Nezávislý blog Michala Jonáše o hrách všeho druhu

guideV rozvinutém (rozuměj herně) světě je již dlouhou dobu naprosto přirozené, že ke každé úspěšnější hře prakticky ve stejném termínu vychází i licencované oficiální příručky ve formě knihy, na kterých nakladatelé široce spolupracují s vydavatelem popisované hry a zejména s výrobcem. Tyto knihy jsou sice výlučně paperbacky s pevnou lepenou vazbou, nicméně výtečně provedené, obálku mají s prvotřídního křídového papíru, stejně jako obsah knihy. Až na vyjímky jsou celobarevné a bohatě ilustrované.

V rámci každé hry obsahují obrovské množství informací. Vydavatelé se nespokojují jen s průvodcem singleplayerovými kampaněmi (walkthroughs), nýbrž na mnoha desítkách stránek předkládají kompletní popis pozadí hry (u Metal Gear Solid např. vyčerpávající přírodopis Aljašky :-)), rozpitvávají všechny charaktery, zobrazují do detailů všechny lokace, mapy, prostředí, úrovně a tratě, stejně jako odkrývají všechny cheaty a tajnosti (např. u Condemned jak po dokončení okusit oba dva různé konce). Prostě sahají mnohem dále, než typické návody, které znáte z českých herních webů a mnohem překračují i daleko promakanější zahraniční, např. z amerického IGN.com, kde jsou návody velmi podrobné, s možností exportu do pdf, nebo ve formátu pro zobrazení na PSP. Ovšem ty aktuální jsou samosebou placené v rámci účtu IGN Insider (dělá to kolem 400-600 korun za rok).

Na západě a hlavně v Anglii a USA jsou tyto příručky velmi oblíbené, přece jenom v zámoří nejsou hráči tak schopní jako u nás a obchody jimi skorem přetékají. Jejich cena se pohybuje kolem 15-20 dolarů. Největší hráči na tomto písečku jsou dva. Prima Games a Brady Games. Oba vydavatelské domy produkují velmi podobné oficiální příručky a vhodně se doplňují, takže výsledná nabídka pokrývá všechny potenciálně úspěšné tituly. Tyto knihy nabízí každý lepší herní obchod i na internetu, když jsou některé tituly nabízeny za sníženou cenu i v elektronické formě jako nepřenosný pdf dokument s protikopírovací ochranou, takže takováto příručka jde spustit pouze na počítači, kam byla stažena.

A jaká je situace u nás? Doslova tragická. Malý pokus s vydáváním těchto knížek uskutečnilo již před lety české nakladatelství Stuare Books, které na náš trh přeložilo do rodného jazyka více než 50 příruček, což je solidní počin, ale poslední aktualizace edičního plánu sahá do historie roku 2004… Nicméně si jejich příručky ze skladových zásob můžete objednat snad ještě dnes, ovšem vězte, že se jedná o starší hry jen na PC a všechny knihy jsou jen černobílé. Originální přiručky v angličtině k nám ale vůbec nikdo nedováží, v normálních knihkupectvích se nedají vůbec koupit. Jednu dobu vydával několik příruček i Computer Press, ale to jen sporadicky.

Proto zájemce o tyto publikace musí hledat jinde, zpravidla za mořem v některém z mnoha internetových obchodů. Ale pozor, alespoň jedna dobrá zpráva: Český obchod se zahraničními knížkami Books Musica Bona na požádání doveze prakticky jakýkoli i starší titul, který kdy byl vydán a to za prakticky shodné ceny jako kdy byste si knihu objednali na zámořském obchodu. No, někdy je to i levnější. Platba je akceptována dobírkou i kartami, přičemž si platbu stáhnou z karty až když máte příručku ve schránce, nebo na poště, což ukazuje na solidní obchod. Na jejich webovém obchodě naleznete katalog všech příruček, které se dají ve světě sehnat. Ceny začínají kolem tří až čtyř stovek, poštovné si při platbě kartou neúčtují. Dodací lhůty jsou pak odvislé od dostupnosti knih u zahraničních dodavatelů a pohybují se od necelých dvou týdnů až po několik měsíců u starých, nebo okrajových titulů.

Druhou schůdnou možnost nabízí elektronický obchod Direct2Drive, který patří do skupiny IGN. Zde si můžete koupit vybrané hry na PC, které si ihned po zaplacení kartou stáhnete k sobě do počítače a můžete ihned začít hrát. Nabízejí ve formátu pdf i omezené množství příruček a co je hlavní, až na pár vyjímek si všechno můžete stáhnout i do naší domoviny. Prima Games sice také umožňuje stažení příruček v pdf, ale pouze v rámci amerického kontinentu. Mým posledním tipem na osvědčený nákup je pak obří knihkupectví Barnes & Noble z Manhattanu, jenž nabízí také ucelenou řadu všech příruček na PC i konzole a posílá do ČR. Mám od nich několik knížek a doba dodání se pohybuje kolem dvou až tří týdnů. Ceny jsou pak díky poštovnému o něco vyšší než u Musica Bona.

Já sám jsem v poslední době takto nakoupil např. příručky na Burnout 3 (pdf od Direct2Drive), Far Cry Instinct Predator, Metal Gear Solid, Condemned (opravdu nádherná a tajemná!), nebo Tourist Trophy. Knihy jsou opravdu kvalitní a navíc se při čtení piluje angličtina. Takže jestli vás trápí nějaký zákys, nebo si chcete užít hru až do morku kostí a objevit každičké její zákoutí, víte kde máte hledat.