Nezávislý blog Michala Jonáše o hrách všeho druhu

lonewolfMožná i vám nejsou neznámé kdysi velice oblíbené herní knížky, tzv. gamebooky, které se u nás začaly po revoluci hojně překládat. Hodně rozšířená tu kdysi byla skoro nekonečná řada gamebooků Fighting Fantasy od Iana Livingstona a Steve Jacksona, ale ty většinou, co si vzpomínám, na sebe ani moc nenavazovaly a já jsem je neměl moc rád. Ovšem stále mám doma ve své knihovničce několik těchto svazků.

Daleko lepším dílem je alespoň podle mého mínění dobrodružství novice rytířského řádu Kai ze Sommerlundu (Sluneční království) Lone Wolfa od Joe Devera. Velice dávno jsem se někde v knihkupectví nachomítl k těmto knihám, přičemž jsem tenkrát o pojetí gamebooku neměl ani páru. Kniha, kterou jen pasivně nečtete, nýbrž si pomocí odkazů a pasáží vlastně přímo ovlivňujete svůj příběh a následující děj, mě dočista učarovala. Gamebooky jsou vlastně něco jako interaktivní kniha. Pro čtení/hraní stačí pouze papírek a obyčejná tužka.

Na začátku knihy si vytvoříte popstavu podobně jako v RPG hrách. Vyberete si zbraně, předměty ale hlavně několik prvních dovedností z nadpřirozeného umění Kai, resp. své specializace. Jelikož všechny knihy o Lone Wolfovi perfektně navazují, přitom ale nemusíte nutně hrát všechny díly za sebou, s každou další absolvovanou knížkou se vaše postava Lone Wolfa vlastně krásně vylepšuje, takže je stále silnější a silnější. V soubojích se vždy porovnává útočné číslo protivníka či nestvůry s obrannou hodnotou vaší postavy.

Tato čísla si jednak na úplném začátku náhodně zvolíte zabodnutím tužky do veliké číselné tabulky na konci knihy, přičemž díky zbraním, štítům, brnění a zkušenosti se hodnoty postupně zvyšují. A jak se takový gamebook vlastně čte? Celou knihu tvoří krátké pasáže, jenž mají místo nadpisu číslo stránky. Začínáte číst a pod textem je vždy vyznačeno např. “otoč na stranu 122”. tak otočíte a čtete dále. Pokud se můžete rozhodnout, což je velice často, máte zase na výběr rovnou z několika nabízených stran, podle toho jak se rozhodnete, jakou cestu zvolíte, nebo jakým způsobem dopadne boj.

Váš hrdina samozřejmě může klidně v boji zemřít, to pak musíte zkusit své štěstí od nového začátku, nebo trošku zafixlovat jako jsem to dělal já a zapamatovat si rozmístění nejvyšších čísel v tabulce, ve které si jinak vybíráte bonus ke svým statistikám poslepu. Knihy s Lonem Wolfem pak díky skvělému a postupně znatelně gradujícímu příběhu dokáží opravdu hodně vtáhnout. Na Tiscali dnes vyšla krátká novinka, že se na příští rok připravuje počítačová hra právě na motivy gamebooků Lone Wolfa, což mě docela potěšilo, ale zatím nečekám nějaké světoborné dílo.

Pokud by vás gamebooky s Lone Wolfem zajímali, zkuste nejdříve úvod na české Wikipedii, potažmo na anglické. Gamebooků je jinak ohromné množství (tedy v angličtině) a na internetu se nechá v pohodě najít skoro všechno včetně plných textů, takže knížky nemusíte nijak zdlouhavě shánět. Často se tak přitom děje oficiálně se svolením autorů. To je případ i projektu Aon, kde naleznete úplně všechny herní knihy s Lonem Wolfem v elektronické podobě pro čtení či tisk! Angličtina není nijak obtížná, tudíž se čtení ani nemusíte bát. Stejně tam najdete i praktické programy a materiály pro vaše hraní, jako je automatická tabulka čísel atd.

Pěkné formuláře pro vedení statistik jsou např. zde a hodit by se vám mohla i databáze všech česky vydaných gamebooků s Lone Wolfem. České knihy pak seženete sporadicky v některých internetových knihkupectvích, ale častěji se objevují spíše v antikvariátech a na inzerci. Dnes se již tyto knihy u nás nejspíš ani nově nevydávají. Pokud ale přežijete angličtinu, úplně všechny knížky najdete jak vidno výše ke stažení na internetu.