Nezávislý blog Michala Jonáše o hrách všeho druhu

gogmini.jpgV současné době probíhá testovací provoz nového portálu pro online nákup a stahování her GOG.com, za kterým stojí polský CDProjekt. Oproti Steamu a jím podobným bude tento online distribuční systém zaměřen pouze na starší a klasické hry, které lze dnes krabicovou cestou sehnat vesměs již jen v bazarech a na inzerátech. Zcela nové tituly na něm nenajdete. Od toho se také odvíjí zvolený název GOG, tedy Good Old Games = dobré staré hry.

Zatím je nabídka samozřejmě ještě hodně omezená, v obchodě naleznete série Fallout, MDK, hry Flashpoint, Colin McRae Rally, TOCA Race Driver, Sacrifice, Descent, Giants: Citizen Kabuto, Die by the Sword a jiné. Další hry by měly přibývat zhruba v týdenním intervalu, když se mluví o každém úterý. Oproti konkurenci vytahuje GOG.com z rukávu již nyní několik těžkých kalibrů.

Tím prvním je výborná cenová politika, kdy jsou všechny ceny konečné a uváděné včetně DPH. Cenové hladiny přitom budou dvě. Levnější hry šacují jen 5,99 dolaru a dražší také výborných 9,99 dolarů. Přitom tyto hladiny nemají být měněny ani s příchodem dalších titulů, vždy i všechny nové hry budou stát jednu z těchto částek. Celý design stránek a navigace na nich je velmi jednoduchá a intuitivní, vzhled se velmi povedl a je pěkně decentní.

Tomu odpovídá i maximálně zjednodušený proces nákupu, kdy v jediném kroku pouze opíšete údaje z vaší platební karty Visa a Eurocard/Mastecard do zabezpečeného rozhraní. Po ověření již můžete stahovat. Je škoda, že takto nelze platit příjemnějším PayPalem, nicméně do budoucna se plánuje i tento oblíbený způsob placení na internetu. Další kalibr se skrývá ve stahování a instalaci her.

Zakoupené hry se vám uloží do přehledného seznamu, ze kterého si je budete moci kdykoli a neomezeně stahovat. Každý titul je šířen jako jediný EXE soubor, jež si stáhnete do počítače jako každý jiný soubor z internetu. Je výborné, že instalační soubor není nijak chráněn a ověřován při spuštění jako je tomu na Steamu, takže si zakoupenou hru můžete svobodně nainstalovat najednou i na více počítačů. Hry se přes internet nijak neověřují a ani nemají žádné omezení, co se počtu povolených instalací týká.

gog.jpg

Nicméně neměli byste své zakoupené hry nijak dál šířit, ovšem v praxi to asi nelze nijak zjistit. Posledním esem je vítaná nabídka bonusového obsahu k většině her, což znamená, že po zaplacení vybraného titulu si můžete navíc ještě postahovat např. podrobné manuály a příručky v PDF, stejně tak mapy a herní karty, různá neveřejná videa, tapety na plochu ve velkém rozlišení a dokonce i celé soundtracky ve formátu MP3! A to všechno v rámci těch 6, nebo 10 dolarů.

Zatím služba funguje s velkými potížemi, není např. vůbec podporovaná Opera a ověřování platby také dost často hapruje. Nicméně do zahájení ostrého plnohodnotného provozu, což má být již v průběhu tohoto měsíce, by mělo být všechno opraveno. K tomu slouží i nynější testovací provoz pro dříve registrované uživatele, který tvůrci portálu bedlivě sledují a hbitě reagují na položené dotazy, nebo připomínky, což jsem se přesvědčil i na vlastní kůži.

I přes pár much vidím v GOG.com hodně veliký potenciál, když ceny jsou lidové, design přehledný, nákup jednoduchý a postupem času se zvýší i současné omezené portfolio titulů. Zatím jsem si stáhl prvního Fallouta za 6 dolarů včetně manuálu, herní karty, wallpaperů i soundtracku a za odměnu ještě získal kódík pro stažení jedné hry zdarma při dalším nákupu. Myslím, že je to za zhruba stovku znamenitá nabídka!

Domovská stránka protálu GOG.com je zde.