Nezávislý blog Michala Jonáše o hrách všeho druhu

lost words banner

 

Slavné humorné fantasy romány o Zeměploše a o čaroději Mrakoplašovi zná snad každý. Ale o tom, že anglický spisovatel Terry Pratchett má také velmi talentovanou dceru, jež pracuje jako videoherní vývojářka, už málokdo ví. Dnes čtyřiačtyřicetiletá Rhianna Pratchett je kromě toho taktéž spisovatelkou fantasy, novinářkou a publicistkou, když se víceméně celá její práce točí kolem psaní textů, ať už to je do novin, časopisů, knih nebo her. Rhianna nyní pracuje jako scénáristka v mladém nezávislém studiu Sketchbook Games se sídlem v anglickém městě Colchester, tedy u autorů staronové hry Lost Words: Beyond the Page. Dceru slavného spisovatele totiž baví vymýšlet a psát zajímavé a zejména fantasy příběhy.

Jejím prvním herním zaměstnáním byla pozice scénáristky u belgických Larian Studios, autorů fantasy RPG série Divinity. Kromě řady Divinity si můžete její příběhy zahrát i v mnoha dalších titulech, zejména z ranku fantasy a historie, jako jsou BioShock Infinite, Heavenly Sword, Mirror’s Edge, série Overlord, desátý Prince of Persia z roku 2008, restartovaný Thief (2014), řada Tomb Raider nebo Viking: Battle for Asgard. Rhianna, jak vidno, má velmi slušný záběr, když dále můžu zmínit i její scénáře pro komiksové edice podle videoher Mirror’s Edge a Tomb Raider. Je to zkrátka šikovné děvče a víceméně jediná osoba, která se v jejím současném studiu věnuje příběhům.

 

  • Platforma: GS, PC, PS4, SW, X1
  • Datum vydání: 6. 4. 2021
  • Výrobce: Sketchbook Games (Anglie)
  • Vydavatel: Modus Games (USA)
  • Žánr: hybridní 2D adventura
  • Česká lokalizace: ne
  • Multiplayer: ne
  • Dat ke stažení: 1,8 GB (PC)
  • Herní doba: 4-5 hodin
  • Přístupnost: 7+
  • Prodejní verze: digitální (PC GOG/Epic/Steam)
  • Cena: od 310,- (Epic)

 

V Lost Words: Beyond the Page jsou dvě hry v jedné

Její předposlední a zároveň první hrou studia Sketchbook je nádherná hybridní 2D adventura Lost Words: Beyond the Page, jež nejprve vyšla zhruba před rokem na Google Stadia. Proto jsem psal o staronové hře, ovšem nyní se jí dostává větší pozornosti, protože před několika dny vyšla i na zavedenější platformy typu PC, PS4, SW a X1. Lost Words: Beyond the Page již na Stadii dostala množství ocenění na různých herních festivalech, přičemž se jedná o kombinaci dvou žánrů ve výsledku složených do pohodové a nenáročné 2D adventury. Jednu část Lost Words totiž hrajete jako interaktivní textovou novelu ze současnosti (takový multimediální a interaktivní gamebook), zatímco tu druhou jako klasickou 2D plošinovku z bočního pohledu na pohádkový fantasy svět.

Hrdinkou Lost Words je mladá dívka s dlouhým jménem Isabelle Barbara Cooks, které raději říkají kratším Izzy. Izzy právě slaví narozeniny, pročež si na radu své milované babičky zakládá svůj osobní deníček, protože by chtěla být spisovatelkou. Do této části příběhu Rhianna vložila své osobní prožitky ze svého života, kdy byla malou dívkou a prarodiče si velmi oblíbila. Své postřehy a vyprávění dívka píše s vaší pomocí do deníčku, kdy s její malou postavičkou skáčete po slovech, větách a stránkách krásně provedeného zápisníčku s ručními pastelovými kresbami. Občas musíte pro postup na další stránku vyřešit velmi lehké a drobné logické úkolíky, kdy do (anglické) věty doplníte slovo, případně si slova na stránku přemístíte tak, abyste po nich mohli vyhopsat k utrhlému okénku stránky, což je východ na další dějství.

