Nezávislý blog Michala Jonáše o hrách všeho druhu

homemini.jpgPoslední výtisky americké edice Oficiálního Playstation Magazínu (obsahuje všechny platformy Playstation) se zaobírají zatím nepotvrzenými, ale prý zřejmě pravdivými informacemi o propojení her s komunitním systémem Playstation Home.  Podle časopisu je jisté, že Home nabírá zpoždění a jeho veřejný launch se i díky delšímu betatestingu může posunout klidně na konec roku 2009, nebo ještě dále.

Každopádně je to ale i díky tomu, že tvůrci stále zkouší implementovat různé nové funkce, mezi které patří i integrace bonusových věcí z komerčních her. Zajímavé je to, že takovéto hry mají hráčům nabídnout přídavné bonusy a funkce, jenž by měly přitáhnout zákazníky k opakovanému hraní i starších titulů. Jde o to, že veškerý přídavný obsah i již vydaných her v rámci Home se bude stahovat z internetu, není tedy podmínkou jeho přítomnost na disku s hrou.

Zatím se tyto přídavné funkce týkají pouze her vyvíjených interními studii Sony, nebo pár nejbližšími vývojáři a zpočátku se to bude týkat výhradně exkluzivních titulů. Ale o co vlastně jde? Např. u Resistance: Fall of Man a podobně i u druhého dílu má jít o možnost zmrazení času, jež půjde aktivovat z lobby hry v Home. Tudíž si takhle budete bojovat, na chvíli si zmrazíte obraz, ale vy se přitom budete moci stále volně pohybovat, popř. to nahradí volná kamera.

Takto si prohlédnete nejbližší okolí a dále můžete pokračovat v krasojízdě. Nicméně střílet v této přestávce nelze. S tím souvisí i další možnost prohlížet si lokace ze hry v jakémsi prohlížeči, taktéž dostupného z lobby hry v Home, kde v náhledu budou chybět nepřátelé i všechny pohyblivé složky. Jako podkres má pak vyhrávat odchycená rádiová komunikace mezi americkým a evropským spojeneckým velením, což by mělo poodkrýt něco více z příběhu celé série.

Podobně to vypadá u Uncharted: Drake’s Fortune, kde má být stejně dovoleno volné cestování po herních lokacích z kampaně. Mluví se v tomto kontextu také o bonusové minihře pro chvilkové pobavení – tedy o 2D střílečce ve stylu Contra, ovšem s motivy Uncharted. Neví se ale, jestli bude tato hra přístupná všem jako marketignový nástroj pro reklamu, nebo jen majitelům originálky Uncharted.

Posledním trošku poodhaleným titulem je Warhawk, v němž se má nově do hry skrzevá Home dostat jakýsi plánovací generálský režim, kdy ještě před spuštěním vlastních bojů budete mít k dispozici  omezený čas nad 3D mapou celé oblasti pro stanovení společné taktiky. A to vše pro týmy až po osmi spolubojovnících. Hlavní lobby Home se pak uvažuje jako obří virtuální místnost ve stylu letištních hal, kde se budou potkávat desítky připojených hráčů s možností okamžitého zvukového, nebo obrazového chatu.

Souhrnné informace nabízí Wikipedia a funguje i neoficiální fórum vývojářů zde.