Nezávislý blog Michala Jonáše o hrách všeho druhu

huntdown banner

 

Když si dva kamarádi, kteří vyrůstali na arkádových gameskách osmdesátých let, spolu sednou a domluví se, že společně vytvoří počítačovou hru, co asi z toho může vzniknout? Samozřejmě že pořádná arkádová střílečka z bočního 2D pohledu pod všeříkajícím názvem Huntdown. Zmínění přátelé si v roce 2016 ve švédském městě Trollhättan, jež bylo známé zde sídlící automobilkou SAAB, založili vlastní indie studio Easy Trigger Games, načež se ihned vrhli do vývoje střílečky Huntdown. Její reálie zasadili do korupcí a kriminalitou prolezlého anonymního města amerického střihu ve stylu temného cyberpunku osmdesátých let. Huntdown je zamýšlen jako pocta dvourozměrným arkádovým klasikám z období barevných sak, ještě barevnějších kravat a mokasín bez tkaniček.

Oba tvůrci milovali podobné hry na svých Commodorech 64, kdy je jeden nahrával z kazeťáku, zatímco ten druhý již vlastnil tehdejší velkou vymoženost, disketovou jednotku. Moc si chtěli vyrobit svůj vlastní titul, který by v dobrém vzpomínal na tu dávnou éru 100% hotových a bezvadných her zcela bez mikrotransakcí a s čistou nekomplikovanou hratelností. Svoji prvotinu Huntdown autoři titulují jako komediální arkádovou 2D střílečku a já doplňuji, že Huntdown sice zdálky vypadá jako čtyřicet let starý titul, ale díky enginu Unity v něm nechybí ani soudobé technologie. Hra podporuje širokoúhlá vysoká rozlišení (hrál jsem ve WQHD 2560 x 1440), běží parádně v 60 FPS a stačí vám pro ni Windows 7.

 

  • Platforma: PC, PS4/PS5, SW, X1/XSX (později Android a iOS)
  • Datum vydání: 12. 5. 2020
  • Výrobce: Easy Trigger Games (Švédsko)
  • Vydavatel: Coffee Stain Studios (Švédsko)
  • Žánr: arkádová 2D střílečka
  • Česká lokalizace: ne
  • Multiplayer: ano (online/lokál koop pro 2)
  • Dat ke stažení: 400 MB (GOG)
  • Herní doba: 8-10 hodin
  • Přístupnost: 16+
  • Prodejní verze: digitální (PC Epic/GOG/Humble/Steam)
  • Cena: od 340,- (Steam)

 

Huntdown je pixelový lov

Na grafiku ve studiu, jež se z původních dvou lidí do dnešní doby rozrostlo až na současných osm vývojářů, použili 16bitový a docela jemný pixelart právě odkazující na starou éru 16bitových počítačů (např. Apple Macintosh Plus, Atari XT, Commodore Amiga 1000, IBM PC-XT 286…) a konzolí tzv. čtvrté generace (Neo Geo, Sega Genesis, Super Nintendo Entertainment System…). Vzpomínaný Commodore 64 sice byl 8bitový počítač, ale modernější šestnáctku tvůrci zvolili zejména kvůli pohlednější grafice a audiovizuálnímu provedení, jež neurazí ani dnes. Huntdown se vyvíjel skoro čtyři léta, nicméně hra jako taková byla hotova po dvou rocích, jenže dost času tvůrcům zabrala konverze pro rozličné konzole.

Huntdown nejdříve vyšel před rokem na PC (exkluzivita Epic Game Store), PS4 (jde hrát i na PS5), SW a X1 (jde hrát i na XSX). Po vypršení roční exkluzivity Epicu nyní vyšel i na GOGu/Steamu ve verzi pro PC, Linux a Mac OS. Nyní tvůrci pracují na dalších mobilních portech pro systémy Apple iOS a Google Android. Huntdown se odehrává v pochmurném a rozvráceném světě budoucnosti někdy kolem roku 1980, kdy po velké válce převzaly moc nenasytné megakorporace a pouliční gangy. Vy jste něco mezi těmito protipóly jako člen tajemné společnosti Shimamoto Corp., jejímž záměrem je potlačení vlivu kvarteta gangů a pomoc policejním složkám, které třaskavou situaci nezvládají.

