Nezávislý blog Michala Jonáše o hrách všeho druhu

Těsně před Vánoci ještě stačily vyjít dvě velmi zajímavé deskové hry. Tou první je Psí život, úsměvná a spíše jednodušší rodiná hříčka, jakýsi simulátor chování psů, kdy každý z hráčů představuje právě jednoho unikátního chlupatého mazlika. Hra s humorem svým vlastním zobrazuje všechny hlavní vzorce psího chování, jako očurávání sloupů, prohrabávání popelnic, zahrabávání kostí, loudění či souboje s ostatními pejsky.

Herní mechaniky jsou velmi jednoduché. Čím ale hra exceluje, jsou jednak nádherné, nabarvené a plastické figurky všech psů + autíčko zlé odchytové služby a jednak velký a malovaný herní plán, představující uličky anonymního městečka, kde se chlupáči pohybují. Hra je určena pro 2-6 hráčů, dohrajete ji do 60 minut a přístupnost 8+ jasně poukazuje na přístupná pravidla. Předností je i pečlivě zpracovaný a kvalitní manuál v podobě knížečky, žádné jen přeskládané listy papíru, jak je jinde obvyklé.

Námět této hry od Francouze Christophera Boelingera (originál Dog’s Life) je už 14 let starý (nyní se jedná o vylepšenou a hezčí edici), ale českou verzi vydala jednak česká společnost Games Go Home (distribuuje Blackfire Entertainment) a herní plán nakreslil dokonce domácí výtvarník Marek Píza. S dřívější stejnojmennou hrou Dog’s Life pro PlayStation 2 od Frontier Developments z roku 2003 deskovka nemá nic společného. Cena je velmi příznivá, pohybuje se od 579,- (podle Heuréky).


Zima mrtvých: Cesty osudu

Druhým kouskem, který jen tak tak stihl Vánoce (vyšel 15. 12.), je podstatně výpravnější a složitější semikooperativní horor Zima mrtvých: Cesty osudu od Mindoku. Počeštěná verze vychází z rok staré předlohy Dead Winter: A Crossroads Game od vydavatelství PlaidHat Games. Tato deskovka mi velice připomíná videohru State of Decay. Zde na stole se také snažíte přežít ve skupince v prostředí zombie nákazy, byť v zimním období. Podstatou této deskovky je tajný úkol každého z hráčů, který může vést přímo proti zájmům komunity.

Musíte spolupracovat s ostatními, protože jinak ve světě kruté zimy po apokalyptické katastrofě proti hordám oživlých mrtvol nemáte šanci. Ale do toho má každý ze 2-5 hráčů také vlastní skryté cíle, jež vás mohou postavit před dilema mezi prospěchem celé skupiny a svým vlastním. Uvedená herní doba osciluje mezi 60-120 minutami, přičemž v krabici naleznete velký počet luxusního materiálu, včetně 30 kartonových figurek zombií a více než 300 hracích karet. Cena je už podstatně dražší, však cca 1.200,- je na papírovou hru už fakt hodně.

Rozbalování Zimy mrtvých na DeskoFobii

Pravidla jsou sice poměrně obsáhlá, ale samotné hraní není nijak extra obtížné, co jsem zatím přelouskáním návodu vyčetl. Na Zimu mrtvých jsem opravdu hodně zvědavý, protože koncept hororu s psychologickými prvky na semikooperativní bázi není v deskových hrách úplně častým zjevením. Hlavně hra slibuje výbornou a temnou atmosféru zmaru. Pokud se jí to povede ještě lépe než v tomto vynikající koperativní Pandemic, tak budu velmi spokojen. Každopádně se s oběma kousky na GamesBlogu ještě určitě uvidíme.