Nezávislý blog Michala Jonáše o hrách všeho druhu

Také jsem se nechal zlákal opravdu výbornou nabídkou 50% slevy na všechny hry od ID Games, když jsem zvolil monstrózní balík dvou desítek her a datadisků, včetně všech Doomů, Hexenů, Quakeů a dalších za poloviční cenu. Akce trvá ještě celý dnešek, když podobné slevy platí vesměs vždy jeden víkend. Na Steamu mám již dlouhou dobu svůj účet a zakoupil jsem si skrze něj již několik desítek zejména starších her, to vše k naprosté spokojenosti.

Pokud jste o Steamu ještě neslyšeli – což bych se divil – jedná se o skvěle funkční digitální distribuční systém pro počítačové hry, kdy si všechny tituly po zakoupení stáhnete do počítače a můžete tak ihned hrát. Podobných portálů pro nákup a stahování her je samozřejmě více, ale v globálním měřítku je Steam absolutně nejoblíbenější a funkčně nejvyspělejší. Zajímavé jsou jeho statistiky, o kterých jsem již informoval dříve.

Oproti nákupu v kamenných obchodech má služba Steam několik výhod i nevýhod. Mezi hlavní prezenty patří skutečnost, že tituly můžete začít hrát týž den, kdy je hra oficiálně vydána a navíc je někdy dovoleno hru stáhnout a nainstalovat do počítače ještě dříve. Hra se pak v den vydání již pouze odemkne a vy můžete ihned začít hrát. Steam také nabízí mnoho titulů od nezávislých vývojářů a také klasické a staré hry, které dnes už prakticky nelze normální cestou sehnat.

Přitom se nemusíte bát, že i staré hry na nových počítačích nerozchodíte, protože jsou upraveny pro bezproblémový chod i na moderních OS, nebo se automaticky spouští přes DOSovské utility, jako je např. DOSBox, to vše zcela automaticky bez složitého spouštění přes příkazový řádek. Další velkou výhodou je přenositelnost všech her. Zakoupené hry jsou totiž vázány pouze na váš uživatelský účet, který si na začátku vytvoříte, nikoli na určitý počítač.

Tudíž své hry můžete hrát i z více počítačů, např. z domova i z práce, pouze musíte mít na každém z nich nainstalovaný drobný Steam klient a samozřejmě spolehlivý přístup k internetu. Já oceňuji i automatické záplatování a updaty her, takže se nemusím nijak starat o jejich hledání. Když je patch vypuštěn, objeví se i na Steamu a vy si jej z něj rovnou stáhnete. Nechybí ani dnes tolik populární komunitní funkce, když služba obsahuje podobný seznam přátel jako např. Xbox Live na Xboxu 360 a vy také vidíte, kdo co hraje, nebo kdo je online.

Hodně široké je i nabízené portfolio her, datadisků a přídavků, které nyní čítá přes 750 položek. Přitom je skvělé, že si zakoupíte hru přes platební kartu, nebo PayPal a nadále se vám uloží do seznamu vašich her. Z tohoto seznamu ji můžete na pár kliknutí stáhnout a nainstalovat, zahrát si ji a pak ji smazat z disku. Kdykoliv bez omezení ji za pár dnů můžete znovu stáhnout a nainstalovat třeba na jiný počítač, na který se přihlásíte pod svým Steam účtem.

Služba má ale také několik nevýhod. Když odhlédnu od skutečnosti, že fyzicky hru neobdržíte, tedy nemáte médium, manuál ani krabičku, tak je vše odvislé od internetu, protože i nainstalované hry se vesměs při spuštění ověřují na serverech Steamu, takže při spuštění musíte být online. Kdyby se tak stalo, že Steam zrovna nebude fungovat, tak hru ani nespustíte. Matoucí jsou také ceny, protože jsou zásadně uváděné bez DPH, což je vidět až před potrzením nákupu. Hry samozřejmě nejsou lokalizované, ale od nedávné doby je prostředí Steamu už i v češtině.

Dle mého názoru ale pozitiva jasně převažují a tento model je určitě prodejním kanálem budoucnosti, nicméně si nemyslím, že by jednou digitální distribuce zcela nahradila prodej krabicových verzí. Portál Steam je zde.