních překlepů, které svým významem vlastně znemožnily plnohodnotnou a vyváženou partii. Nejhorší pak bylo, když český distributor Blackfire Games sice materiály počeštil (což u něj nebylo dříve moc zvykem i přes nehorázně vysoké ceny dovezených her), ale hru prakticky vůbec netestoval, takže zbastlený manuál kompletně převzal i s chybami. Sice to bylo později napraveno vydáním opravených doplňků, ale to už bylo pozdě.

Hra tak trpí hlavně obrovskou nevyvážeností bojujících stran, když některé figury jsou mnohonásobně silnější než ostatní, které mají přitom stejnou hodnotu. A to zlomilo hře vaz. Fanoušci si založili fóra a fan stránky, kde postupně tyto problémy vyřešili, ale normální konzument, který byl v hračkárně omámem pěkným artworkem na obalu, českým překladem a na poměry Blackfire i solidní doporučenou cenou 799,-, ten už dál nepátral a hru znechuceně odložil.

Pak už se začaly problémy špitat od ucha k uchu a na internetu, načež nové objednávky už ani nestačily pokrýt výrobu, takže ta musela být zastavena. Každopádně hra jako taková rozhodně není špatná, ale tak zmršená pravidla si dovolil vydat málokdo a to hru bohužel pohřbilo. Nicméně nákup se určitě vyplatí, protože podobně jako domácí Aréna, z níž je dnes roky po vydání málem sběratelský kousek, díky zastavení výroby bude Mutant Chronicles za několik let zřejmě úzkoprofilové zboží, které si zřejmě svou cenu udrží.

Oficiální www stránky hry Mutant Chronicles jsou zde a stránky dovozce zase tady.