Nezávislý blog Michala Jonáše o hrách všeho druhu

Zatím asi největší fotogalerie z nedávného výletu po USA nabízí celkem bezmála 80 obrázků z mekky světového dobývání kosmu, kosmodromu Kennedyho Kosmického Střediska (Kennedy Space Center) na mysu Canaveral, který leží na západním pobřeží státu Florida, kousek do Orlanda. To byl pro mne, jakožto fandu kosmonautiky, samozřejmě jasný vrchol a účel celé cesty do USA, jímž se pak pouze přiblížila newyorská návštěva raketové ponorky a letadlové lodi (uvidíte příště).

Od našeho domova ve Fort Myers na Floridě bylo středisko asi tři až čtyři hodiny jízdy po dálnici přes Tampu směrem na Orlando, vlastně z jednoho východního pobřeží na druhé západní, ale cesta nebyla nepohodlná a dala se. Já už měl z domova dopředu zakoupený a zarezervovaný lístek jak do vlastního střediska a návštěvnického komplexu, kde to není nutné, tak hlavně na unikátní vyhlídkovou exkurzi do hlídané a pracovní části střediska, přímo mezi odpalovací rampy a provozy NASA, které se starají o dnešní kosmické lety a obsluhu vesmírné stanice ISS.

Rozhodně si nenechte následující galerii ujít, myslím, že se možná i něco nového dozvíte o fascinující cestě člověka (byť jen toho amerického) do kosmu a hlavně na Měsíc, což je i dodnes stále ten nejúžasnější, nejnákladnější, nejtěžší a nejnebezpečnější počin, který kdy v dějinách člověk podnikl. Však to Američané dokážou dobře zpropagovat a taktně pomlčet o tom, že konkurenční sovětský kosmický program byl minimálně stejně úspěšný. Nicméně v dobách řízeného hospodářství a těžkého komunismu by se Sověti tak jako tak stejně nikdy k Měsíci nedostali, na to neměli finance, ani ty správné stroje a konstruktéry, po tom, co zemřel Sergej Koroljov. Je přitom překvapivé, že po konci programu Apollo se od roku 1972 člověk na Měsíc již nikdy nedostal…

 [nggallery id=5]