Nezávislý blog Michala Jonáše o hrách všeho druhu

menofvarpanzersV březnu se na trhu utkají dvě zbrusu nové RTS. Men of War, jakožto nástupce skvělých strategií Soldiers: Heroes of World War II a Faces of War, zobrazuje tradičně události 2. světové války. Její konkurent, další díl zavedené značky Codename Panzers s podtitulem Cold War také dříve začínal stejným válečným obdobím.

Ovšem nyní se přesouvá o něco později, když mapuje z části smyšlený konflikt dvou supervelmocí zpoza železné opony krátce po Velké vlastenecké válce, jak by řekli Sověti. I když mají společný žánr a pojí je mnoho shodných funkcí, i tak jsou obě hry dosti odlišné a každá je cílená pro jiné hráče. Men of War dává k velení většinou menší počet jednotek, které zde jsou jednotliví vojáci a bojové prostředky s posádkou.

Což tedy v praxi znamená, že na starost budete mít zpravidla paňáčky ve velikosti družstva, tedy 1-20 vojáků včetně vozidel (párkrát ale i mnohem i více). S každým vojáčkem lze hýbat zvlášť a každému můžete přidělit unikátní rozkaz. To je rozdíl od Cold War, které je mnohem lidnatější, resp. zde velíte již větším jednotkám zhruba ve velikosti čet. Cold War taktéž oproti Men of War nerozlišuje jednotlivé vojáčky, ale nejmenší jednotkou je stále malé družstvo o 4 členech jako celek.

coldwarlogo

Ve zkratce se dá říci, že v Men of War budete mít na starost zpravidla menší počet vojáků než v Cold War, tedy si můžete říkat velitel družstva, ovšem v Cold War budete hrát jako mnohem vyšší šarže, kdy budete velet celé armádě v počtu desítek a možná i stovek vojáků a bojové techniky. Od toho se odvíjí také celý koncept hraní, když Men of War je díky tomu o něco přístupnější méně zkušeným hráčům RTS, mezi něž se počítám i já.

Těch několik vojáků vždy snadněji zvládnete řídit a když nasednou do jednoho či dvou tanků, tak je vše přehledné. Navíc protivníci nejsou tolik agresivní jako v Cold War, kdy dosti často musíte zuby nehty bránit právě dobyté pozice před velkou přesilou. Tudíž jste skoro permanentně ve stresu a klikat musíte jako o závod. Vše je dobře čitelné i z demoverzí obou her, když jsem na normální obtížnost v pohodě dokončil hru v případě Men of War, ovšem v Cold War jsem dostal vždy totálně na prdel.

I když v Cold War začínáte s mnoha jednotkami, jsou to pouze pěšáci a s nimi jsem se proti častým nájezdům nepřátelských tanků, obrněných vozidel a kaťuší neuměl účinně bránit. Strategie mám sice rád, ale delší dobu jsem skoro žádnou nehrál, takže možná jen netuším, jaký je na to účinný recept. Výkonný vzdušný nálet je sice fajn, ale dokáže zničit pouze jediný tank a pak se na druhou vlnu velice dlouho čeká.

coldwarscreen

Codename Panzers: Cold War

Cold War si tak užijí hlavně zkušení harcovníci oboru RTS, kterým nedělá problém orientace v mnoha jednotkách a velmi rychlé reagování na nastalé změny situace. Oproti tomu Men of War je mnohem méně náročná (i když velice propracovaná), lze si v ní chvilku oddychnout a v klidu promýšlet další postup. Právě titul Men of War mi přijde více inovativnější a povedenější než Cold War. Za prvé je lépe optimalizovaný a méně náročný na hardware. Při plných detailech ve 1280×1024 na mé sestavě je to žůžo. Sice některé objekty, jako např. porosty, jsou zblízka málo detailní, nicméně celkově je grafika znamenitá. (Dokončení tématu)

Oficiální www stránka Men of War a Codename Panzers: Cold War.