Nezávislý blog Michala Jonáše o hrách všeho druhu

nascar09.jpgTato severoamerická vesměs oválová série je sice doma mnohem populárnější, než formule 1 s Moto GP dohromady, ovšem pro starý kontinent nenabízí zdlouhavé a na první pohled nudné kroužení nic atraktivního. Ovšem v Nascar se skrývá často mnohem více umu a taktiky, než v klasických okruhových šampionátech, které se jezdí v Evropě.

Však se také žádný evropský jezdec v Nascar neprosadil, i když v jiných soutěžích sbíral jeden vavřín za druhým. Však i proto je škoda, že oficiální hry Nascar nejsou a nebyly nikdy určeny pro jiného, než zámořského fanouška, protože po mnoho let neobsahují vůbec nic pro totální nováčky, kteří by chtěli do tajů této oválové série proniknout. A stejné je to i letos, byť se konečně vyrovnaly všechny platformy do jedné verze, což ještě minulý rok nebylo pravidlem.

Nyní je tak Playstation 2 variace prakticky stejná co verze pro next-gen konzole- dříve byla např. Xbox 360 mutace oproti Playstation 2 dílu o něco ochuzena. Tím prvním, co vás v Nascar 09 udeří do nosu je naprosto špičková prezentace, umocněná plně 3D animovaným menu, umístěným do jakési velké dílny a garáže. V tomto prostředí se pohybuje váš průvodce Jeff Gordon, toho času jezdec Nascar a čtyřnásobný šampion nejprestižnější Sprint série.

Druhou velkou novinkou je volba mezi dvojicí obtížnosti řízení vozidel. První je zcela arkádová, autíčka mají zjednodušený jízdní model, jsou dokonale klidná a tak je tato volba určená začátečníkům. Mnohem náročnější je druhá volba blížící se parametrům simulátoru, kdy je ovládání vozidel poměrně obtížné. Ovšem také uvěřitelně reálné, kdy vám auto nepromine na trati sebemenší chybu, končící nezřídka efektními smyky a hodinami v rychlostech kolem 300 Km/h.

 Kvituji, že startovní pole čítá 36-43 jezdců (podle série), přičemž ve třech krocích lze nastavit výkonnost AI soupeřů, popř. dokonce jejich přizpůsobení vašim dovednostem- to aby vám tolik neujížděli. Generaci pozadu je ale skoro tradičně multiplayer, 14 jezdců v závodě nepovažuji za dostatečný počet, protože se tak pole hodně často roztrhá a jezdit sám zbylých třicet kol pak moc nebaví. Samozřejmě že absentuje režim rozdělené obrazovky. Přitom takový šampionát s kamarádem v týmu by měl rozhodně co nabídnout!

Nakonec ale musím pochválit animace pit stopů, které jsou přesně tak, jako při skutečných závodech. Mechanici jsou jako živí a celý mumraj je skvěle rozanimovaný, takže lepší provedení zastávek v boxech jsem za poslední dobu určitě neviděl. Znamenitý je také editor designu vašeho vozidla, který není překombinovaný a přitom si můžete navolit mnoho věcí, od laku, čmáranic na auto, přes obtisky, loga sponzorů, až po barvu slunečního odlesku. Vaše dílo pak můžete nabídnout i ostatním ke stažení, popř. si jiný design stáhnout od jiných hráčů.

Nové Nascary 09 (hraju na Xboxu 360) mě tak na této platformě oproti ořezanému minulému dílu docela překvapily. Velmi dobře se hrají, fyzický model, jízdní vlastnosti a třeba i poškození je bez výhrad a díky simulační stránce ovládání je závod v kompaktním chumlu více než čtyřiceti vozů na trati poměrně napínavá zkušenost (dva okruhy se jezdí na klasických tratích). Škoda toho stagnujícího multiplayeru, jinak pro závodění z tak trochu jiné stránky můžu nové Nascary určitě doporučit.

Oficiální www stránka Nacsar 09 je zde.