Nezávislý blog Michala Jonáše o hrách všeho druhu

Pokud jste o tomto relaxačním sportu ještě neslyšeli, tak vězte, že je to takový svérázný mix klasického golfu a nám známého minigolfu. Hra se snaží spojit to nejlepší z obou her v jednu rodinnou zábavu, ke které nepotřebujete vůbec znát pravidla nebo hru klasického golfu. V zahraničí právě Crazy Golf vytlačuje minigolf a největší boom zažívá v hotelích a parcích v USA a ve Velké Británii. Podle majitele je nově otevřené hřiště Crazy Golfu v berounském sportovním centru Eden kousek od Prahy prvním takovým hřištěm u nás.

Představte si krásně upravenou plochu velikosti většího minigolfu s dokonalou parkovou úpravou, kde je posloupně rozmístěno 18 jamek. Jednotlivé jamky (herní plochy) jsou ale mnohem větší, než minigolfové hrací plochy, byť jsou stejně ohraničené mantinely. Povrch ale tvoří vodovzdorný koberec a pozor, přímo po této herní ploše můžete také chodit, což je od minigolfu podstatný rozdíl. Na hřišti chybí klasické chodníčky, hned u okraje ploch je park, takže by to ani jinak nešlo.

Herní plochy jsou pojetím jinak velmi podobné minigolfu, taktéž se jedná zpravidla o méně či více záludnou překážkovou dráhu, kdy máte za úkol na každé jamce dostrkat golfový míček z dopělého golfu na co nejkratší počet úderů do jamky. Každé hřiště má přitom uveden par, tedy obvyklý počet ran, na který se dá jamka dosáhnout. To znamená prakticky dva údery. Hrací plochy jsou krásně čisté a přitom zasvěcené určitým tématům, včetně pohádek.

Tak např. jedno hřiště zobrazuje ponořeného hrocha ve vodě s vlnkami, jindy máte dostrkat míček skrze rohovou chaloupku vedle sedící babky, pěkný je umělý hrad, z jehož hradeb po schodech dolů čeká další jamka, dále můžete míček propálit dračí tlamou z níž čpí pára, nebo zdolat jamku, na jejímž hřišti trůní jako překážky kompletní sestava komiksového čtyřlístku.

Jamka se Čtyřlístkem, vzadu replika hradu v níž jsou další jamky

Každé hřiště je tak něčím ozvláštěno, detaily doplňují pěkné figuríny v životní velikosti, třeba rytíři ve zbroji ve zmíněném hradu, často se hraje i z různých výšek, což putování po hřišti činí více zábavným a veselejším, než na sterilním minigolfu. Přitom i pravidla jsou mírně odlišná. Nehraje již jeden a ten samý hráč než dostrká míček do jamky, ale všichni (doporučena je parta do čtveřice lidí) se střídají po jednom úderu s tím, že jako první v kole vždy hraje ten, jenž má míček od jamky nejdále. Takže pokud budete stále pozadu, můžete hrát klidně i několikrát po sobě.

Je to z toho důvodu, že je přípustné odpalovat soupeřovic míčky pryč dotknutím vašeho míčku, resp. nevadí, když váš míček na cestě odrazí jiný. Za dosažení jamky na jediný úder nebo pod par není žádný bonus, kromě obvyklého malého skóre, ale na každou jamku máte maximální počet šesti úderů. Pokud na šest úderů jamku nedáte, do skóre si píšete sedm a jdete na další jamku. Když pak míček opustí dráhu, znamená to jeden další bod do skóre a následující odpal v místě úniku. Samozřejmě po těch 18 jamkách vítězí ten, který dosáhl jamek na co nejmenší počet úderů.

Na celé hřiště vám stačí zhruba hodina až hodina a půl, přičemž ale musíte počítat s cenou o dost vyšší, než je za minigolf, konkrétně to v Edenu dělá 150,- na jednu hrající osobu. V  této ceně máte jak zapůjčení holí i barevného míčku pro každého (na poslední 18. jamce míček spolkne horská dráha s mostem Golden Gate), tužku, tak i velmi pěkně provedenou rozkládací kartičku pro soupis bodů, včetně plánku všech jamek a pravidel.

Já jsem Crazy Golf poprvé vyzkoušel minulý víkend a musím uznat, že je mnohem zábavnější než minigolf, přitom i o něco lehčí, byť hrát každou jamku na par je samozřejmě velice obtížné. Každopádně plochy zčásti s pohyblivými elementy (např. lopatky větrného mlýnu, skrze něž vede cesta k jamce) jsou skvěle zpracované, kolem krásný park a zahrada, snad jen škoda, že chybí ty obvyklé stojánky na bodovací kartičku a také jsem postrádal lavičky, na které bych si mohl sednout, pokud zrovna nehraji.

Oficiální www stránky Sport centra Eden Beroun s Crazy Golfem jsou zde.