Nezávislý blog Michala Jonáše o hrách všeho druhu

disney lorcana banner

 

Sběratelskou fantasy karetní hru Magic: The Gathering, poprvé vydanou již před více než třemi dekádami, určitě znáte. Je to dodnes nepřekonatelná a nesmírně oblíbená stálice na trhu stolních her a vlastně doslova synonymum pro jednoduché a sběratelské karetní tituly. Hraje jí nejvíce hráčů, takže Magic je samozřejmě nejoblíbenější karetní hrou historie, byť podle Guinnessovy knihy rekordů více kartiček prodala řada Yu-Gi-Oh!. Svrhnout Magic se zřejmě nepodaří ani nové značce do žánru sběratelských karetních her jménem Disney Lorcana. Nicméně tato také nenáročná a pohledná karetka, jež se v mechanikách Magicu jistě inspirovala, má našlápnuto alespoň k tomu, aby se na trhu vedle krále usadila klidně jako princezna.

Přitom aktuálně v žánru karetních her s náhodně namíchanými balíčky, jež si sbíráte, vyměňujete či prodáváte, panuje docela silná konkurence. Magic je úplně jinde, ale velké obliby dosáhl Pokémon TCG, na záda mu dýchají Star Wars: Unlimited s ukončenými Star Wars: Destiny a rozhodně počítat musíme zmíněné japonské Yu-Gi-Oh! či Fire Emblem 0. A na trhu jsou ještě další nedávné produkty jako Transformers TCG od vydavatele Magicu, Munchkin CCG či Vampire: The Eternal Struggle od autora Magicu. Já pamatuji hlavně na kdysi velký hit v podobě sci-fi karetky DOOMTROOPER z roku 1994, kterou jsem měl díky atraktivnímu zasazení do temného světa budoucnosti Mutant Chronicles velmi rád. Disney Lorcana je ale zasazením úplně na druhé straně.

 

 

Je to spíše veselá a barevná pohádková hříčka oficiálně pro 2 a více hráčů (konečný počet není stanoven, ale doporučuje se max. 6) od osmi let, kdy partie ve dvou zaberou klidně jen půl hodiny, ale také přes hodinu. Existují dokonce komunitní režimy pro sólo hru, takže tu máme první výhodu Disney Lorcana: zahrajete si jí ve velkém rozsahu hráčů. My zkoušeli od jednoho po šest. Jelikož je Lorcana svým pohádkovým univerzem atraktivní pro velké i malé, ale hlavně pro fandy postaviček a hrdinů světa Disneyho pohádek, tak její největší nevýhodou je chybějící česká lokalizace. Ostatně sběratelské karetní hry (Collectible Card Games – CCG) se kvůli neustálému přísunu nových a nových balíčků karet u nás takřka nepřekládají.

Stáhnout si nicméně můžete český manuál, ale pro hraní musíte disponovat alespoň základní angličtinou. Naštěstí těch pár vět jednoduchých akcí na kartách není pro porozumění nic složitého a pravidla se naučíte i z toho českého návodu. Každopádně je chybějící lokalizace velká škoda, protože si dovedu představit, že by ke hře přilákala větší počet menších hráčů. Jiným konceptem karetních her je vydavatelstvím Fantasy Flight Games vymyšlená tzv. živá karetní hra (LCG – Living Card Game). Mezi takové tituly patří kupř. Arkham Horror: The Card Game, Legend of the Five Rings: The Card Game, Marvel Champions: The Card Game či podle mě zdaleka nejlepší karetní titul široko daleko Pán prstenů: Karetní hra.

 

 

Na rozdíl od Lorcany, Magicu a dalších sběratelských či obchodovatelných karetek, v originále taktéž nazývaných jako TCG – Trading Card Games, jsou LCG produkty vždy poskládány z konkrétních karet, takže v každém balíčku či setu patřícím do stejné série jsou vždy předpřipravené sady karet. Tudíž dopředu víte, jaké karty budou obsahem a co přesně za své peníze dostanete. Neexistují v nich žádné obyčejné či exkluzivní karty, jaké se v CCG/TCG titulech prodávají či vyměňují. Proto se hodí pro příběhové hry, na které není koncept CCG/TCG stavěný. V něm jde jen o radost ze skládání svého vysněného balíčku a o jednoduché střety se soupeři, kde o nějaký děj, snad krom úvodu do pravidel, vůbec nezavadíte.

