Nezávislý blog Michala Jonáše o hrách všeho druhu

hpenvyminiPo extra laciném a nenáročném Aceru se mi nedávno dostal do rukou jeden vánoční dárek, který jsem konfiguroval, v podobě ultra výkonného herního a zábavního notebooku HP Envy 17 3D. Tento stroj, atakující hranici 30 tisíc korun, už patří do nejluxusnější roviny přenosných notebooků, i když jeho určení je spíše jako náhrada desktopu, než notebook na cestování, protože přístroj má díky 17″ úhlopříčce a silným komponentům velké rozměry a obří hmotnost.

Papírově je tento notebook velice silný. Procesor nejvyšší řady i7 od Intelu se čtyřmi jádry může tikat až 2,8 GHz rychlostí, když jej doplňuje 6 GB rychlé RAMky na 1333 MHz. O grafiku se stará dedikovaná AMD Radeon HD6850 Mobile s 1 GB vlastní DDR5 paměti, což je grafická karta, patřící v žebříčku výrobce na úplný vrchol a ani v top řadě 6000 není model 6850 na chvostu. Výkon ale s sebou nese těžké hoře jednak zmíněné olbřímí velikosti a značné hmotnosti, ale hlavně poměrně výrazného a velmi rušivého fučáku, kterým se prezentuje právě silný dvojboj procesoru a grafické karty. Komponenty se prostě musí stále dosti ochlazovat.

I když ve Windows 7 skoro nic neděláte, stále se notebook ozývá dosti hlasitým šumem, při spuštěné náročnější hře už velice hlasitým, ale to je prostě průvodní jev takovýchto mašin. Přitom tento notebook je ztělesněním luxusu! Celý povrch má speciální laserem vypalovanou vroubkovanou texturu s jakoby vyrytou mozaikou květiny, která vypadá hodnotně, stejně jako celý rám a kartáčovaný kryt, vyrobený ze slitin hliníku a hořčíku. Logo HP na krytu dipleje ja pak stylově podsvícené bílým světlem z LED diod. Celá konstrukce je naprosto špičková, vše perfektně lícuje, materiály jsou výjimečné a nikde nic nevrže. Podobně luxusní je už jen balení, tentokrát vyrobené z dražšího potištěného kartónu v černém designu (žádná lepenková krabice bez potisku).

Všechno příslušenství je přehledně uloženo do plastových misek a také jednotlivě zabalené v plastikových pytlíčcích. Notebook je ale určen pro anglický trh, protože od výrobce v balení najdete právě britský síťový kabel, nicméně ten evropský je dodatečně přibalen. Kvůli tomu jsou přeinstalovaná Microsoft Windows 7: Home Premium 64bit také pouze v angličtině a změna na češtinu není standardně možná. Tu jsem ale do notebooku dostal pohodlně amatérským patchem. A do třetice chybí české znaky na klávesách, což se ale dá také v pohodě vyřešit zakoupením sady českých nálepek, to znamená investici pár desetikorun.

Je ovšem s podivem, že se na českém trhu může legálně prodávat notebook, jenž naší domovině není vůbec přizpůsoben, včetně chybějícího podrobného manuálu v češtině. Unikátem je ale 2GB paměťová kartička SD, kterou dostanete v příslušenství, na níž jsou právě manuály k notebooku nahrané! V plyšovém pytlíčku vás překvapí ještě 3D brýle s třemi vyměnitelnými nánosníky, protože notebook podporuje 3D zobrazení při přehrávání kompatibilních Blu-Ray disků, popř. při hraní her, ale je ještě nutné postahovat obslužný program z internetu, protože ten kupodivu není součástí výbavy. A kdyby tento fakt nezmiňovaly jedny uživatelské dojmy na internetu, 3D obraz bych ani nerozjel, protože o nutnosti stažení manuál striktně mlčí…

