Nezávislý blog Michala Jonáše o hrách všeho druhu

Nedávno vyšel třetí Zaklínač v plnotučné edici Hra roku (GOTY – Games of the Year). Ta do jednoho kompaktního balení klasické krabičky pro DVD (již nikoli tlustá krabice jako má originálka s bonusy) nahňácala rovnou oba dva velké datadisky Zaklínač 3: Srdce z kamene a Zaklínač 3: O víně a krvi + všech 16 odposud vydaných menších DLC balíčků. Vše samozřejmě s českými titulky. Z tohoto důvodu balení obsahuje hned 6 DVD, zatímco originálka bez datadisků zabírá 4 DVD. Původní Zaklínač 3 tak na pevném disku zabírá 24,3 GB včetně všech záplat, zatímco na komplet edici potřebujete již 35,9 GB. Protože obsah je o dost rozšířený.

Obsah nové edice Hra roku Zaklínače 3

Obsah nové edice Hra roku Zaklínače 3

Navíc je nová edice také takřka kompletně updatována již z výroby. Zatímco stará origoška má na disku ještě verzi 1.02, takže musíte zdlouhavěji postahovat hromadu dalších patchů, nové balení už je povýšeno na 1.30, včetně jediného 310 MB patche stahovaného ze služby GOG Galaxy, přes níž se také nová edice registruje a udržuje aktuální. Nové balení již nemá tištěný manuál (ten lze stáhnout v PDF zde, ani žádné bonusy originální verze s jednou výjimkou. V krabičce na vás vykoukne aršík s dvojicí černých zaklínačských samolepek. Stejných, co má původní verze hry. Důležité je ovšem říci, že v konzolových verzích nové edice nejsou původní úložné body kompatibilní mezi oběma vydáními. Tedy pokud máte uložené hry ze staršího Zaklínače 3, tak na nové GOTY edici fungovat nebudou – musíte zkrátka začít pěkně znovu.

V nové GOTY edici Zaklínače 3 můžete od začátku hrát cokoliv

To ovšem bohudíky neplatí pro PC verzi. Když máte starou edici nainstalovánu, nová hra starší savy sama zobrazí, případně si je stačí zazálohovat a pak je jen do adresáře hry překopírovat. Všechny uložené pozice ze staré edice mi fungují i na té nové zcela bez problémů. Výhodou GOTY edice je také možnost okamžitého hraní všech tří příběhů (hlavní + 2 datadisky) bez toho, abyste museli napřed dokončit hlavní linku. Prostě si již od začátku můžete navolit, čím začnete a klidně se mezi jednotlivými příběhy přepínat. Stačí si vybrat tu příslušnou uloženou pozici. Navíc GOTY edice není drahá, dá se sehnat pod tisícovku, což je ve světle toho nabušeného obsahu se všemi jinak dříve placenými datadisky a DLC výborná hodnota, i když již původní hru máte!