Nezávislý blog Michala Jonáše o hrách všeho druhu

Xbox360.jpgNedávno Sony oznámila, že launch next-gen konzole Playstation 3 se v Evropě odehraje až někdy v březnu příštího roku. A to bych i věřil tomu, že se uvedení nejen na starý kontinent ještě posune. Xbox 360 byl sice uveden na všech kontinentech současně, ale shipment byl stejně ze začátku žalostně malý. Microsoft tedy uvedení na světový trh zvládnul jak se na takový kolos sluší a patří, ale nemůžu se ubránit dojmu (a to Xbox 360 mám doma), že jaksi usnul na vavřínech, tedy že co se herní stránky týká, toho nemá moc co nabídnout.

Zatím vyšlo na Xbox 360 pouhých 47 her vyjma arkádových. Z tohoto počtu se jedná v drtivé většině o multiplatformové tituly, vycházející i na PC, Playstation 2, nebo první Xbox. Pouze asi 13 titulů jsou původní exkluzivní kousky vyvinuté jen a pouze pro Xbox 360. To je na lačnící HD konzoli žalostně málo. PC verze jsou zpravidla zcela identické a rovnocenné, mutace pro starší konzole pak kromě lepšího vzezření udělají prakticky tutéž službu. O daleko nižší ceně verzí pro ostatní platformy už ani nemluvím.

Většina uživatelů a hráčů doma nějaký ten počítač má, proto v současné době kromě online multiplayeru není žádný podstatnější důvod ke koupi Xboxu 360, když už hráč doma jedno zařízení vlastní. Také jsem dal raději přednost PC verzi Oblivionu, Prey, PS2 verzi Godfathera, atd. Proč bych měl dát přednost X360 variantě? Mnoho důvodů nenajdete. Možná i žádný. Již pěkně dlouho jsem si žádnou novou hru nekoupil. Těším se na nový Test Drive Unlimited, ale ten stejně zase vyjde i na ostatní stroje.

Tato situace Xbox 360 dost poškozuje. K dostání jsou prakticky jen naprosto totožné tituly z jiných platforem. Ano, konzole má skvělé internetové funkce, nebo zdařilé konverze arkádových her, ale ta hlavní úloha jako nositele špičkových her je zatlačena poněkud do kouta. Sony na tom bude asi o něco lépe, protože disponuje poměrně rozsáhlým portfoliem značek, které vycházejí exkluzivně pouze na koncernové platformy. Bohužel dnes hrají hlavní úlohu peníze a tedy i profit a ten s každou další platformu znatelně vzrůstá.

Skoro si začínám vyčítat onu koupi Xboxu 360. Ze začátku mě okouzlila skvělá audiovizuálnost, když poslední Xbox dává i na televizi vychutnat zážitky dříve přístupné pouze PC komunitě. Jenže později se dostavilo rozčarování z herní nabídky. Microsoft vesměs portuje pouze z ostatních platforem, kromě pár solidnějších kousků Xbox 360 nemá ani jeden "block-buster", žádný ultra exkluzivní špičkový titul, který by mu ostatní jen tiše záviděli. Možná až časem v podobě nové Forzy, nebo Halo 3. Ale to si ještě dost dlouho počkáme. Zatím můj Xbox 360 jen poklidně spí. PC, obě Playstation i starý dobrý Dreamcast zatím poskytnou srovnatelnou zábavu.

Seznam všech her na Xbox 360 naleznete zde.