Každopádně jsem 3D efekty zkusil na Crysis 2, ale nebyl jsem vůbec schopný na 100% vyladit obraz tak, aby mě z něj nebolela hlava, takže jsem to raději vzdal. 3D efekty mě ale stejně neberou, to jsem spíše byl zvědavý na proklamovaný výkon notebooku. Jeho velký a lesklý 17″ displej má totiž FullHD nativní rozlišení 1920×1080 bodů, na což běžně nestačí ani desktopové grafické karty střední třídy. Docela mě ovšem překvapilo, že i přes nespornou sílu komponent, je Crysis 2 na tomto notebooku hratelné pouze na nejnižší nastavení. Na jakékoli vyšší (uvažuji při nativním rozlišení displeje) se za prvé rozjede obrovský uragán chladiče a za druhé se hra začne velice cukat. Je tak vidno, že i tyto silné herní notebooky na nové hry stejně nestačí a pokud nezvolíte zcela nejsilnější možnou konfiguraci, tak za takovouto sestavu pro hraní her jen vyhodíte zbytečně peníze.

Jednoduše řečeno, ani silný mobilní Radeon se čtyřjádrem i7 na lepší detaily v Crysis 2 nestačil ani náhodou, nicméně obecně platí, že hry jsou přizpůsobené desktopovým komponentům a nikoli mobilním grafickým kartám, které na výkony samostatných karet prostě nestačí, což potvrdilo i Crysis. Jiné hry jsem neměl čas otestovat, nicméně budoucí majitel stroje jej bude používat hlavně na výpočet konstrukcí v CADu a na podobné práce, na což bude myslím notebook v pohodě využitelný. Osobně ale takovéto vyýkonné notebooky nepovažuji za smysluplné, protože i přes vysokou cenu nemají stále dostatečný výkon a jsou navíc velmi těžké a hlučné. I v úloze náhrady velkého počítače si nejsem jist, jestli bych za těch třicet tisíc nedostal o třídu výkonnější a možná i tišší desktop a ještě by mi zbylo na monitor.

Pro grafickou práci je tak notebook určitě vhodný, jako náhrada desktopu také, naprosto skvělý je pro sledování filmů v HD, ale pro hraní her, to se myslím nehodí vůbec. Je tak na každém, zdali investuje velkou sumu za přístroj, který prakticky nelze vylepšovat a během několika let hodně zastará, nebo raději zvolí lacinější, ale méně kompaktní klasický desktopový počítač. Kdyby se měl rozhodnout já, volil bych tu druhou cestu.

 

Technická data:

  • Model HP Envy 17 3D – 2080en
  • Procesor Intel Core i7 2630QM s frekvencí 2,0-2,8 GHz, 6 MB L3 cache, 4 jádra
  • Paměť 6 GB DDR3 RAM, 1333 MHz
  • HDD 1000 GB, Serial ATA II, 5400 ot.
  • Grafika AMD Radeon HD6850 Mobile, 1 GB DDR5 RAM
  • Monitor HP BrightView 17,3″, 1920×1080 bodů, TFT LED, lesklý, 120 Mhz, podpora 3D
  • Mechanika CD/DVD DL/Blu-Ray typu slot-in (se šterbinou)
  • Porty: LAN RJ-45/VGA/Mini Display Port/HDMI/2x USB 2.0/1x USB 3.0/sluchátka, mikrofon
  • Kensington zámek, webová kamera HP TrueVision HD, integrovaný mikrofon, čtečka karet
  • Stereo reproduktory + subwoofer HP Beats Audio
  • WiFi a/b/g/n
  • Baterie Li-Ion, 6 článků, max. výdrž 2 h
  • OS Microsoft Windows 7 Home Premium 64bit EN
  • Rozměry 41,6 x 27,5 x 3,87 cm 
  • Hmotnost neuvedena (začíná na 3,5 kg)
  • Cena včetně DPH +- 30.000,-

 

[nggallery id=7]

 

Oficiální www stránka řady HP Envy je zde.