Nezávislý blog Michala Jonáše o hrách všeho druhu

1batmini.jpgPo mnoha více méně neúspěšných pokusech o solidní tankovou střílečku přišel konečně Dreamcatcher s kvalitním tankovým simulátorem, i když s mnoha arkádovými prvky, což ale není na škodu. Hra se u nás prodává pod jednu tisícovku, ale nenechte se zmást popisky na produktové stránce obchodů. Píše se tam. že se jedná o mix realtimové strategie, střílečky z první osoby a "erpégéčka", což není vůbec pravda. Hra je mnohem přímočařejší a jednodušší. Interface je velmi podobný menu z IL-2 Šturmovika a každou novou kampaň (za němce, rusy a amíky) uvádí dobové filmové dokumenty.

First Batalion zachovává historickou posloupnost, takže začínáte v kůži mladého velitele tanku německého Wehrmachtu, který byl právě převelen se svojí Panzergruppe v rámci bleskové války do anektovaného Polska. Každou misi doprovází výborný anglický komentář velitele tanku s legračním přízvukem do němčiny, či ruštiny, podle aktuální kampaně. Takže si zde vlastně projedete celou časovou osu Druhé světové války, když po Polských misích následuje v německé kůži ještě Operace Barbarossa (útok na Rusko) a neúspěšné obsazení Stalingradu.

Potom následuje ruská kampaň v T-34, jenž plynule navazuje na předešlou německou, když se ocitáte na rozlehlých zimních pláních před zamrzlou Volhou, aby jste opět končili v rozbombardovaných troskách Staligradu. Nakonec pak dobýváte Evropu v americkém Shermanovi. Během této doby vystřídáte chronologicky všechny nejdůležitější tanky zúčastněných stran, od Panzerů, přes Tigry, T-34, KV-1 až k Shermanům. Ovládání tanku je velmi jednoduché, pouze plyn a zpátečka, věž se ovládá myší, přičemž jedno tlačítko je pro spoušť kanónu a druhé pro kulomet.

Ten pálí vždy z věže,  i když ve skutečnosti v některých případech nebyl ve věži lafetován. Každý tank má jiné jízdní i střelecké vlastnosti, některé jsou hbitější, mají rychlejší otáčení věže,  jiné zase pálí rychleji, nebo vydrží více zásahů. Grafika je velmi dobrá i když hru spustíte prakticky na všem, prim hrají kouřové efekty a výbuchy, stejně jako provedení zimní krajiny a počasí nemá chybu. Nepatřičně ovšem působí plynulé propadání zasaženýcch vojáčků do země, některá zasažená vozidla také ihned zmizí. Navíc muniční a zdravotní základny v podobě bunkrů s jeřábem, u kterých si automaticky doplníte "zdraví" tanku a munici (kulomet má neomezenou, ovšem přehřívá se), rozmístěné vždy po několika kilometrech třebas přímo uprostřed bitevní vřavy, nebo nedej bože nepřátelské základny, jsou zcela proti rozumu a realitě.

Lepší by bylo, kdyby na určená místa vždy přijel, nebo čekal muniční a opravárenský vůz. Při boji ovšem často velíte skupince dalších tanků, které řídíte velmi primitivním systémem příkazů. U pomocných základen pouhým stisknutím klávesy přivoláte kolegy k opravě a doplnění munice, jinak je k dispozici již jen rozkaz zaujmout bojové rozestavení a následovat velitelský tank, nebo můžete naopak jednotku zastavit. Zbývá již jen příkaz k útoku na vybraný cíl (spolubojovníci stejně sami aktivně útočí) a značení cílů pro občasný letecký útok skrze praktický dalekohled s trojím zoomem, přes nějž můžete dopředu odhalit potenciální nebezpečí, kupř. v podobě baterie protitankových kanonů, jinak ve hře velmi častých.

Při pohledu skrze dalekohled se sice můžete pohybovat, ovšem střílet již nikoli. Náhled na dění pak snímá trojice kamer, nejbližší je umístěná na věži těsně za hlavní a ostatní pak zabírají celý tank zezadu z malé, nebo větší vzdálenosti. Když si vzpomenu na příšernosti typu T-72, nebo Tank Commander, je First Battalion snad prvním kvalitním počinem na poli arkádovějších simulátorů tankové války, takže jestli si chcete prožít celou válku jako velitel tanku hned tří zainteresovaných stran, First Battalion můžu jen doporučit.

Pozn: Podrobnou recenzi naleznete za krátko na serveru Hrej.cz.

Oficiální www stránka First Battalion je zde.