Jak vidno, oba dva přístupy vedle sebe dokážou v pohodě koexistovat, protože fanoušci mají rádi oba koncepty. LCG tituly se pak hrají spíše doma, zatímco s CCG/TCG produkty se hráči s oblibou setkávají, hrají a vyměňují si své karty ve veřejných hernách, o oficiálních soutěžích ani nemluvě. Však v Magicu existuje i mistrovství světa! Disney Lorcana je na světovém trhu od konce minulého léta (prodejní premiéru měla 18. 8. 2023). Jak vidno, tak se této karetce velmi daří, protože její vydavatelství Ravensburger vymyslelo již čtyři odlišné sety: The First Chapter (vydána 18. 8. 2023), Rise of the Floodborn (17. 11. 2023), Into the Inklands (23. 2. 2024) a 17. 5. 2024 vyjde Ursula’s Return. Tedy co čtvrtletí, to nové téma karet.

 

 

Vydané tematické sady obsahují celkem 234/225/231 karet, přičemž unikátních jich má být celkově 722. Příběhové pozadí Disney Lorcana je vskutku střídmé. Jako hráči se ocitáte v tzv. Velkém iluminátu, centru magické pohádkové říše zvané Lorcana. Název světa je odvozen od slov „lore” a „arcana”, což v překladu znamená něco jako tajemné učení či vědění. Když si v tomto světě do ruky vezmete inkoustové pero, tu pojednou zjistíte, že když namalujete kontury nějaké známé i neznámé postavičky ze světa Walta Disneyho, tak postava obživne! Ostatně karty jsou rozděleny mezi šest barev inkoustů od žluté po šedou, přičemž každá barva slouží ve hře k jiným úmyslům, byť všechny inkousty obsahují jak kladné, tak i záporné hrdiny.

Však strana zde roli nehraje, protože vy jako kreslíři v partii na základě zásoby kouzelného inkoustu kreslíte (tedy vykládáte a hrajete) karty ikonických (anti)hrdinů a (anti)hrdinek, stejně jako je posíláte do lokací a ještě si k tomu zpíváte… S postavičkami zápasíte proti soupeřům, karty kouzelných předmětů vám k tomu dodávají nové schopnosti nastálo, akce jsou silné, ale jednorázové, a specialitky jsou karty písní, za něž často ani nemusíte platit inkoustem. Pro každou partii jednotliví hráči vždy potřebují paklík minimálně šedesáti karet. K tomu jsou nejlepší tzv. Starter decky, tedy kompletní startovní sety pro jednoho hráče, obsahující balíček 60 předem daných + 12 náhodných karet v tzv. boosterech, potřebné žetony a sešítek pravidel. Tyto sady stojí kolem čtyř stovek.

 

 

Na trhu jsou samozřejmě i malé rozšiřující pytlíčky (to jsou ty boostery) s 12 náhodně míchnutými kartičkami, ty stojí kolem 120,-. Nejdražší jsou pak pro všechny tematické sety velké balíčky zvané Illumineer’s Trove. Ty vyjdou na více než tisícovku, když obsahují svazek 8 boosterů s celkem 96 kartami, krabičky na karty, žetony a průvodce světem Lorcana. Pozor, neobsahují pravidla! Každý hráč tudíž potřebuje pro hraní minimálně jeden Starter Deck nebo jeden set Illumineer’s Trove. Pro sestavení herního balíčku musíte dále dodržet maximum 4 kopií stejných karet a v balíčku musí být karty maximálně ze dvou barev inkoustů.

A nakonec této představovačky (recenze bude následovat) malá vsuvka, z jakých pohádek, filmů, seriálů a světů nejen z pera geniálního Walta Disneyho Lorcana čerpá. Najdete v něm postavičky, předměty a lokace z Aladina, Krásky a zvířete, Lvího krále, Ledového království, Malé mořské víly, Petra Pana, Moany, Herkula, Lilo a Stitche, Sněhurky, Popelky i Růženky, Dalmatinů, Robina Hooda, Mulan, Medvídka Pú, Knihy džunglí, Planety pokladů, Pinokia, Encanta a samozřejmě i myšáky a kačery. Takže ve hře může Pú zlikvidovat Sněhurku i její trpaslíky, tudíž souboje občas působí trochu komicky. Hra se ale pro přístupnost mladším iluminátorům vyvarovala termínům jako „zabít” či „útočit”, takže se postavy místo toho střetávají ve výzvách…

 

disney lorcana art