Nezávislý blog Michala Jonáše o hrách všeho druhu

Zbrusu nový příběhový režim FIFA 17, nazvaný v originále The Journey, tedy Cesta, považuji za revoluční funkci alespoň v čutacích hrách, protože něco podobného má již roky košíkářská série NBA 2K od 2K Games. Jakkoli sportovní hry zrovna nejsou mými oblíbenými (naposledy jsem pořádně hrával FIFA 98 na první PlayStation), právě kvůli příběhu, již dopředu chválenému, jsem po novém fotbálku sáhl. A neudělal jsem věru špatně, protože nejen tento režim mne baví velice. Samozřejmě, proti konkurenčnímu PESu (Pro Evolution Soccer) od Konami je FIFA asi již tradičně krapet arkádovější, ale to je právě pro takové sváteční hráče sportů, jako jsem já, spíše výhoda než překážka. Kopii mám na PC, kde šlape na nejvyšší nastavení při 60 FPS, však jsem si zrovna nedávno postavil nový počítač, tak aby ne.

Obsah balení standardní PC verze

Obsah balení standardní PC verze

Chválím také přehledné menu, kde nemusím nic hledat a rovněž pořádnou porci dalších režimů hry, včetně kariéry za vytvořeného hráče zvané dříve Be a Pro a nyní prostě Kariéra. Nejvíce času jsem bez podivu strávil v příběhovém módu, který opravdu považuji za skvělou funkci, jež dokáže k této hře přilákat i zákazníky, kteří jinak sporty vůbec nehrají. Jen pro pořádek, nejlacinější počítačová verze stojí od třinácti stovek výše, všechny verze mají české titulky a menu. Naopak již neobsahují tištěný manuál, ten si lze stáhnout v PDF zde. Na disku mi FIFA 17 zabírá 30,3 GB včetně prvního patche 654 MB velkého, jenž si služba EA Origin sama stáhne. Právě přes Origin se hra registruje, ostatně ani ji nemusíte instalovat z pěti DVD, ale rovnou ji po zadání sériového kódu stáhnout.

 

[notice]

Jak se liší verze pro starší konzole PS3 a X360?

Tu nejdůležitější z novinek, tedy nový příběhový režim Cesta, mají pouze nové verze pro PC, PS4 a X1. Co jsem vypozoroval, tak varianty pro staré konzole mají pouze ten druhý režim Kariéra, v originále zvaný Be a Pro. V něm si vytvoříte vlastního hráče (tedy nehrajete již za žádného skutečného) a na hřišti můžete hrát pouze za něj, kdy ho provázíte postupně celou jeho kariérou a vylepšujete mu statistiky.

[/notice]

 

V balení kupodivu naleznete i letáček na slevu 20% v oficiálním českém eshopu Adidas, platný do konce března 2017. Zajímavější je ale vlastní příběhový režim, pro nějž napsal scénář anglický sportovní novinář, publicista a moderátor Tom Watt, mimo jiných autor životopisu Davida Beckhama. Pozor, následující řádky jsou drobným spoilerem! Protagonistou je mladý anglický fotbalista tmavé pleti Alex Hunter, jenž žije se svojí matkou, dědou (kdysi slavným fotbalistou šedesátých let) a otčímem ve skromných podmínkách na londýnském předměstí Clapham. Zhruba v jeho jedenácti letech začíná celý herní režim úryvkem z finále místního regionálního poháru hráčů do jedenácti let. Pak následuje střih o sedm let později, kdy se v kůži Alexe zúčastníte výběrových testů anglické národní fotbalové akademie do Premier League, a to za dohledu skautů a agentů. Tak to chodí i v reálu. Tady nejprve malé zastavení, protože v rámci módu Cesty můžete hrát výhradně a pouze za jakýkoli tým z anglické Premier League, ale to je asi jen malé omezení.

Akademie už je pořádně velká porce, protože vás čekají rovnou dva rozřazovací zápasy + sada dovednostních testů, zhruba odpovídající samostatné kolonce dovednostních her z hlavního menu. Vaším úkolem je se v rámci třiadvacítky fotbalových adeptů udržet co nejvýše v první půlce do konce testů, což není nic težkého ani pro začátečníky. Stačí, když si hru předtím alespoň krátce osaháte na dva-tři zápasy a dokonale zažijete ovládání. Já, i když jsem se zrovna moc nesnažil, jsem po všech testech skončil jako sedmý. Pokud tedy uspějete, záhy na scénu přikvačí jakýsi hráčský agent Michael Taylor, aby se vás ujal a nabídl první smlouvu. Tady musí hra trochu ustoupit realitě, protože smlouvu vám nabídne všech dvacet klubů v Premier League, což je samozřejmě nesmysl. Ale je to úlitba proto, abyste si mohli vybrat svůj oblíbený klub.  Jde to všechno postupnými krůčky, takže ta velká premiéra mistráku za Manchester United v demu je až mnohem, mnohem později. Rozhodně to není počátek celého režimu, jak se hodně lidí mylně domnívá. Pak už následují první tréninky v klubovém tréninkovém centru vašeho nového týmu Premier League, rozhovory s trenérem a  také první soustředění v USA…

Grafika se nastavuje postaru mimo hru

Grafika se nastavuje postaru mimo hru

Tady bych to ukončil, protože nechci vyzradit příliš mnoho, však si to nejlépe prožijte sami. V příběhu Alexe Huntera hrají důležité úlohy i další osoby z jeho rodiny a sportovního okolí, však mrkněte na obrázky, kde ty nejdůležitější představuji. V jejich rolích se objeví méně známí britští herci, ale v příběhu si zahráli sami sebe i takoví fotbalisté, jako jsou Marco Reus, Harry Kane, Angel di Mária a James Rodríguez. Jako sportovní konzultanti pak EA pomohli další již méně slavní fotbalisté jako Delle Alli, Marcus Rashford a Reece Oxford. Celý příběh, naplněný pěknými a dlouhými videi (lze je pauznout, ale přeskočit již ne, protože jsou důležitá pro další děj), má zabrat celkem asi 16 hodin, jak referují první majitelé hry, kteří již Cestu dohráli. Každopádně mi i první několikahodinový začátek mladého Alexe přišel hned zkraje opravdu velmi zábavný a hlavně dokonale vtahující i pro sportovně-herní začátečníky, až jsem se přistihl, jak svému alter egu Alexi Hunterovi fakt hrozně fandím. Jo jo, takovou kariérkou bych také nepohrdnul!