Nezávislý blog Michala Jonáše o hrách všeho druhu

delfinobalZkuste teď na chvíli opustit klávesnice a ovladače, a přesunout se na jiné pole zábavy, která je mezi mladšími ročníky sice dnes už polozapomenutá, ale jde o mnohem produktivnější katergorii, než jsou ty naše videohry. Já se tak nedávno vrátil k plastikovému modelaření, což byla před nějakými dvaceti léty moje nejmilejší kratochvíle, než jsem přičichl počítačovým a konzolovým hrám. Dnes je toto hobby krapet na pozadí, ale určitě ne na ústupu. Možná ti starší z vás ještě pamatují skvělý DTM – Dům techniky mládeže na pražské Národní třídě (dnes je v těch prostorách prodejna elektroniky Datart).

Ten byl dříve středobodem modelářství u nás, když se plastikáčům věnovalo asi 70% modelářů, zatímco tehdy velice drahé funkční modely stavělo jen 30%. Dnes je situace přesně opačná, když větší kupní síla a nižší ceny znamenají, že dnes se právě 70% modelářů věnuje stavbě funkčních modelů (letadla, auta, lodě na RC vysílačky, apod.) a pouze necelá třetina stále mnohem lacinějším plastikovým modelům. Když ale dnešní stav porovnám s hrami, tak plastikomodelářských obchodů je na internetu i na ulicích mnohem méně. Však se dnešní mládež tomuto koníčku prakticky nevěnuje, děti machrují tak akorát s drahými mobily, počítači a konzolemi, což ukazuje na jistou devalvaci společnosti, ale to by bylo na jiný článek.

Je tak fakt, že plastikovým modelům se dněs věnují hlavně starší tátové od rodin, typicky nad 40 let. Pamatuji se na jednu návštěvu pražské prodejny MPM, kde mi prodavačka řekla, že jsem za poslední dobu nejmladší zákazník. Na to, že jsem právě načal čtvrté desetiletí, to znělo skoro nepatřičně. Nicméně taková je dnes situace, modelaří většinou právě ti, kteří ještě pamatují právě ten boom za dob komunistů a těsně po revoluci. Mně se tak dostala do rukou pěkná sbírka jednoho mého kolegy z práce, který donedávna modelařil (táhne mu na padesát), v níž jsem našel naprostý unikát. Zcela první plastikový model vyrobený v tehdejším Československu od Kovozávodů Prostějov, který byl vylisován v roce 1970! A cena v té době? 12 Kčs.

Právě prostějovský podnik zpracovávající plasty byl průkopníkem odvětví u nás, dnes už ale modely nevyrábí a všechny formičky odkoupila maďarská společnost Expediens Ltd. a nadále původně československé modely prodává pod značkou KP-Models. Popisovaný model je zajímavý tím, že je to zcela první série československého cvičného letounu Aero L-29 Delfín, kterou prostějovští dali na trh, pozdější už měly krapet jinou krabičku. Obsah ale zůstal až do dnešních dnů prakticky nezměněn: celkem 43 dílů ze šedého a čirého polystyrénu v měřítku 1:72, černobílý manuál na sestavení se stručnou historií letounu a zobrazením kamufláží pro československou nebo ugandskou verzi, a aršík vodových obtisků od Obchodních tiskáren Kolín.

Na dnešní dobu jsou samozřejmě výlisky velmi nekvalitní, s mnoha otřepy a přelisy, stejně jako s nekvalitním rýhováním povrchu. Kabinka ovšem nepostrádá dva piloty  – žáka i instruktora. Před těmi 40 lety patřily ale výlisky mezi to nejlepší, co se v Evropě produkovalo. Použitá technika rychlého vstřikování tekutého polystyrénu do speciálních kovových forem se sice používá i dnes, ale byla hodně vylepšena, takže dnešní modely hlavně z asijské produkce od Academy, Tamiyi, Hasegawy a Hobby Bosse jsou tak precizní, že už je před sestavením skoro ani nemusíte upravovat, brousit a tmelit. S Delfínem tak bude moře práce, nicméně dnes už má modelář mnohem širší možnosti, než v době jeho vydání.

Nejenže veškeré podklady, jako monografii a obrázky detailů letounu, najde pohodlně na internetu, ale může si model zdetailnit přídavnými balíčky např. extrémně detailního kokpitu a doplňků, které se vyrábějí z resinu, nebo s fotolepty do kovové destičky, v níž je vyleptána třeba palubní deska včetně miniaturních dírek na budíky. Já ovšem svoji modelářskou kariéru restartoval jiným modelem: kosmickým nosičem R-7 Semjorka s kabinou Vostok 1 Jurije Gagarina od Airfixu. Ten jsem včera večer asi po 10-15 hodinách práce dokončil, no, určitě se s ní tady pochlubím. Jedno na sobě ale pociťuji kardinálně – oproti tomu období před 20 lety se mi dnes ale mnohem citelněji klepou ruce. Což při hraní vůbec nevadí, ale při modelaření už je to sakra znát. Holt stárnutí se nedá zastavit…

 

Obal stavebnice modelu s kresbou M. Balouse

 

Razítko cenovky s cenou 12 Kčs

 

Celý obsah stavebnice s výlisky, obtisky a návodem

 

Stavební postup je velmi podrobný a obrázkový i textový. Dnes se používají prakticky pouze obrázky.

 

Druhá strana manuálu s kamufláží a stručným popisem historie letounu