 

 

Huntdown nabízí trojici hrdinů

Protagonisty Huntdownu je trojice speciálně vyškolených agentů-lovců odměn, kteří pracují pro Shimamoto. Jedním je lidská bojovnice Anna Conda, druhým je starý kyborg John Sawyer a třetím nově zkonstruovaný humanoidní robot Mow Man. Vybrat si můžete kohokoliv z těchto tří, a to nejen na začátku, ale i v průběhu hraní. Jen s novým bojovníkem musíte vždy začít od začátku každé úrovně. Všichni mají stejný počet pěti dílků života a stejné dovednosti (skok, skluz, kryt, úder, střelba a interakce), liší se ale v použité základní pistoli a házecích zbraních. Parádní je, že hrát můžete jak sami s jedním agentem, tak i v kooperaci s dalším parťákem, a to jak lokálně na jedné obrazovce, tak i online skrze službu Valve Steam Remote Play.

Huntdown obsahuje celkem dvacet úrovní umístěných do kvarteta různých prostředí ovládaných čtyřmi gangy: nejdříve se prostřílíte předměstím, pak podzemím, pokračujete industriální čtvrtí a skončíte v úplném centru. Vaším cílem je eliminace všech čtyř nebezpečných gangů ve městě, čehož docílíte jednak likvidací desítek a stovek jejich obyčejných nohsledů, jednak likvidací jejich stále silnějších bossů. Hlavounů má každý gang pět, přičemž se proti nim postavíte vždy na koncích jednotlivých levelů, které jsou stále více obtížnější. Huntdown je totiž na svém startu během úvodních pěti kapitol s bojem proti prvnímu z gangů ještě docela nenáročnou hrou, ale zhruba od druhého gangu už začne stále přituhovat, takže bych celkově Huntdown označil určitě za obtížnější střílečku.

 

 

A to i při navolení nejnižší ze tří obtížností a i přes funkci, která v obdobných hrách vůbec není pravidlem: možností ručního či automatického krytí za překážkami. Kryt vám kolikrát hodně pomůže, protože při střelbě agent sám vykoukne a hned zase zaleze. Nicméně často se dostanete do situací, kdy čelíte brutální přesile gangsterů a není se za co schovat. Jedna rána = jeden z pěti dílků života fuč, takže smrtka tu je coby dup. Huntdown, jako moderní následovník slavných starých arkádiček Contra, Green Berret/Rush’n Attack, Metal Slug či Platoon, ale není určitě až tak nekompromisní, jako tito předchůdci. Z neřádů totiž často padají léčivé lahvičky a záchytné body nejsou od sebe moc daleko, takže při zabití opakujete jen menší část úrovně.

 

Klasická klasika všech klasik

Na Huntdownu se mi líbí, že si jako vzpomínka na klasiky na nic nehraje, když nabízí dynamickou, živelnou a přímočarou hratelnost i frenetické přestřelky plné skvělých grafických efektů. A to v plně animovaném, slušně interaktivním a atraktivním prostředí rozmlácených čtvrtí cyberpunkového města připomínající snímky Blade Runner, Robocop nebo Soudce Dread. Pixelartová grafika Huntdownu je pohledná a stylová. Podle obtížnosti a vaší přesnosti palby se do finále k bossovi posledního gangu prostřílíte asi za 8-10 hodin, což je na takovouto menší, levnější a nezávislou hru výtečná hodnota. Ani zbraňový arsenál čítající skoro 40 palných, chladných i výbušných kousků není špatný, když se vám do rukou alespoň dočasně dostanou kromě základní pistole s neomezeným střelivem dále např. rotačák, granáty nebo dokonce i kytara či příruční minomet.

 

 

Jedinými problémy Huntdownu, tedy pokud odhlédnu od toho, že vás třeba nebere zubatý pixelart, je ta stále vyšší obtížnost a po polovině hry už docela citelný stereotyp stále stejné šablony: likvidace desítek nepřátel – souboj s bossem – likvidace dalších desítek nepřátel – souboj s bossem, a tak stále dále zprava doleva, což se po několika hodinách už docela přejí. Třeba mechanikami i kamerou podobná starší série Guns, Gore & Cannoli má své úrovně asi ještě krapet nápaditější a bez pixelartu v ručně kreslené grafice i detailnější. Ovšem jako pocta starému a dnes již pozapomenutému žánru rolovacích arkád Huntdown funguje velmi dobře, když nabízí krystalicky čistou hratelnost klasických 2D stříleček, z níž vás budou pěkně bolet ruce. Stáhněte si krásně provedený dvanáctistránkový manuál a průvodce v PDF.

 

Hodnocení GamesBlogu: 8/10