 

 

Současnost i pohádka

Jakkoli nad Lost Words můžete ohrnout nos, protože v ní není žádná akce a tempo vyprávění je pozvolné, čtení a poskakování po stránkách nádherně vymalovaného deníku je velmi osvěžující, příjemné, vtipné, nápadité a kupodivu i docela zábavné. Pokud ve hrách hledáte uklidnění, úsměv a relaxaci, v Lost Words: Beyond the Page budete jako na pohovce u dobré knihy. Jenže to není všechno. Izzy si totiž začne vymýšlet svůj vlastní pohádkový příběh, který se odehrává i mimo stránky deníku. Jestliže se deník věnuje vesměs událostem ze života dívky někde v současné Anglii (papír je její důvěrník), pak se paralelní pohádkový děj odehrává ve smyšlené fantasy říši zvané Estoria.

Říše je napadena zlým a obřím drakem, přičemž podobná mladá dívka se vydává na cestu za důležitými světluškami, které drak vyplašil. A to ve zmíněné formě opět přístupné 2D plošinovky, v níž využijete kouzelné knihy, kterou fantasy hrdinka dostala, jak jinak, od své babičky. Kniha vtipně funguje jako seznam akcí, kterými na cestě překonáváte rozličné překážky. Stačí vybrat vhodné akční slovo z knihy, např. zničit, a přetáhnout ho na objekt před vámi. Takový objekt, na něhož platí nějaké slůvko z kouzelné knihy, je označen vznášejícími se písmenky, takže ho rozhodně neminete. Slůvkem zničit pak rozlámete skálu, stojící vám v cestě, jiným pokynem kupř. překážku vysunete nahoru, takže s ní vyjedete jako výtahem.

 

 

Lost Words: Beyond the Page vypadá k světu

Velkou předností Lost Words je fantastické a velmi pečlivé audiovizuální provedení. Nechybí tu kvalitní dabing, ani titulky (zdejší angličtina je opravdu jednoduchá). Nevtíravá ambientní hudba respektovaného Davida Housdena (autor dobrých zvuček her Thomas Was Alone a Volume) se příjemně poslouchá a zejména deníkové pasáže jsou opravdu nádherné se zdigitalizovanými akvarelovými kresbami, které sami kolikrát vykreslujete pohybem myši či páčky ovladače. Celý příběh je ve dvou paralelních rovinách rozdělen do 8 kapitol, jež vám zaberou mezi 4-5 hodinami. Vůbec ten skvělý nápad s využíváním ústřižků se slovy pro řešení drobných úloh v deníku je zábavný sám o sobě.

Na druhou stranu v plošinkové části už tolik invence nenajdete, když oproti deníku působí často nudněji a vlastně snad krom toho vytahování slov jako akcí z kouzelné knížky zdaleka nepřekvapuje tak, jako osvěžující čtení a psaní v zápisníku. Vůbec nikdy se tu nezaseknete a vlastně ani nezastavíte, což je sice na jednu stranu i dobře, ale v této hře nemusíte řešit prakticky nic, co by trochu více zaměstnalo váš mozek. Žádné hádanky, žádné hlavolamy, žádná akce, žádné složitější pasáže, žádné plošinky vyžadující přesnost, nenajdete tu nic, co by vyžadovalo krapet více než jen vteřinku přemítání.

 

 

Lost Words je sice hra pro všechny typy hráčů od sedmi let výše, ale jakkoli se těžkým hrám vyhýbám jak upír česneku, tak trochu více přemýšlení bych tu uvítal. Nicméně hra se věnuje i temnější či smutnější stránce lidského života, takže později zahraje i na emoční strunu, která se Rhianně, stejně jako celý a až do konce docela zajímavý příběh, povedla velmi dobře. Lost Worlds: Beyond the Page stojí na Epicu pouze 310,-. A to je myslím docela rozumná cenovka za pětihodinové dobrodružství, které má své slabé i silné stránky, ale celkově se hlavně jedná o velmi dobrou a přístupnou adventuru, kterou si se základní znalostí angličtiny užije každý, kdo nepotřebuje potoky krve a cinkání nábojnic.

 

Hodnocení GamesBlogu: 7/10